Currya, omenoita ja kukkakaaliriisiä – kansainvälistä, perinteikästä ja tuoretta
Kansainvälistymisen myötä erot kulttuurien välillä ovat tasoittuneet, mutta mielestäni Kööpenhaminassa voi silti aistia mannermaisia tuulia, jotka eivät vielä ole saavuttaneet pohjoisempia pääkaupunkeja. Osasyyni Tanskan valinnassa vaihtokohteekseni ja sittemmin oleilun pidentäminen työharjoitteluun olikin Tanskaan työntyvät uudet tuulet, jotka eivät kuitenkaan peittoa pohjoismaisia perinteitä ja arvoja, joihin olen kasvanut kiinni.
Kansainväliset vaikutteet näkyvät sekä visuaalisessa kulttuurissa että ruokakulttuurissa. Saksalaisen keittiön vaikutus on kiistaton, mutta tanskalaiset mieluummin korostavat esikuvanaan ranskalaista keittiötä. Etnisesti rikkaan väestön myötä myöskin kaukaisimmista makuparatiiseita on poimittu aineksia arkeen.
Kööpenhaminan kävijä ei voi olla huomaamatta tanskalaisten curry intoa, joka muuttaa iloisenkeltaiseksi ruoan kuin ruoan. Leivänpäälle laitetaan kanaa currymajoneesissa taikka currysilakoita sekä -sillejä. Vanhalla kämppikselläni tököttikin jääkaapissa lähes poikkeuksetta valtava currysillipurkki voileipiään varten. Kaupungilla syötävät kermaiset smørrebødit ovat nuoremman polven mielestä jo hieman vanhanaikaisia, mutta eväsvoileipien kulutuksessa tanskakaliset ovat silti aivan omaa luokkaansa. Sianlihaa rakastavana kansan perinneruokaa ovat myös suuret lihapullat, frikadellene, tarjoiltuna keltaisessa currykastikkeessa.
Edellä mainittuja ruokia en ole tohtinut maistaa, mutta ne ovat herättäneet uutta uteliaisuutta currya kohtaan. Tanskalaiseen Palæo ravintolaan poiketessani nappasinkin ateriaksi Palæo currya eli kanaa kookoscurrykastikkeessa kukkakaaliriisin kera. Kyseinen pikaruokala kuuluu suosikkieni listalle ja minun täytyneekin esitellä se teille myöhimmin, mutta nyt jaan teille ravintolakokemuksen innoittaman curryreseptini. Runsas proteiinin, kuitujen ja hyvien rasvojen määrä takaavat kylläisyyden tunteen. Hiilihydraatit tulevat pääasiassa kastikkeeseen piilotetusta syksyn omenasta, joka lukeutuu hitaasti verensokeriin vaikuttaviin hitaisiin hiilihydraatteihin. Vähäisen hiilihydraattiannoksen myötä ateria sopiikin hyvin osaksi kevyemmän lepopäivän ruokailua.
Omenainen kookoscurry ja kukkakaaliriisikahdelle 1kap/ 400g kukkakaalia400g broileria150ml kevyttä kookosmaitoa (jääkaappikylmänä)1/ 50g sipuli3kap/ 300g omenoita20g manteleita3tk currya1tl/ 5g kylmäpuristettua kookosöljyä½ tl kanelia½ tl chiliähimalajan suolaa ravintojakauma422kcal52g proteiinia, 52%18g hiilihydraatteja, 17%14g rasvaa, 31%
- Raasta kukkakaali. Varovaisuudesta huolimatta kyseessä voi olla melko sotkuinen toimenpide. Ripottele raasteen päälle hieman hyvälaatuista suolaa ja anna sen seistä huoneenlämmössä kastikkeen valmistuksen ajan.
- Pilko sipuli ja kuullota sitä pannulla kookosöljyssä.
- Lisää kana ja suola ja anna paistua.
- Kanan ollessa jo melko kypsää lisää omenat.
- Lisää loput mausteet eli curry, kanelia ja chili.
- Kanan ollessa kypsää ja omenoiden sopivasti pehmennettyä lisää pähkinät ja sammuta levy. Lisää vasta lopuksi jääkaapissa seisonut kookosmaito. Näin tehdessäsi kevyt kookosmaito on kermaisen paksua eikä sen rakenne pääse kiehuessa turmeltumaan.
- Tarjoile pirteän keltainen currykastike valmistamasi kukkakaaliriisin sekä vihersalaatin kera.