Grillatut portobelloburgerit
Hei heinäkuu! Lausahdus sisältää kiljahduksenomaista iloa sekä hengästyneen huokauksen ajan hurjasta kulusta. Ensiviikolla alkavan kesäloman otan toki innolla ja odotuksella vastaan. Työt ovat pitäneet sen verran kiireisenä, että pieni vapaa on enemmän kuin paikallaan. Olen jopa hieman yllättynyt loman tarpeen tunteesta ja haaveilenkin jo siiman rahinasta kelassani ja järven pintaan piirtyvistä renkaista uistimen kuvan rikkoessa veden tyynen pinnan.
Toisaalta veden lailla virtaava aika osaa aina säikäyttää. Kööpenhaminasta takaisin muutettuani tunnen ehkä pientä saamattomuutta itsessäni, kun turkulainen arki rullaa eteenpäin ilman suurempia seikkailuja. Lisäksi minulla on oudon odottava tunne. Odotan yhä sitä yhtä, nimittäin kesää. Odotan auringon lämpöä ja energiaa.
Vaikka kalenterinlehti kääntyikin jo heinäkuulle kesämekkoni roikkuu yhä kaapissa koskemattomana. Hieman jopa huolestun pääsenkö tuulettamaan sitä lainkaan. Vaikka suurin kesän tunne on vielä kateissa pilviverhon takana uinuvan auringon myötä, ei huono sää ole onneksi estänyt kesän makujen pääsyä lautaselle. Toki grilliruoka maistuu aina asteen verran paremmalta kirkkaan taivaan alla, mutta maistuu siinä silti kesä, vaikka sen söisi sisätiloissa sadetta pidätellen.
Viimekesänä grilliämme pitivät kuumana bataattiburgerit, mutta tänä kesänä on tanskalaisvaikutteisten porttobellopurgerien vuoro bataattien jäädessä ranskakalaisten asemaan. Grillattujen sienipurilaisten täytteet voi muokata mielensä mukaan. Meidän kattauksesta löytyy niin paprikaa, tomaattia kuin pulled beefiä muistumana tanskalaisten herkuttelijoiden tavoista.
Mukavia grillihetkiä satoi tai paistoi.
Portobellourgeritkolmelle 3 portobelloa1 iso sipuli1 iso tomaatti1 iso punainen paprikatuoretta tinjamiaoliiviöljyähimaljansuolaamustapippuriaaiemmmin kypsytettyä pulled beefiä (tai jokin muu proteiinin lähde)
- Viipaloi kasvikset ja sipuli. Aseta ne grillivuokiin öljyn ja suolan sekä pippurin kanssa.
- Pese sienet ja poista kannat. Halkaise ne varovati kahtia ja sivele ne öljyllä. Mausta tinjamilla, suolalla ja pippurilla. Aseta sienet grillausvuokaan.
- Grillaa kasvikset grillissä miedolla lämmöllä noin 15-20min. Grillauksen loppuvaiheessa poista sienet alumiiniselta vaualta ja grillaa niitä hetki ritilän päällä.
- Kanna grillattavat tarjolle muiden täytteiden ja lisäkkeiden kanssa.
Bataattiranskalaiset 1 iso bataattikookosöljyähimalajansuolaacayennepippuria 180°C30min
- Kuori ja pilko bataatti.
- Mausta suolalla ja hieman tulisella cayennepippurilla.
- Paista uunin keskitasolla noin puolituntia.