Kaaliviikon punertava kaalipata

kaalipata4.jpg

Olen pohtinut kysymystä suomalaisista perinneruuista, sillä olen yhä velkaa illallisen kouluprojektiani assaroineelle espanjalaiselle arkkitehdille. Monesti arkiateriani pohjana toimii raikas salaatti, mutta kevyet vihreät eivät kuulu niinkään suomalaiseen perinneruokapöytään. Sesonkiluontoisen kattauksemme raaka-aineet ovat pikemminkin hyvin säilyvät kaalit ja juurekset.

 

kaalipata.jpg

Kuluttajien keskuudessa kaalia hieman aliarvostetaan ja sen aseman parantamiseksi tällä viikolla onkin vietetty kaaliviikkoa. Salaattien tapaan kaalit tuovat keveyttä ruokavalioon. Niistäkin saa rutkasti vitamiineja, kuten C-, E-, K- ja B-ryhmän vitamiineja sekä A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Kivennäisaineista kaaleissa on kaliumia, mangaania ja etenkin kalsiumia. Tanskassa maidonkulutukseni vähennyttyä kalsiumini saannista huolestuneelle äidilleni voinkin todeta, että suosimani lehtikaali päihittää laadukkaalla kalsiumillaan tutut maitotuotteet. Kaalit sisältävät myös liukoista sekä liukenematonta kuitua että falonoideja.

Kaalien maku on varmasti tottumiskysymys. Pienenä keitetyn kukkakaalin pistävä haju sai minut nyrpistämään, mutta nyttemmin parsakaali on kauppakorini vakio sisältöä. Pariviikkoiselta kauppareissulta mukaan tarttui myös hullun halpa valkokaali, joka tuntui täyttävän puolet jääkaapistani. Raakojen raasteiden sijaan, minun olikin päästävä siitä nopeammin eroon. Etsiessäni ideoita järjestettävää illallista varten törmäsin Jookostakookosta-blogin kaalipataohjeisiin, joista poimin vinkkejä omaan keittiööni. Blogin emäntä, Tytti, oli säväyttänyt perinteistä kaalipataa punaisella currytahnalla. Tanskalaiset tuunailevat perinneruokiaan keltaisella curryllä, joten miksei punainen sopisi myös suomalaisiin.

Ihme kyllä olen pitänyt kaalipadasta, jopa kouluruokalassa ja nyt punaisella currylla maustettua kaalipataa olenkin tehnyt peräti kahdesti pakaten sitä samalla evääksi töihin ja viimein jääkaapissani on taas tilaa muillekin kasviksille. Hetkellisesti valkokaali kiintiöni on täynnä, mutta loman toiveruokalistalleni kirjoitin jo äidin kaalikääryleet, joiden resepti varmasti sallisi ehkäpä pienen kookoksisen tuunauksen. Täytyy vain toivoa, että lomalla laatikoiden väliin jää tilaa muillekin perinneruuille.

 

kaalipata3.jpg

 Punertava kaalipata3-4 annosta 1tl kylmäpuristettua kookosöljyä600g naudan jauhelihaa (vähärasvainen /luomu)450g valkokaalia300g porkkanoita2 sipulia3 valkosipulinkynttä2-3rkl punaista currytahnaa½ sitruunan mehua2dl kookosmaito (kevyt, jääkaappikylmä)himalajansuolaa Liikunnallisten päivien lisänä riisiä ravintojakauma1/3 padasta421 kcal41g proteiinia, 39%15g hiilihydraatteja, 15%22g rasvaa, 46%

 

  1. Kuullota sipulit kookosöljyssä.
  2. Lisää jauhelihat.
  3. Jauhelihan alettua kypsyä lisää porkkanat.
  4. Mausta currytahnalla ja tarvittaessa hippusella hyvälaatuista suolaa.
  5. Lisää kaalit käännellen.
  6. Mausta sitruunanmehulla.
  7. Paista kaali mieleisesi kypsyiseksi ja lisää valmiiseen pataan vielä kookosmaito, älä anna sen keittyä.
  8. Tarjoile salaatin taikka riisin kera.

 

 

 

hyvinvointi terveys liikunta ruoka-ja-juoma