Unohdettu voimaruoka – talkkunatuorepuuro
Pitkä oleiluni Suomen rajojen ulkopuolella ilmenee kotiin palatessani innostuksena perinneruokiin ja suomalaisiin raaka-aineisiin. Ulkomaisten superfoodien keskellä moni unohtaakin suomalaiset superruoat, joita metsät ovat tällä hetkellä pullollaan.
Tämänkertaisen kirjoituksen päähenkilö, talkkuna, ei ole unohdettu hämyiseen kuusikkoon vaan loisteputkien loisteeseen, kaupan jauho-osastolle, jonne nykyisin tulee harvemmin poikettua. Talkkunaan törmäsin viiliartikkeleita lueskellessani ja uteliaana lähdin selvittämään, mitä tuo outo kirjainyhdistelmä pitää sisällään.
Talkkuna on vanha suomalainen jauhovalmiste, jonka valmistukseen käytetään maakunnasta riippuen kauraa, ohraa, vehnää, herneitä, papuja sekä näiden yhdistelmiä. Talkkuna valmistetaan keittämällä jyvät ensin vesihöyryssä, jonka jälkeen ne paahdetaan hitaasti uuninarinalla ja jauhetaan kivimyllyllä karheaksi jauhoksi. Talkkunan korkea kuitupitoisuus herätti kiinnostukseni ja kriteerinä gluteenittomuus lähdin loisteputkien loisteeseen.
Kirkonkylän kaupasta löytyikin Hirvelän uunitalkkuna, joka sisälsi ainoistaan gluteenitonta kauraa. Sata grammaa kauratalkkunaa sisältää 396 kcal ja 75.7g hiilihydraatteja, joista huimat 26,3g ravintokuitua. Talkkuna sisältää myös kauran hyviä rasvoja ja proteiinia. Rasvaa sadassa grammassa kauratalkkunaa on 5,8g ja proteiinia 9,7g. Talkkuna ravintosisältö vaihtelee riippuen käytetyistä raaka-aineista, mutta jo muutama lusikallinen, mitä tahansa talkkunaa, takaa päivän kuitutarpeen. Hämäläinen talkkuna on kaikkein kuiturikkain, koska kauran ja ohran sekaan on lisätty herneitä taikka papuja.
Talkkunan maku on syvä ja pähkinäisen paahtunut. Kokeilin talkkunaa tuorepuuron sekaan ja sinne se sopii hyvin loppukesän mustikoiden kanssa. Tuorepuuron rakenteeseen talkkuna antaa vaihtelevaa sileyttä tutumpiin kaurahiutaleisiin verrattuna. Mökkiolosuhteissa keittiön kuiva-aine kaappi ammottaa tyhjyyttään ja mielestäni pellava rouhe olisi sopinut rahkapohjaisen tuorepuuron sekaan. Kaurassa on kuitenkin sen verran hyviä rasvoja ja riittävästi kuitua, ettei pellava lusikallisen puute haitannut koostumusta.
Ripottelin talkkunaa myös kesäisen viilin päälle, koska viilivinkkien kautta törmäsin tähän kuitujauheeseen. Makuelämys oli miellyttävä aikamatka menneeseen.
TalkkunatuorepuuroYhdelle
250g laktoositonta maitorahkaa1 dl laktoositonta maitoa3 rkl talkkunaa3dl metsämustikoitajuoksevaa hunajaa
- Sekoita kaikki aineet keskenään sekaisin. Tarkkaile maidon tarvetta. Laktoositon maitorahka on muita rahkoja kuivempaa ja vaatii siten enemmän lisänestettä. Käyttäessä jotain muuta rahkaa, et välttämättä tarvitse yhtä paljon nestettä.
- Jätä yöksi jääkaappiin tai nauti heti.