Jægersborggadenin dahl – lämmin, täyteläinen ja hellivä
Asun (vielä ihanan hetken) Kööpenhaminan ihanimmalla kadulla, Nørrebron Jægersborggadenilla, aivan suosikkikahvilani GRØD:n yläpuolella. Kyseiseen kahvilaan minun tulee kuitenkin mentyä aivan liian harvoin, kun yksin en sinne tohdi mennä. Kyseessä ei ole mikä tahansa kahvila, vaan sympaattinen puurokahvila, joka tarjoilee erilaisia puuroja ja risottoja aikaisesta aamusta ilta myöhään.
Käynti GRØDissä ei kuitenkaan koskaan tuota pettymystä, vaan lähden sieltä aina hykerrellen tyytyväisyyttä ja kaapaten ideoita yläkerran keittiöön. Alakerran puuroaamiaisilta olen omaksunut niin juuresten kuin kvinnoankin käytön tavallisen kauran lisänä.
Muutama viikko sitten pääsin vihdoin ja viimein maistelemaan myös lounaslistaa. Australialainen kaverini innostui lähtemään kanssani salille, jonka jälkeen mahamme kaipasivatkin pikaista ja ravitsevaa täytettä. Ystäväni päätyi porkkanaiseen risottoon minun ottaessa intialaistyylistä dahlia eli linssimuhennosta, jossa punaisten linssien oli annettu rauhassa muhia ja puuroontua sakeaksi. Kulhollinen höyryäviä linssejä lämmitti ihanasti pyöräilyssä kylmentyneitä käsiä ja tankkasi kehon ehtyneitä proteiinivarastoja. Hyvässä seurassa linssit olivat huolenpidon ruokaa – pehmeitä, täyteläisiä ja helliviä.
Uudesta makuelämyksestä jälleen kerran innostuneena halusin myös itse valmistaa jotain samanlaista. Kahvilan kynnyksen ylittäessäni painoin vielä visusti mieleeni ainesosaluettelon seuraavaa kauppareissua varten – tomaattia, kookosmaitoa, inkivääriä, korianteria ja manteleita.
Lue koko juttu udesta ositteesta www.cleanchoice.fi.