Goji-kurpitsakeitolla kohti Pyhäinpäivää
Ruoka-aines, johon hullaannuin viime syksynä Tanskaan muutettuani oli hehkuvan oranssit ja viehkeän soikeat talvikurpitsat. Ne suorastaan ryöppyivät oranssina merenä kauppojen vihanneslaareista kadulle asti. Nyt lokakuun taittuessa loppuaan kohti on taas iloisen kurpitsajuhlan aika ja alakerran naapurini onkin jo kantanut rappukäytävään muhkean ja makeasti irvistelevän kurpitsan.
Minäkin olen kannellut punaoransseja kurpitsoja kotiini jo tovin ja minulla on ollut pitkään suunnitelmissa keittää lokakuiseen iltaan lämmittävää kurpitsakeittoa, mutta ennen kattilaan päätymistä kurpitsat ovat kaikonneet pala palata wokkeihin ja risottoihin. Hienon raaka-aineen talvikurpitsasta nimittäin tekee sen perunamaisen jauhomainen rakenne, mutta kuitenkin maltillinen hiilihydraattitaso. Talvikurpitsan voikin ravintoarvoiltaan sijoittaa porkkanan ja bataatin välimaaston, sillä 100grammaa kurpitsaa sisältää 38kcal. Vertailua vahvistaen porkkanassa on 33kcal ja bataatissa 81kcal 100 grammaa kohden.
En ollut ennen itse laittanut saati syönyt kurpitsakeittoa, mutta kummallinen mieliteko minulla on ollut siihen muumi-iästä asti. Sana kurpitsakeitto nimittäin piirtää mieleeni muumitalon kuistilla kurpitsassa nukkuvan Pikku Myyn sekä keittiöstä saapuvan Muumimamman pidellen käsissään kulhollista oranssia kurpitsasosekeittoa, jonka keskellä seilailevin pyöreähköjä sattumia.
Vaikken ollut ennen keittänyt kurpitsakeittoa, oli minulla selkeä mielikuva, mitä siltä halusin. Maun tulisi olla lämpimän tulinen ja makean täyteläinen. Keiton maustoinkin lempi mausteillani inkiväärillä, chilillä ja valkosipulilla, jolloin onnistuminen oli jo lähes taattua. Oman säväyksensä niin maussa kuin värissä keitokselle antoivat myös maukkaat goji-marjat, jotka samalla rikastuttivat keitoksen ravintoarvoja. Kevyttä kasviskeittoa voi höystää omaan ruokavalionsa mukaan vaikkapa uunituoreella leivällä ja leikkeleillä, raejuustolla taikka kananmunilla.
Jos et kuitenkaan uskalla lähteä koittamaan kyseistä reseptiäni suosittelen sinua kuitenkin tarttumaan talvikurpitsaan ja tuunaamaan sillä perinteisen bataatti– tai porkkanakeittosi reseptiä. Tutun reseptin myötä ainoa haasteesi tuleekin vain olemaan kovan kuoren kanssa kamppailu, mutta luultavammin sinulta löytyy paremmat välineet kuin omasta pienestä kulmauksestani ja vältyt sinkoilevilta suikaleilta.
Goji-kurpitsakeitto2-3 annosta 500g talvikurpitsaa (yksi pieni)200g /3kap porkkanaa30g goji-marjoja10g/ 1rl kylmäpuristettua kookosöljyäpeukalon pään kokoinen pala inkivääriä1 valkosipuulin kynsi½ chili/ ½ tl chilijauhetta1dl kookosmaitoa (kevyt, jääkaappikylmä)4-5dl vettä ravintojakauma1/3 keitosta178kcal4,4g proteiinia, 10%28g hiilihydraatteja, 61%5,9g rasvaa, 29%
- Laita goji-marjat likoamaan desilitraan vettä. Anna liota noin puolituntia (keiton valmistuksen ajan).
- Pilko sipuli ja chili, murskaa valkosipuli ja raasta inkivääri.
- Kuullota hienontamasi mausteet ja sipulit kookosöljyssä kattilan pohjalla.
- Pilko kurpitsa ja porkkana ja lisää kuutiot kattilaan.
- Paista vihanneksia hetki ja lisää sitten vesi.
- Anna keiton kiehua kunnes kurpitsa ja porkkanat ovat kypsiä.
- Posta keitos liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella.
- Lisää keitokseen goji-marjat nesteen kera sekä kookosmaito ja sekoita vielä nopeasti sauvasekoittimella.
- Tarjoile goji-marjojen ja muiden mieleistesi lisäkkeiden kera.