Pehmoiset tahini taateli-keksit ja muita jouluisia reseptejä
Loman alkajaisiksi lähdin pikaiselle visiitille kotiin rentoutuakseni toden teolla helsinkiläisestä arjestani. Isäni tullessa minua bussipysäkille vastaan ja autoradion soittaessa kappaletta talven ihmemaasta ja mummon mökistä olisin itse voinut laulaa ”– nyt kynttilöiden nään liekit jo sen, on äidin koti linna ihmemaan”, sillä kaartaessamme pimeälle pihamaalle kotimme tuikki lämpimänä tummaa metsää ja merta vasten ja ulko-oven avaus toi nenääni todellisen joulun tuoksun – kuusen ja vastaleivotut piparit.
Etenkin talvisaikaan kotimme sydän onkin tuo keittiö, jossa uuni puhkuu niin lämpöään kuin herkullista tuoksuaan. Nautin ruuanlaitosta sen ollen minulle mitä parhain rentoutumiskeino ja niinpä olinkin suunnitellut hyödyntäväni äidin suurta keittiötä jouluisille suklaapuuhasteluilleni. Äitini ojensi kuitenkin nenäni eteen reseptin, jota halusin välittömästi kokeilla.
Aivan sattumalta hän oli törmännyt netissä Iltasanomien julkaisemaan Kiran ”Pehmoiset tahini-taatelikeksi” –reseptiin. Äitini oli selaillut reseptiä ja tuuminut sen sisältävän kaikkea minulle mieleistä – tahinia, kauraa, kanelia, kardemummaa ja taateleita. Aatoksissaan hän osuikin aivan oikeaan, eikä minulla ollut reseptiin mitään lisättävää taikka karsittavaa, vaan suorastaan jo odotin, että pääsisin leipomaan.
Leivonnan lopputuloskin täytti haltioituneet odotukseni ja pitelin kädessäni rapeakuorista, mutta mehevää kaurakesiä, jonka makupaletissa yhdistyi ihanasti taatelin makeus ja tahini suolaisuus. Valitettavasti tätä tekstiä kirjoittaessani tuo keksipellillinen on enää vain herkullinen muisto. Reseptin etu on kuitenkin sen yksinkertaisuus ja se, että sen ainekset voi hankkia ihan lähikaupasta ellei niitä löydyn etukäteen hankituista varastoista. Miksempä siis tekisi niitä jo pian uudelleen?
Ohjeen näihin kekseihin, sekä moniin muihin jouluherkkuihin löydät omilta sivuiltani www.cleanchoice.fi.