Viileä kookosviili
Lapsuuden kesinä äitini tapsi toisinnan valmistaa viiliä mummini ohjeen mukaisesti. Minusta oli jännittävää seurata, kuinka viili hapantui ja kurkistelin lautasten alle piilotettuihin viilipyttyihin. Saman kaavan mukaan valmistettu viili ei kuitenkaan aina onnistunut, vaan mystisesti lähenevä ukonilma vesitti aikeet.
Laktoosia välttääkseni koitan etsiä uusia vaihtoehtoja perinteisille maitotuotteille. Kevään aikana innostuin Kööpenhaminassa kokeilemaan kookosjogurtin hapattamista, mutta kookosviili jäi tehtävälistalle odottelemaan Suomeen paluuta, sillä tarvittavaa juurta eli viiliä en Kööpenhaminan puodeista vielä löytänyt.
Ennen jännittävään kokeiluun ryhtymistä lueskelin hapattamiseen liittyvä artikkeleita, mutta kookosviiliini päädyin soveltamaan kikkailematonta mummin viiliohjetta, eli juuri ja maito vain sekaisin. Kookosviiliä on lähes mahdotonta valmistaa täysin maidottomana, sillä helppona ja tehokkaimpana juurena toimii kaupan valmis viili. Kasvipohjaisten maitojen haasteena on, että hapattaminen on eläinmaitoja hitaampaa ja koostumus saattaa helposti jäädä turhan vetiseksi.
Hiostavaa, ukkosta enteilevää ilmanalaa uhmaten lähdin kokeilemaan kookosviilin hapattamista. Varmistaakseni paremman todennäköisyyden onnistua valitsin kevyet tuotteiden sijaan rasvaisempia vaihtoetoja. Lisäksi valmistuksessa kannattaa käyttää vähemmän käsiteltyjä, homogenoimattomia maitotuotteita, kuten luomua, jolloin viilin pinnalle on mahdollista aikaansaada kermaisempi kerros.
Viilini eivät olleet vielä täysin valmiit vietettyään vuorokauden huoneenlämmössä, joten siirsin ne jääkaappiin jatkamaan viiliintymistään. Viili ei pidä ylimääräisestä hölskeestä, joten siirtely olikin tehtävä varoen, jottei kehitteillä oleva rakenne pääsisi vaurioitumaan. Kahden vuorokauden jälkeen kookosviilit olivat lopulta valmiit ja rakenne toivotunlainen – kermaisen kuoren alla sakeaa ja notkeaa viiliä. Maultaan kookosviili on perinteistä lehmänmaitoviiliä makeampaa, mutta esi-isänsä tavoin makunautinnon maksimoimiseksi se kaipaa päälleen kanelisadetta.
KookosviiliKolmelle
1 prk luomuviiliä 2,5%400g kookosmaitoa 17%
PäälleceyloninkaneliaSuomen suven antimia
- Sekoita viilijuuri ja kookosmaito keskenään huolellisesti käsivatkaimella.
- Jaa seos tarjoiluastioihin ja peitä ne kannella, jotta viiliintyminen pääsee tapahtumaan pimeässä.
- Anna viilien seistä huoneenlämmössä vuorokausi, jonka jälkeen siirrä ne jääkaappiin jatkamaan viiliintymistään.
- Kahden vuorokauden jälkeen valmis viili odottaa jääkaapissa, jollei luonnonvoimat ole päättänyt toisin. Kaikkia annoksia ei tarvitse syödä heti, vaan viili säilyy jääkaapissa useamman päivän jatkaen viiliintymistään.