My Food Filosofy
Ruoka on sellainen asia, jonka suhteen olen aina saanut pinnistellä. Itse en koskaan opetellut ruoanlaittoa, jos ei köksän tuntien mielenkiintoisia luomuksia lasketa mukaan. Siinä vaiheessa, kun lähdin opiskelemaan niin ruokatottumukseni alkoivat tuottaa ongelmia. Luulin syöväni terveellisesti, kun ruokavaliooni ei varsinaisesti kuulunut pikaruoka eivätkä herkutkaan kovin usein. Ensimmäisen kerran jouduin oikeasti alkaa miettiä mitä söin, kun ensimmäisen opiskeluvuoden lopussa olin onnistunut hankkimaan itselleni pahan raudanpuutteesta johtuvan anemian. ”Terveellisestä” ruokavaliostani puuttui todella paljon tärkeitä ravintoaineita. Ostin aina vaaleaa leipää, söin ihan liian vähän punaista lihaa ja ostin liikaa valmisruokia sen sijaan, että olisin itse kokannut. Söin myös todella paljon ruokia, joissa oli piilosokeria. Tätä asiaa pahentaa vielä se, että paljon treenaavana kehoni tulisi saada normaalia enemmän hyviä ja ravintoaineita eli ”polttoainetta”.
Nykyisin asiat ovat muuttuneet paljon! Vältän valmisruokien ostamista viimeiseen asti ja pyrin aina tekemään ruokani itse, tai syömään yliopistolla lämpimän ruoan pari kertaa päivässä. Kotiin ostan ainoastaan ruisleipää vaalean leivän sijaan, jotta saan kuituja ja rautaa. Yritän katsoa, että syön punaista lihaa ja kalaa tietyin väliajoin. Myös pehmeitä rasvoja olen alkanut lisätä ruokavaliooni. Hyviä lähteitä niihin ovat esimerkiksi avocado, pähkinät ja siemenet sekä esimerkiksi oliiviöljy.
Sokeri on minulle edelleen murheenkryyni. Rakastan sokeria ja etenkin irtokarkkeja! Muussa ruokavaliossa olen onnistunut karsimaan turhaa sokeria ja syömään ravintorikkaampaa ruokaa, mutta irtokarkkeja pystyn vetämään ihan järjettömiä määriä! No, kaikilla on omat paheensa.
Olen alkanut kiinnostua puhtaasta ruoasta. Aloin lukea Vilma Peltosen pitämää blogia, jossa hän usein kertoo puhtaan ruoan ruokavaliostaan. Tässä ruokavaliossa siis pyritään syömään lisäaineetonta ruokaa ja ruoka tehdään puhtaista raaka-aineista. Näin ruoka on mahdollisimman ravintorikasta. Itsekin olen alkanut panostaa laatuun enemmän. Tämän hetken yksi suosikeistani on Chian siemenistä tehty vanukas, joka päälle laitetaan kerros itsetehtyä smoothieta, nam!
Jos ei ruoan laittaminen innosta niin suosittelen aloittamaan mahdollisimman yksinkertaisista ruoista. Niistä saa todella hyviä pienillä jipoilla. Esimerkiksi perus munakkaasta saa tosi herkullisen lisäämällä sekaan erilaisia kasviksia, esim. pinaattia, tomaattia ja paprikaa. Smoothiet ovat myös helppoja sekä monipuolisia, ja sopivat hyvin aamupalaksi tai välipalaksi. Sekaan voi heittää oman maun mukaan vaikka mitä.
Tietenkin pitää muistaa, että välillä voi ja pitääkin vähän löysäillä. Jos ruokavalio on grammantarkka koko ajan, tulee lipsumisiakin helpommin. Pikku herkuttelu ei pahaa tee silloin tällöin, ja joskus minäkin tuppaan eksyä Makuunin irtokarkkiosastolle. ;)
P.S. Nyt, kun alan olla taas treenikunnossa, pääsen vähän enemmän myös blogissa keskittymään treenailuun ja sen haasteisiin eli enemmän liikuntaan liittyviä postauksia tulossa!
<3: Iida