Paleo Chai latte
Chai on Intiassa syntynyt maustejuoma, johon toden teolla ihastuin alkukesänä Kööpenhaminan Tivolissa. Lämmin, täyteläinen ja kanelisen inkiväärinen Chai latte oli viilenevässä illassa parasta, mitä olin hetkeen maistanut.
Chailla ei ole yhtä oikeaa reseptiä, vaan se on erilaisten mausteiden, maitojen ja makeutusaineiden myötä muuntautuva lämmike. Alkujaan Chai onkin valmistettu vain mausteita kuumaan veteen hauduttaen ja musta tee onkin brittihallinnon tuoma lisä.
Yleisimpiä mausteita Chain valmistukseen ovat kaneli, kardemumma, inkivääri, neilikka ja fenkolin siemenet. Myöskin mustapippuria taikka muskottipähkinää antavat kuumalle juomalle uusia vivahteita, eikä kokeiluja kannata lopettaa pelkästään näihin.
Aamujen viiletessä ja iltojen pimetessä lämpimien juomien kulutukseni kasvaa, mutta kofeiinin sietokykyni pysyy ennallaan. Niinpä kahvikupponen kaipaa korviketta ja siihen herkullinen Chai sopii paremmin kuin hyvin. Joulunalusaika antaa luvan myös pieneen herkutteluun ja täyteläinen latte syntyy maidottomana helposti kananmunista.
Paleo Chai latteyhdelle 2 kananmunaa1 ¼ Kuumaa vettä1tl/ 5g kookosöljyä2tl kanelia½ tl kardemummaa¼ tl neilikkaa¼ tl inkivääriä2 kap/ 15g taatelia (tai 1tl hunajaa)
Ravintojakauma230kcal14g proteiinia, 25%6g hiilihydraatteja, 10%16g rasvaa, 65%
- Keitä vesi.
- Laita kaikki aineet blenderiin ja tarkista, että kansi on huolellisesti kiinni. Sekoita. Jos sinulla ei ole kunnollista belenderiä taikka sauvasekoitinta kannaattaa taatelit korvata hunjalla, joilloin makeutus jakautuu takuu varmasti koko joumaan eikä sattumiksi pohjalle.
- Nauti heti lämpimänä vaikka edellisiltana leipomasi banaanileivän kanssa. Vinkit omaan banaanileipääni seuraavat perästä.