Hirsimökin hirssisämpylät

hirssipallo2.jpg

Pakkailin ruoka-aineita talviselle mökkilomalle Sotkamoon ja puurohyllyllä silmiini osui avaamaton hirssihiutalepussi. Muistin ostaneeni hirssihiutaleet kiinnostuessani luontaisesti gluteenittomista raaka-aineista ja kaivatessani vaihtelua aamupuurooni. Muistin myös pussinkyljen kuvauksen ”Jo pronssikaudella Pohjolassa viljelty hirssi on jäänyt aikain saatossa muiden viljojen varjoon.” herättäneen sisäisen romantikkoni keskellä tanskalaisen ruokakaupan käytävää. Pussin jälleen nähdessäni romantikko heräsi sisälläni toistamiseen ja päässäni alkoi rimmailla sanat hirssi ja hirsi. Kaurahiutaleiden, kvinnoan ja tattarin lisäksi hirssipussi lähti keittiökomerosta matkalle hirsimökkiin.

 

hirssipallo3.jpg

Hirssin maku on hienovaraisen pehmeä, mutta emäksinen, minkä vuoksi se tulee huuhdella aina hyvin ennen käyttöä. Vieno maku ja vaadittava esikäsittely saattavat olla takana hirssin suosion laskussa, mutta se ei vähennä sen ravintoarvojen merkitystä. Hirssissä on enemmän rautaa kuin missään muussa viljalajissa ja myöskin runsaasti sinkkiä, magnesiumia ja B-vitamiineja. Kaurahiutaleillekaan hirssi ei pahasti häviä proteiinin määrässä, 14,5g  vastaan 12g.

Ensimmäisenä päätin kokeilla hirssipuuroa mantelimaitoon, mutta se ei vielä vienyt kieltä mennessäni. Emäksinen maku oli mielestäni turhan voimakas, mutta tiesin hirssihiutaleiden hellivän suolistoani ja kehoani, joten päätin yrittää jotain muuta.

Tanskalaisesta leipomosta olin kerran ostanut hirssipalloja ja päätin vaihtaa puurokattilan uunipeltiin. Vitriinin nimilapusta tiesin pallojen sisältäneen hirssiä, porkkanaa, riisijauhoa, öljyä, suolaa ja auringonkukan siemeniä. Tällä kertaa pelkkä raaka-ainelista ei riittänyt avukseni, vaan mökin huonosta kentästä huolimatta etsin apua tanskalaisista hirsebolle resepteistä. Netin ohjeet ilotulittelivat ainesosillaan, mutta halusin pysyä aitojen ja alkuperäisten makujen parissa. Omien raaka-aineideni joukkoon hyväksyinkin lisäksi vain kasvispohjaisen maidon ja hiivan.

Lämpimät hirssipallot tekivät hyvin kauppansa, eikä hirsseille tarvinnut etisiä enää uutta käyttökohdetta. Lämpimäiset upposivat nälkäisiin suihin ja jo parin päivän päästä sain pyöräyttää uuden taikinan. Ainesosien suhteen ollessa jo hanskassa maltoin kohotella taikinaa lämpimän uunin päällä ja tiiviiit pallot muuttuivatkin kuohkeiksi sämpylöiksi.

En siis tarjoa sinulle pääsiäiseksi hirssipuuroa enkä hirssipalloja vaan hirssisämpylöitä, mutta otsikkoni sai sentään ennalta suunnitellun soinnun.

 

hirssipallo1.jpg

 

Hirssisämpylät12 kPl 2dl hirssihiutaleita3dl riisijauhoja2-3 kap porkkanoita (itse käytin kolme keskikokoista porkkanaa)1rkl kuivahiivaa (n 1/3 pussista)2rkl psylliumkuitujauhetta1 tl suolaa2rkl sulatettua kookosöljyä2dl sokeroimatonta mantelimaitoa päällen. ½ dl kurpitsansiemeniän. ½ dl auringonkukansiemeniä 225° Cn. 25 min Ravintojakauma1 kap 125 kcal3,8g proteiinia, 11%22,8 g hiilihydraatteja, 65%3,5g rasvaa, 24%

 

  1.  Laita uuni lämpenemään 225° C:n.
  2. Huuhtele hirssi huolellisesti siivilässä.
  3. Jätä hirssit valumaan keittiön altaaseen sillä välin kun raastat porkkanat.
  4. Sekoita keskenään riisijauho, kuivahiiva ja suola.
  5. Sekoita jauhoseokseen porkkanaraaste ja hirssit.
  6. Lämmitä maito n. 42:n ja sekoita joukkoon psyllium. Aina kuitujauheen turvota hetki.
  7. Lisää maitoseos taikinaan ja sekoita hyvin.
  8. Lisää lopuksi sulatettu öljy ja jätä taikina puoleksi tunniksi kohoamaan uunin lämpöön.
  9. Pyöritä kohonneesta taikinasta noin 12 palloa ja pyöräytä kostea taikina siemenseoksessa.
  10. Aseta pallot uunin pellille ja paista niitä uuni keskitasolla noin 25 minuuttia.
  11. Parhaimmillaan sämpylät ovat vastaleivottuina, mutta maukkaita ne ovat myös seuraavana aamuna etenkin paahtimessa vielä paahdettuna.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *