GRØD
Sana grød on osa tanskalaista identiteettiä. Se on sana, joka saa muukalaisen kielen rullalle ja kirjaimet takertumaan kitalakeen. Grød eli puuro synnyttää mielleyhtymiä lapsuudesta, turvallisuuden tunteesta ja rakkaudesta. Ensimmäisenä mieleen saattaakin juolahtaa lapsuuden kaurapuuro taikka jouluinen riisipuuro kaneleineen ja voisilmineen. Joillekuille puuro saattaa kuitenkin synnyttää negatiivisempia mielikuvia juurikin kitalakeen tarttuneesta lapsuuden liisteristä taikka vanhanaikaisesta köyhien ja sairaiden edullisesta ateriasta. Puuro on edelleenkin edullista, täyttävää ja terveellistä, mutta myös paljon muuta. Tätä sanomaa levittämään on syntynyt tanskalainen puurokahvila Grød.
Grødin listalta löytyy puuroja niin aamuun, päivän kuin illallisnälkään. Herkullisten puurojen pohjalla on ajatus laadukkaista ja ekologisista raaka-aineista. Puurojen kohotus korkeammalle jalustalle kulkee yhdessä puhtaamman, käsittelemättömämmän ja lähellä tuotetun ruuan suosimisen kanssa.
Grødin perustaja Lasse Skjønning Anderssen muistuttaa meitä pohjoismaisesta puurotraditiosta. Leivänvalmistuksen sijaan puuron keitto on ollut vaivattomin tie viljapellolta ruokapöytään. Kiinnostuksen herätessä pohjoismaista keittiötä ja sen vanhoja perinteitä kohtaan Skjønning Anderssen perusti, ehkäpä maailman ensimmäisen, puurobaarin Tanskan Kööpenhaminaan vuonna 2011. Puuroa ei edelleenkään voi kuvata michelin-tähdin kruunatuksi eliittiruuaksi, mutta sitä Skjønning Anderssen ei edes toivonut. Hän näkee puuron demokraattisena ruokana, jota on ”både mættande, sundt og hyggeligt at spise sammen”.
Skjønning Anderssen korostaa luovuuden merkitystä keittiössä, uusien ja yllättävien puuroideoiden testausta. Vain kokeilemalla tavallinen puuro muuntautuu astetta herkullisempaan suuntaan, jossa keskiössä ovat maku, raaka-aineiden laatu ja pienet nyanssit. Kahvilan puuromenu vaihtuukin sesonkien mukaisesti neljästi vuodessa ja lisäksi listalta löytyy omat puurogategoriansa kuhunkin kellon lyömään.
Hyvän puuron tulee Skjønning Anderssen mukaan täyttää viisi ehtoa. Puurosta tulee löytyä niin makea, hapan kuin suolainenkin maku ja suussa tulisi tuntea täyteläinen pehmeys sekä rosoinen rouske.
Jos olet matkalla Kööpenhaminaan käy ihmeessä Jaegersborggadenin puurokahvilassa, joka on yksi mieli nurkkauksistani Kööpenhaminassa. Nyt kun itselläni on matkaa kahvilaan enemmän kuin 73 porrasaskelma, joudun muistelemaan pienen kahvilan kotoisaa ja rustiikkia tunnelmaa edellisviikkoisten kuvien muodossa. Vieroitusoireisiin ostin kahvilan puurokirjan, josta voin vaikka uudelleen loihtia porkkanainkivääripuuron taikka kolmenviljanpuuron banaanein, pähkinöin ja kaakaonibsein. Mukaansa kahvilasta saisi poimia myös raaka-aineet ja koristeet omien puurojen tekoon ja kiireinen voi ottaa puuronsa myös takeawaynä. Suosittelenkin sinua kuitenkin pistäytymään nimenomaan herkullisella herätyksellä, mutta ei lounas- ja illallislistassa valittamista ole, mutta aamuisessa hemmotteluhetkessä kukkarosi pääsee vähällä.
GrødJaegersborggade 502200 KBH Nma-pe 7.30- 21.00la-su 10.00 – 21.00
muut liikkeet:TorvehallenerneGuldbergsgade