Pala pohjoista, pala hyvää mieltä, pala puolukkaraakakakkua
Jos jotain Suomesta kaipaan niin marjoja. Näin lokakuussa suomalaiset torit hehkuvat punaisenaan puolukoista. Tanskassa tilanne on kuitenkin tosin. Kausiherkun asemaan sijaan puolukat mielletään ruotsalaisten jutuksi taikka joulupöydän hilloksi. Edeltävänä viikonloppuna bongasin kuitenkin pohjoiset puolukat tanskalaiseltakin torilta ja kahden korillisen kanssa lähdin kotiin mielessäni monta käyttötarkoitusta helakanpunaisille marjoille.
Aivan kaikille suomalaisillekaan puolukat eivät lukeudu lempimarjoihin niiden happamamman maun vuoksi. Minulla, kun sokerihumalaan ei vaadita paljoakaan puolukat eivät maistu liian happamilta, vaan pikemminkin ihanan raikkailta. Hieman jännittynein mielin lähdinkin kuitenkin tarjoilemaan tanskalaiselle sekä australialaiselle ystävilleni, joille punainen suomalaisen metsän marja oli täysin tuntematon, puolukkaista raakakakkua. Huoleni osoittautui onneksi turhaksi, sillä kolmen tytön kesken onnistuimme sunnuntaisessa teehetkessä tuhoamaan kakusta yli puolet.
Hyvää ja herkullista, vaikka itse sanonkin. Kehut sain myös ystäviltäni, mutta mieltä vieläkin lämmittävämpää oli nähdä kakun katoavan ahnaisiin suihin, jotka kaikenlisäksi arvostivat aikaansaannostani. Ruuanlaitto on itselleni eräänlainen rentoutumiskeino, jolloin keskityn hetkeksi puuhailemaan makujen pariin muiden asioiden jäädessä takaa alalle. Minulle ruuanlaitto ja leivonta tuovat hyvää mieltä sekä oloa ja nautin, kun saan jakaa ja välittää sitä muillekin.
Hyvässä seurassa kaikki maistuu aina paremmalle, mutta kakun onnistumisen takana oli myös kesällä hyväksi todettu kakkupohja, joka sai kolean kauden lisänä kardemummaisen maun. Kesästä viisastuneena marjatäytteeseen laitoin rutkasti marjoja sekä sopivasti awage-siirappia. Täyte saakin tekovaiheessa maistua hieman makealle, sillä viilentyessään massan makeus hälvenee. Makeutta ja lämpöä puolukkatäytteeseen toi myös kaneli. Ystäväni huomioiden otin varmanpäälle ja raakakakkuni kehittyi kolmikerroksiseksi. Muhkea puolukkatäyte sai päälleen vielä suklaahunnun.
Lämpimiä syyshetkiä, raikkaita makuja, ystäviä ja rutkasti hyvää miletä.
Puolukkaraakakakku alkuvalmistelutliota cashewpähkinöitä tunnista pariin pohja2dl mantelijauhoja2dl kookoshiutaleita8 kap taateleita¾ dl kylmäpuristettua kookosöljyä1tl vaniljaa1tl kardemummaahimalajansuolaa
- Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Leivinpaperin saa pysymään vuoan laidoilla sivelemällä laidoille sulatettua kookosöljyä.
- Mittaa kuivat aineet kookoshiutaleita lukuun ottamatta sekä mausteet tehosekoittimeen tai blenderiin. Tarkista samalla, ettei taateleihin ole jäänyt kiviä. Sekoita. Lisää viimeisenä kookoshiutaleet, jolloin niistä jää rouhea tekstuuri.
- Lisää sulatettu kookosöljy. Sekoita ja tarkista maku.
- Taputtele taikina tiiviiksi vuoan pohjalle ja siirrä pakastimeen jähmettymään.
puolukkatäyte 4dl/ 160g cashewpähkinöitä5dl/270g puolukoita1 ½ dl kylmäpuristettua kookosöljyä2 rkl lucamaa (voit korvata hunajalla)1,5rkl kookoskuitujauhoa1rkl soijalesitiiniä (vaikutus rakenteeseen)2-3rkl kanelia½tl vaniljaa4tl raakaa awage-siirappia (voit korvata hunajalla)1dl vettähimalajansuolaa
- Sekoita tai blendaa pähkinät rikki. Lisää niiden joukkoon vesi.
- Lisää kannuun puolukat ja sekoita hienoksi.
- Lisää loput kuivat aineet kookoskuitujauho sekä soijalesitiini.
- Lisää punaiseen massaa sulatettu kookosöljy sekä mausteet ja makeutus.
- Tarkista maku ja kaavi massa jähmettyneen pohjan päälle ja siirrä kakku takaisin pakastimeen.
suklaakuorrutus2dl/80g cashewpähkinöitä¾ dl kaakaovoita2rkl raakakaakaojauhetta2-3rkl rakaa awage-siirappia (tai hunajaa) Koristeeksikookoshiutaleitapuolukoitagoji-marjoja
- Blendaa cashewpähkinät.
- Lisää massaan kaakaojauhe, sulatettu kaakaovoi sekä makeutus.
- Sivele massa jähmettyneen puolukkatäytteen päälle.
- Laita kakku takasin pakastimeen pariksi tunniksi, jonka jälkeen se on valmis tarjoiltavaksi tai siirrettäväksi jääkaappiin.
- Koristele kakku kookoshiutaleilla, puolukoilla ja goji-marjoilla