Browniet lakritsilla taikka chilillä
Vieraiden kutsumisessa on se hyvä puoli, että koti tulee silloin kuurattua aina kahta perusteellisemmin. Oman luukun myötä siivous on muutenkin muuttunut mukavaksi ja viikoittaiseksi puuhastelluksi ja nautin jopa lattioiden pesusta, sillä mikään ei ole ihananpaa kuin paljain jaloin tallustelu puhtaalla ja pehmeällä puulattialla.
Toinen hyväpuoli tietenkin on, että jälkiruokien reseptirepertuaaria saa laajentaa hyvällä omallatunnolla ja kun raaka-aineetkin ovat kohdillaan ei omatunto kolkuttele herkuttelun jälkeenkään.
Tänä syksynä olen langennut lakritsin lumoon. Oikeastaan se alkoi jo kesällä lakritsinjuurijäätelöllä ja laajentuen syksyllä lakritsiteehen ja sittemmin lakritsi löysi tiensä myös jauheena maustehyllylleni.
Lakritsi on vanha ja tehokas sairauksien hoitoon käytetty yrtti ja kiinalaisessa lääketieteessä sitä on käytetään tasapainottamaan muiden rohdosten vaikutuksia. Lakritsissa on kymmeniä eri ainesosia, mutta makeutensa se saa glysyriinistä, joka päihittää makeudellaan sokerin mennen tullen. Ainesosien runsauden myötä lakritsin vaikutuksetkin ovat yhtä monimuotoiset. Sen sanotaan auttavan mahan ja suun haavaumiin, virusinfektioihin sekä tulehduksiin, hormoniepätasapainoon, kuukautis- ja vaihdevuosihäiriöihin, väsymykseen, alhaiseen verensokeriin ja moneen muuhun. Keinotekoisesti valmistettu lakritsi ei kuitenkaan sisällä luontaisen lakritsin terveysvaikutuksia.
Uusi tulokas maustehyllylleni on myös anisöljy, joka sopii niin höyryhengitykseen kuin raakasuklaisiin. Jouluista suklaapajaa odotellessani lakritsi ja verenkiertoa tehostava, pahoinvointia lievittävä ja nestettä poistava anis maustoivat raakoja jälkiruoka brownieitani ja kerrankin minusta tuntui, että loin todellisen herkun, jota isänikin söisi ilman otsan kurtisteluja. Lakritsi onkin hyvin suomalaistanskalainen ruokailmiö ja varuiksi valmistinkin eteläeurooppalaisille vierailleni myös tummansuklaisia brownieita lämmittäen niitä hippusella chiliä.
Lakritsibrownie 120g cashewpähkinöitä120g taateleita3rkl/ 10g raakakaakaojauhetta1rkl/ 10g kylmäpuristettua kookosöljyä1tl lakritsia2-3 tippaa anisöljyä Päällekookossokerialakritsijauhetta
- Liota pähkinöitä 1-2 tuntia.
- Blendaa pähkinät sekä taatelit sulatetun kookosöljyn kanssa.
- Lisää mausteet ja sekoita.
- Siirrä massa leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja siirrä se sitten kylmää, pakastimeen tai jääkaappiin vetäytymään vähintään pariksi tunniksi.
- Viipaloi jähmettynyt massa sopivankokoisiksi viiplaeiksi ja ripottele päälle halutessasi ruskeaa kookossokeria ja/lakritsijauhetta.
Chilisuklaabrownie 60g pekaanipähkinöitä60g saksanpähkinöitä (voit korvata pekaanilla)60g taateleita60g tummia rusinoita3rkl/10g raakakaakaojauhetta1tl chilirouhetta päällechilirouhettakaakaonibsejä
- Liota pähkinöitä 4 tuntia.
- Blendaa pähkinät sekä taatelit ja rusinat.
- Lisää mausteet ja sekoita.
- Siirrä massa leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja siirrä se sitten kylmää, pakastimeen tai jääkaappiin vetäytymään vähintään pariksi tunniksi. Tälle ohjeelle tekee hyvää vuorokauden mittainen maustuminen. Ennen jääkaappiin laittoa massan pinnalle on hybä kuitenkin painella muutamia kaakaonibsejä, jollin ne pysyvät palasissa kiinni myös tarjoiltaessa.
- Viipaloi jähmettynyt massa paloiksi ja halutessasi voit vielä ripotella päälle punsisia chilihiutaleita.
Vinkit
- Valmistaessasi yhtä makua suosittelen tuplaamaan annoskoon, jotta saat irtopohjavuoan pohjalle tasaisen ja paksun kerroksen taikinaa.
- Kookokselle nirson ystäväni vuoksi jätin jälkimmäisen reseptin ilman kookosöljyä ja taikina jähmettyi ilman öljynkin apua, mutta halutessasi voit lisätä lusikallisen makeaa ja pehmeää kookosta myös tähänkin ohjeeseen.