Makumuistoja – Mustikkapannarit
Vanhempani aina nauravat, että taaperoiässämme tehdyt yhteiset kesäretket ovat olleet aivan turhia, kun minulle ja siskolleni muistiin ovat painuneet vain herkut. Puuhamaata paremmin mielessä ovat muun muassa Jyväskyläläiseltä parkkipaikalta isän ostamat, maailman parhaat ja isoimmat, mangomelonijäätelöpallot. Toistakymmentä vuotta myöhemminkin liittyy makuihin minulla yhä tilanne- ja paikkasidonnaisia muistoja.
Hämmästykseni en ole tänä syksynä tuntenut Kööpenhaminassa koti-ikävää, ennen kuin sänkyyn kumonneen flunssan viluväreet saivat kaipaamaan äidin lämpöä. Koti-ikävän on pitänyt loitolla into omasta asunnosta ja ensimmäisistä kuukausista yksin asuen. Kesänjälkeen Kööpenhaminaan oli myös helpompi palata, kun aiempi perheeni vierailu osoitti, ettei välimatka nyt niin suuri ole ja myöskin he pystyvät vierailemaan luonani. Isäni koki tosin melkoisen kulttuurishokin törmätessään kaduilla, kahviloissa ja museoissa muihin ihmisiin. Paraisten jälkeen loikka skandinaaviseen pääkaupunkiin olikin liian suuri ja pahoin pelkäänkin, ettei loma Kööpenhaminassa ollut hänelle yhtä mieleinen. Isääni en siis varmaankaan saa hetkeen jättämään omaa pihamaataan, mutta äitini kohdalla palaa pieni toivonkipinä. Sen loiste tosin on jo himmenemässä ja ymmärrän, ettei vierailu ole yksin kiinni halusta, vaan myös ajasta ja rahasta.
Takataskusta minulta löytyy kuitenkin jo lentoliput jouluksi kotiin, mutta mieltä lämmittäviin muistoihin voin matkata myös mustikkaisten banaanipannukakkujen matkassa. Puraisulla pannukakkua palaan kesämökkimme harmaantuneelle laiturille, lämmittävien aamuauringon säteiden alle ja selkeni kääntäen tiedän näkeväni hirsimökkimme kuistilla äitini vielä sinertävässä yöpuvussaan.
Mustikkapannarityhdelle 1 kananmuna3 valkuaista15g/ ½ dl heraproteiinia (vähälaktoosinen vanilja, foodin)60g/ ½ banaania5g /1tl kookosöljyä200g /2-3dl mustikoitavaniljahimalajansuola ravintoainejakauma369kcal31g proteiinia 35%27g hiilihydraatteja 31%13g rasvaa, 34%
- Vatkaa munat vaahdoksi haarukalla tai esimerkiksi sauvasekoittimen maidonvaahdotin päällä.
- Muusaa banaani haarukalla erillisessä astiassa.
- Laita pannu kuumenemaan ja sulata samalla lusikallinen kookosöljyä.
- Sekoita keskenään vaahdotetut munat, muusattu banaani, heraproteiini, mausteet ja puolet sulatetusta kookosöljystä.
- Paista taikina kookosöljyssä miedolla lämmöllä.
- Taikinan alkaessa hitusen hyytyä lisää kolme neljäsosaa mustikoista. Odottaessasi hetken marjat eivät painu pannun pohjalle, mutta uppoavat vielä taikinan sisälle.
- Kun pannukakku on mielestäsi sopivan kiinteä siirrä se tarjoiluastialle loppujen mustikoiden kanssa. Pannukakun voi hyvin jättää keskeltä vaniljaisen pehmeäski.