Gluteenittomat Karjalanpiirakat
Ulkomailla asuminen herättää arvostamaan omaan kulttuuriaan ja omia juuriaan. Halutessani tarjota ystävilleni jotain suomalaista päädyinkin syksyllä harjoittelemaan Karjalanpiirakoiden tekoa. Makumieltymyksissä tunnun edustavan yleensä vähemmistöä ja suurta herkkuani ovatkin porkkanapiirakat, mutta turvallisuussyistä päätin pysytellä perinteisessä versiossa.
Karjalanpiirakoita olen kauan sitten nypytellyt isotätini kanssa ja hänen innoittamana päätinkin tarttua Marttojen Karjalanpiirakka ohjeeseen, mutta oman kaappini jauhovarastoihin. Kuuliaisesti seurasin Marttojen ohjetta, mutta ruis ja vehnä vaihtuivat tattariin ja riisiin. Karjalanpiirakoiden mieluisa ja perinteinen maku säilyi jauhovaihdoksesta huolimatta. Onnistuneen makukokeilun myötä uskalsinkin paistaa piirakoita uudemman kerran tarjoiltavaksi ja tällä kertaa pullonpyörityskin sujui jo hieman luontevammin. Pikkulottapisteitä en kyllä vieläkään esteettisyydestä saisi, mutta laitan kaiken puikulan puutteen piikkiin. Tottumattomia silmiä kömpelö muoto ei kuitenkaan haitannut ja töissä piirakkani keräsivät lounaan kauneuspisteet, mutta vaativampi suomalaissilmä saattaa olla toista mieltä.
Uunituoreiden piirakoiden ja niiden päälle sulavan munavoin jälkeen parasta piirakoiden leipomisessa on edellisiltainen riisipuuron haudutus ja siihen suoritettava pieni puurovarkaus, joka on samalla varaslähtö jouluun. Perheeni aattotraditioon kuuluukin pehmeäksi hautunut riisipuuro toivomusmantelin ja voisilmän kera. Muina aikoina valkoista riisipuuroa ei tule syötyä, mutta ehkäpä juuri sen harvinaisuus pitää yksinkertaisen riisipuuron maun herkullisena ja tunnelmallisena.
Nyt sitten vain nypyttelemään ja puurovarkaisiin.
Gluteenittomat Karjalanpiirakat Riisitäyte2 ½ dl vettä2dl puuroriisiä7 ½ dl rasvaista luomumaitoa (3,5%)½ tl suolaa1 luomukananmuna Kuoritaikina1 ½ -2 dl vettä (riipuen jauhon karkeudesta)1rkl rypsiöljyä1 tl suolaa3dl tattarijauhoja1 dl täysjyväriisijauhoja
EDIT 22.02.2015
Suomessa näitä leipoessa äidin tattarijauho olikin aiemmin käyttämääni karkeampaa, minkä myötä veden määrää piti lisätä pariin desiin. Lisäksi psyllium kuitu osottutui hyväksi lisäksi helpottamaan taikinan nypytystä.
- Valmista ensin täyte. Sekoita kieuhuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia.
- Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia. Sekoittele välillä, ettei maito palapohjaan.
- Jätä täyty hautumaan kannen alle 10 minuutiksi.
- Mausta valmis puuro suolalla ja anna jäähtyä.
- Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.
- Laita uuni kuumenemaan 275-300 °C. Oma uunini ylsi vain 250°C:n.
- Valmista kuoritaikina. Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot. Vaivaa taikina kiinteäksi pötkyläksi ja leikkaa siitä nappeja.
- Ripottele pöydälle jauhoseosta ja kauli taikinanapeita ohuita soikeita kuoria. Puikula olisi tähän paras apuväline.
- Annostele riisipuuro kuoriin ja rypyttele reunat kiinni etusormin.
- Laita piirakat leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Jos sinullakin on vanha uuni, joka ei yllä toivottuihin lämpötiloihin 250°C:ssa uunissa paistoon kului runsaat 20 minuuttia.
- Laita valmiit piiraat kulhoon ja peitä liinalla, jolloin ne pysyvät lämpiminä. tarjoile munavoin kanssa taikka keiton seuralaisena.