Luksus lauantai – Kookoslettuja kuningatarhillolla

kuningatar7.jpg

Viikonloppu – Olin melkein jo unohtanut olemassaolosi.

Sitten neljään vuoteen voin kutsua lauantaita ja sunnuntaita virkistäväksi viikonvaihteeksi. Opiskellessa päivät menettävät merkityksensä ja koulun harjoitustyö on jatkuvaa ajatustyötä. DL:nien painaessa päälle viikonloput muuttuvatkin mielessäni tehokkaaksi työskentelyajaksi, jolloin on aikaa hoitaa viikolla kertyneet rästit eikä aikaa kulu edes laitokselle raahautumiseen ja siellä epätoivoisiin tulostusyrityksiin. Monesti vielä pyjama päällä olenkin ensitöikseni aamulla aukaissut tietokoneelta Cadin ja aamukahvin parissa, unisessa pöpperössä, orientoitunut piirustusohjelman neonväristen viivojen vilskeeseen.

Kalenterin pyhäpäivät kokevat myöskin saman inflaation menettäen lukuvuoden aikana täysin merkityksensä. Uppoutuneena työhöni kadotan usein ajantajuni, mutta onneksi äiti pitää huolen, etten seiso maha kurnien, tyhjien kauppakasien kanssa, marketin oven edessä, vaan hänen soittonsa rikkoo kuplan ympäriltäni ja palauttaa minut hetkeksi ympäröivän yhteiskunnan normaaliin päiväjärjestykseen.

 

kuningatar5.jpg

Toimistoharjoittelun alkaessa odotinkin loppuviikon hetkiä, jolloin itselle voi esittää kysymyksen, mitäs tekisin. Varmasti syksymmällä joudun myös viikonlopputöihin, sillä Dorte Mandrup arkkitehdeillä harjoittelijat työskentelevät pääasiassa kilpailujen ja pienoismallien parissa, joilla on tiukat aikataulut. Nyt minun on kuitenkin turha miettiä liiaksi tulevaa, vaan nautin näistä vapauden hetkistä.

Työpäiväni toimistolla ovat olleet ensimmäisestä viikosta lähtien melko pitkiä ja raskaita, joten viikonloput hengähdystaukoineen ovat tullut enemmän kuin tarpeeseen. Ensimmäisen työviikonjälkeen olin kirjaimellisesti aivan naatti. En voinut kuvitellakaan tekeväni mitään suurta ponnistusta vaativaa, jopa puhuminen tuntui liian monimutkaiselta. Huomaisin myös viimevuonna aloitettuani uudessa koulussa väsyväni normaalia helpommin ja tarvitsevani täysin omia hetkiä. Uudessa ympäristössä oman ajan tarve on kuitenkin ristiriidassa sosiaalisten kontaktien luonnin kanssa ja poistuminen omalta mukavuusalueelta imee minusta hirveästi energiaa. Tanskassa lisälastia päivän rasitukseen tuo myös vieraan kielen puhuminen. Aivoni kun tuntuvat kulkevan hidasta polkua suomen ja ruotsin kautta englantiin ja nyt mukaan kuvioihin on hiipinyt myös tanska. Lomailu Suomessa kangisti kielitaitoani, mutta pikkuhiljaa se onneksi alkaa palailla ja vielä kun saan vireystasoni kohdilleen kieleni jälleen notkistuu.

 

kuningatar3.jpg

Syksymmällä aion varmasti käyttää vapaani kulttuurin imemiseen, mutta nyt olen nautiskellut viikonlopuista keittiön puolella sekä tuulettanut ajatuksiani vielä hetken kaupungissa olevien suomalaisten ystävien kanssa. Rakastan rauhallisia aamuja ja erilaiset letut ja pannukakat tuvat niihin pientä luksusta. Ruokakaupassa törmäsin vielä viimeisiin vadelmiin ja aamulla minua odottikin kuninkaallinen herätys. Olin tehnyt illalla kaappiin valmiiksi tuorehilloa chiasta, mustikoista ja vadelmista. Hillo kruunasi täydellisesti herkullisen kookosletun ja alun rentouttavaan viikonloppuun.

 

 

KUNIGATAR.jpg

 

tuoreKuningatarhillo 150g vadelmia150g mustikoita20g/ 2 rkl chia-siemeniä2tl hunajaa tai avagesiirappia

 

  1. Murskaa haarukalla tuoreet marjat. Jos käytät pakasteita anna niiden sulaa ennen käyttöä.
  2. Sekoita joukkoon chia-semenet ja makeutta antava hunaja taikka avagesiirappi
  3. Anna hillon jähmettyä ja maustua muutama tunti tai yö jääkaapissa.
  4. Hillo säilyy hyvänä jääkaapissa kannellisessa lasipurkissa noin viikon.

 

Kookoslettuyhdelle 2 kananmunaa10g/ 1 rkl kookosjauhoja20g/ 3 rkl kookosmaitoa5g/ 1rkl heraproteiini (vähälaktoosinen vanilja, foodin)5g /1tl kylmäpuristettua kookosöljyä½ tl vaniljaa1/3  tl ceylonin kaneliahimalajan suolaa(1/4  tl leivinjauhetta) Päälletuorekuningatarhilloavadelmia(rahkaa) Ravintojakaumayksi lettu ilman päällisiä265 kcal14g proteiinia, 29%2,7g hiilihydraattia, 6%14g rasvaa, 65%

 

  1. Vatkaa munat vaahdoksi.
  2. Sekoita vaahdon joukkoon kookosmaito sekä –jauhot, mausteet ja vaniljainen heraproteiini. Proteiinijauho ei ole välttämätön, mutta tällöin voit lisätä taikinaan enemmän aitoa vaniljajauhetta sekä hitusen hunajaa tai muuta makeutusta, sillä kookosjauhossa on perinteisiä jauhoja ”kitkerämpi” maku.
  3. Lisää lopuksi taikinaan osa kookosöljystä. Itse kaapaisen jähmeää kookosöljyä metalliseen lusikkaan ja asetan lusikan paistinpannulle. Öljy lusikassa sulaa samalla kun pannu lämpenee pannukakkua varten. Kaada vajaa puolet sulaneesta öljystä taikinaan ja loput paistinpannulle. Sekoita kookosöljy taikinaan ja paista pannulla hiljalleen keskilämpötilassa.
  4. Jos haluat letusta pannukakkumaisen voit lisätä taikinaan ruokasoodaa.
  5. Lettu on valmis kun taikina on hyytynyt ja se on helppo siirtää tarjoiluastialle. Letun tai kuohkeamman pannukakun voi jättää keskeltä aavistuksen pehmeäksi.

 

 

hyvinvointi mieli liikunta ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.