Kaurapuuroa Kööpenhaminalaisittain

porkkanap.jpg

Lasten lorusta poiketen mansikoiden sijaan mustikat tekevät minulle oman, kotoisan maan. Aiemmin kertoessani polustani ruokaharrastuksen pariin jaoin Vaniljaisen valkuaispuuron reseptin, jonka kylkiäisenä mustikat ovat aivan ehdoton. Hieman kaipailenkin jo aitoja metsämustikoita mutta Kööpenhaminassa aamupuuro on löytänyt uuden kylkiäisen – porkkanan.

Ennen Kööpenhaminaan muuttoani porkkanat eivät kuuluneet vakio kauppalistaani, sillä kouluruokaloiden ananassäilykkeen liemessä lilluvat raasteet saivat minut ottamaan etäisyyttä rouskuvaan juurekseen. Viimevuonna ruokaillessani KADK:lla löysin taas porkkanan, kun kokki tarjoili lisukkeena sinappista porkkanaraastetta viikunoin ja pähkinöin. Näin syksyllä kantelenkin parin viikon välein kahden kilon säkissä oransseja juureksia kotiin. Satokauden herkkuna kun kilon ja kahdenkilon säkillä ei ole kuin muutama kruunu eroa. Nyt on käynnissä jo seitsemännen porkkanakilon hävitys.

Viime keväänkin aikana porkkanoita tuli popsittua sen verran ahkeraan, että eteläisemmässä Tanskassa asuen kalpea ihonikin pääsi päivettymään. Suomeen palatessani porkkanan karoteenilla vahvistunut rusketusketukseni päihitti kaikkien yllätykseksi jopa siskon Turkista haetun rusketuksen. Äidinkin suusta oli mukava kuulla ensimmäisenä hämmästys päivettymisestä tummien silmäalusten sijaan. Pitääkin muistaa myös ensi keväänä popsia porkkanaa, eikä sitä kannata hylätä pimeinkään aikoina piristävän A-vitamiinin vuoksi.

 

porkknapuuro2.jpg

 

Kööpenhaminan porkkanakaurapuuro yhdelle 65g/ 1kap porkkanaa30g gluteenittomia kaurahiutaleita150ml-200ml vettä50g kookomaitoa1tl/ peukalon pään kokoinen pala inkivääriä5g/ 1tl raakaa agavesiirappia (tai hunajaa)15g/ 1-2rkl rusinoita½ tl himalajan suolaamuskottipähkinää Päälle10g/ 8 kap pekaanipähkinöitäinkivääriärusinoita250g laktoositonta maitorahkaa (Tanskassa tyytyminen skyr:in) Ravintojakauma442 kacl34g proteiinia, 31%46g hiilihydraatteja, 42%13g rasvaa, 27%

 

  1. Laita vesi kiehumaan ja lisää suola.
  2. Raasta porkkana ja inkivääri.
  3. Lisää kattilaan raasteet ja mausteet. Anna porkkanoiden kiehua hetki.
  4. Lisää kaurahiutaleet ja anna kiehua hiljalleen. Tarkista veden tarve.
  5. Lisää lopuksi kookosmato, siirappi ja osa rusinoista. Anna lämmetä pieni hetki. Käyttäessäni kevyttä kookosmatoa lisään sen vasta loppuvaiheessa, koska sen rakenne ei kestä keittämistä.
  6. Tarkista makuja ja tarjoile rahkan, inkiväärin, rusinoiden ja pekaanipähkinöiden kanssa.

 

hyvinvointi mieli liikunta ruoka-ja-juoma