Paleoliittiset perjantaiburgerit ja pieni huijaus
En pidä vain ruuasta vaan myös sen ympärille kietoutuvasta sosiaalisesta tapahtumasta. Ihana ja erityinen piirre perheessämme on, että pyrimme syömään yhdessä oli kyse sitten aamiaisesta tai isommasta ateriasta. Koko kokoonpanolla se on nykyisin melko harvinaista, minun ja siskoni asuessa muualla. Erityisesti nyt kesällä rakastan ruuan jälkeistä istuskelua terassilla, rauhallista puheensorinaa, hiljaisia hetkiä ja läsnäoloa. Rakastan hetkeen pysähtymistä lempeän kesätuulen kutittaessa korvaa ja auringon säteiden vielä hyväillessä poskea.
Monien makujen ja eri mieltymysten sovittaminen yhteen on välillä kuitenkin aikamoinen haaste. Ennen rauhallista illallista lämpimässä kesäillassa on saatettu käydä kiivasta sanaharkkaa, eikä pöydässäkään aina säilytä jälkimutinoilta. Jollei sisko löydä vikaa ruuasta, niin se saattaa piileksiä juomalasissa. Onhan se myös hieman turhauttavaa kun yrtti-inkivääriglaseerattu kuha saa isältäni tuomion ”Ok” ja porsaan grilliribsit maiskuvat kehut ”Ompa herkullista”. Toisten suut tuntuvatkin toisinaan tehdyn tuohesta. Nautinnollisia ruokahetkeä tavoittelevana kotikeittiöön pääkokkina (lue: päällinmäisenä päsmärinä) harmistun ehkä liikaakin toisten nipotuksista tuntien samalla piston sydämessä, mistäköhän kaikesta sitä on omalle äidille tullut huomautettua.
Kauppalistoja laatiessani minulle on annettu aika vapaat kädet, mutta vielä olen yrittänyt pitää villeimmät ideani kurissa ja ujuttaa terveellisempiä vaihtoehtoja pikkuhiljaa ruokapöytäämme. Perjantain illallisesta koitin suunnitella kaikille sopivan. Normaaleja burgereita en voisi kuvitellakaan syöväni, mutta muille ne ovat suurta herkkua, joten päätin tuunata niistä hieman terveellisemmän version paleoliittisin periaattein. Valkoinen vehnäsämpylän vaihdoin välittömästi grillattuihin bataatin siivuihin, joiden väliin kokosimme grillattua kesäkurpitsaa, sipulitomaattisalaattia, vihreitä salaatinlehtiä ja itse tehtyjä jauhelihapihvejä. Kaiken kruunasi valkosipulinen cashew-majoneesi, joka jo tekovaiheessaan oli viedä kieleni mennessään ja valmistusastiat kaavinkin tarkkaan tyhjiksi. Majoneesi sopii myös raakaruuan ystäville ja kokoa ateria kuvastaakin hyvin ruokafilosofiaani – Ideoita sieltä sun täältä, himen paleoa ja hieman raakaa. Lisäksi taktiikka ”älä kerro, mitä se sisältää” toimi täydellisesti ja sekä siskoni että isäni uskaltautuivat majoneesikipon äärelle. Aavistus pienestä vilpistä ei kuitenkaan haitannut heitä santsaamasta hitusen lisää.
Paeloliittiset perjantaiburgeritNeljälle 1 keskikokoinen bataatti½ kesäkurpitsasalaattia600-800g nauhan jauhelihaamaustepippuriamustapippuriayrttejähimalajan suolaakylmäpuristettu kookosöljyä
- Leikkaa bataatista vajaan sentin paksuisia viipaleita. Sivele niihin kookosöljyä ja ripottele pinnalle mustapippuria, suolaa sekä mieleisiäsi yrttejä. Grillaa noin 20 minuuttia.
- Muokkaa sopivan kokoiset pihvit jauhelihasta, johon olet lisännyt suolaa ja mautepippuria. Grillaa kypsiksi.
- Leikkaa kesäkurpitsasta ohuita suikaleita, sivele ne kookosöljyllä ja ripottele pinnalle mustapippuria. Grillaa 5-10 minuuttia.
- Pese salaatinlehdet ja muut haluamasi kasvikset.
Sipulisalaatti 2 iso tomaattia3 keltasipulia2rl rypsiöljyä1 tl valkoviinietikkaa½ tl himalajan suolaa1 tl mustapippuria
- Pilko sipuli ja tomaatti siivuiksi. Kuullota sipulit kevyesti pannulla tilkassa öljyä.
- Sekoita toisessa astiassa keskenään öljy, valkoviinietikka ja mausteet.
- Kaada öljykastike tomaattien ja kuullotettujen sipulien joukkoon. Anna maustua hetken ennen tarjoilua.
Valkosipulinen cashew-majoneesi 2dl cashewpähkinöitä½ pienen sitruunan mehu/ 3rl1 valkosipulin kynsihimalanjan suolaamustapippuria½ -1dl vettä
- Mittaa pähkinät kulhoon ja peitä ne vedellä antaen liota parituntia.
- Ota talteen pähkinöiden liotin vesi, jottei ravinteet valu hukkaan, ja siirrä pehmenneet pähkinät blenderiin ja sekoita. Myös sauvasekoitin ajaa asiansa.
- Lisää sitruunanmehu, valkosipuli sekä mausteet ja jatka sekoittamista.
- Lisää pähkinöiden liotusvettä vähitellen sekoittaen miellyttävän koostumuksen saamiseksi. Muista tarkistaa maku.
- Siirrä valmis majoneesi jääkaappiin odottamaan tai nauti heti.