
Pidän asioiden listaamisesta ylös ja tätäkin blogia varten merkkaan muistiin mieleen tulvivia juttuideoita. Tämä postaus ei ole kuitenkaan rasti muistilistaani, vaan se syntyi siskoni ansioista. Olin valmistautunut ottamaan kuvia versottamista vihanneskrasseistani, mutta laitellessani muuta ruokaa ajattelin kaapata talteen muutaman kuvan vasta ruuan yhteydessä. Keväästä energisoitunut siskoni kuitenkin huomasi tahmaiset tassuni napaten kamerani ja räpsen kerrankin talteen kuvia myös ruuan valmistusvaiheesta.
Pitkän talven jälkeen otamme kevään valon ja lämmön suurella ilolla ja riemulla vastaan. Kevät on keveyden ja helppouden aikaa, jolloin ylimääräiset mutkat ja kurtut suoristuvat. Kesän odotusta vauhdittavat kevätjutut.

1. Grillikauden avaus ja respetitöntä kokkailua
Grillin tuoksu osaa olla huumaava, vaikka nenään tulvisikin vain naapurin makkarat. Grilli antaa ruualle oman kesän makunsa ja melkein kaikki mitä sieltä esiin nostaa maistuu herkulliselle (paitsi ne makkarat). Kevään saapuessa keittiö alkaa pikkuhiljaa valua ovista ulos ja myös tarkat reseptit jäävät keittiön puolelle. Kesäisen grillikauden avaus merkitseekin minulle reseptitöntä kokkailua kauden kasviksiin tukeutuen. Erilaiset grillivuoat ovatkin tyypillisiä perheessämme ja tällä kertaa ”hässäkkä-kauden” avasi kylmäsavulohi ja tofu yhdistettynä limeen, chiliin ja lehtipersiljaan. (Maukkaan tofun valmistus on mielestäni vaikeaa, mutta suolainen savulohi maustoi ihanasti myös tofupalat eikä marinaadiin tarvinnut lisätä suolaa. Sattumanvaraista reseptiä sittenkin pukkaa.)

2. Versotus
Vielä kaupan kasvisosasto tai kasvimaa eivät notku raikkaita kesän makuja mehevien salaattien muodossa ja siksi olenkin innostunut tänä keväänä versottamaan. Versoissa saa ensi kosketuksen tuoreuteen ja raikkaaseen makuun.



3. Keväinen kattaus
Lukeudun niihin, jotka nauttivat myös silmän ruuasta. Kauniit versot antavat annokselle jo keväisemmän ilmeen, mutta kauniilla astioilla rinnassa riehuva kevään ilo saa näkyvän muodon. Ennen pidin tiukasta valkoisen ja lasin linjasta. Nykyisin hullaannun villeistä kuokkakuoseista. Nostakamme siis malja keväälle – Ruokajuomana tällä kertaa mahlaa, voisiko olla enää keväisempää.
