Kesän viimeiset – raakajäätelöä ja mansikoita

maisema-takasauna2.jpg

Jotenkin sen jo ounastelin. Ukkosmyräkän keskellä lautaselleni lappamat kotimaiset mansikat jäivät tämän kesän viimeiseksi. Tieto viimeisten kesäherkkujen napostelusta ja loman päätöksestä vetää haikeaksi, vaikka innolla odotankin syksyn uusia tuulia toimistolla. Nyt istun olohuoneen lattialla lähtöaamun odottavin tunnelmin hengittäen kuistin verhojen välistä lipuvaa raikasta meri-ilmaa, joka saa levottoman mielen hetkeksi rauhoittumaan.

 

joutsen2.jpg

Kesäni on ollut hyvin poikkeuksellinen. Tanskalainen aikataulutus jätti lomani melko lyhyeksi ja loman sijoittuessa heinäkuulle jäi piirtäminenkin tauolle arkkitehtitoimistojen pitäessä ovensa ansaitusti kiinni. Koska minulla ei enää ole luukkua pääkaupunkiseudulla, olenkin majaillut vanhempieni luona Paraisilla, jossa vanha huoneeni on minua yhä odottamassa.

Tärkeää minulle tänä kesänä oli matka Sotkamoon, mummini synnyinseuduille. Mummini menetin jo vuosia sitten, mutta vaarini nukkui pois viime syksyisen mylläkän keskellä. Sotkamossa tunsinkin saavani viimeisen mahdollisuuden olla vielä hetken lähempänä häntä. Pukiessani päälleni vaarin valtavaa kalapaitaa haistaen siinä hänen vienon tuoksunsa piirtyivät hänen kasvonsa hetkeksi paremmin mieleeni. Pystyin jopa kuulemaan hänen naurunsa ja näkemään hänen kasvoiltaan loistavan hymyn kuvitellessani, kuinka olisin hänelle kalaonnestamme kertonut.

Perhe on ollut minulle aina tärkeä. Vaikka olen jo neljä vuotta asunut pois kotoa, viimeisen vaihtovuoteni aikana perheen merkitys minulle on vain kasvanut. Tanskalaisen perhekeskeisen elämäntavan lisäksi usean ystäväni menetykset perheensä ytimessä ovat liikuttaneet jotain myös minussa. Kyse on paljon muusta, kuin vain herkästä luonteestani. Kuluneen vuoden naarmut ovat kasvattaneet ja asettaneet asioita oikeaan arvojärjestyksen. Kasvun myötä olen myös sisäistänyt yksinkertaisimman asian – Kaikkein parasta, mitä läheisilleen voi antaa, on aika.

 

jäätelö3.jpg

Ruuanlaitto ja ruokailu ovat tapojani osoittaa välittämistä. Se on yhdessä puuhailua sekä hetkeen pysähtymistä ja läsnäoloa. Nykyisin syömiseni muututtua yhä tietoisemmaksi haluan ravita kehoani ja mieltäni mahdollisimman hyvin sekä tarjota muillekin terveellisempiä vaihtoehtoja, niitä kuitenkaan liikaa tyrkyttämättä. Terveellisempi ruokavalio ei sulje pois herkuttelua ja niinpä viimeisten lomapäivien kunniaksi kaivoin kaapista esiin jäätelökoneen luodakseni mokkaisen, yhteisen ja mieleen muistuvan kahvihetken.

Jäätelöitä olen aikaisempinakin kesinä tehnyt, mutta lehmänmaidotonta raakajäätelöä en ollut ennen kokoillut. Jäätelökoneen kulhon viilentyessä pakastimen syövereissä aukaisin hakukoneen. Raakajaatelo.fi –sivustolta löytyikin kattava vihkonen jäätelöreseptejä, joista poimin yhden muokattavaksi. Vähensin alkuperäisen ohjeen hurjaa hunajamäärää, jotteivät sukat pyörisi jalassa sekä lisäsin soijalesitiiniä, joka auttaa nesteen ja kookosrasvan yhdistämisessä samettiseksi massaksi.

Raakajäätelön tekoon ei välttämättä tarvita jäätelökonetta taikka vaikeilta kuulostavia superfoodeja. Ilman konetta tehtäessä jäätelöä tulee vain käydä hämmentämässä pakkasessa noin puolentunnin välein ja valmista herkku on parin tunnin jälkeen. Raakajäätelöt ovatkin parhaimmillaan tuoreeltaan, mutta liian malttamaton ei saa olla, ettei jäätelö heti sula kulhon. Jäätelö myös onnistuu ilman lesitiiniä, jolla ei ole vaikutusta makuun vaan koostumuksen hienosäätöön. Uusiin ruoka-aineisiin kannattaa kuitenkin tutustua yksi kerrallaan, sillä vaikeinta niiden käytössä on vain nimien lausuminen.

 

jäätelö2.jpg

 Mokkainen raakajäätelöneljä annosta 2dl mantelimaitoa2dl cashewpähkinöitä0,5dl hunajaa1 dl vahvaa kahvia (ensikerralla pienennän nesteen määrää tehden vahvaa kavia Jäätelön jääden Maitoisemmaksi)2rkl raakakaakaojauhetta3rkl kookosöljyä1/3 tl himalajan suolaa1 tl soijalesitiiniä

 

Koristeeksimansikoitaraakakaakaonibsejamulberry- ja goji-marjoja

 

 

  1. Peitä pähkinät vedellä ja anna liota pari tuntia.
  2. Kaada pähkinöiden liotinvesi pois ja siirrä ne tehosekoittimeen tai blenderiin. Mittaa sekoittimeen myös maito, hunaja, kahvi, kaakaojauhe sekä suola ja sekoita.
  3. Lisää lopuksi soijalesitiini sekä sulatettu kookosöljy ja sekoita hienoksi seokseksi. Tarkista maku ennen siirtoa jäädytysastiaan. Massa näyttää tässä vaiheessa yllättävän löysältä ja saatat jopa kummastella, miten ihmeessä kyseisestä ”vellistä” saadaan aikaiseksi jäätelöä, mutta kylmässä kookosöljy pitää huolen jähmettymisestä.
  4. Siirrä jäätelömassa jäätelökoneeseen ja anna pyöriä noin tunti, jonka jälkeen siirrä jähmettynyt massa vielä pakastimeen puoleksitunniksi tai tunniksi saamaan lopullinen kylmyys ja kovuus. Valmistus onnistuu myös ilman konetta kokonaan pakastimessa, kunhan käyt sekoittamassa massaa puolentunnin välein parintunnin ajan.

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *