Pidennä loman tuntua – Maidoton minttujäätelö
Taas on se aika vuodesta, kun lomat ovat takanapäin. Vaikka leppoisten lomapäivien positiivinen vaikutus raukeaakin jo muutamassa päivässä, olen päättänyt etten lannistu arkeen palaamisesta, sillä vielä (ja ehkäpä vihdoinkin) on kesää jäljellä. Masentuneet lomaltapaluu keskustelut olen päättänyt sivuttaa omalla listallani keinoista, joilla pidentää loman tuntua arjessa. Loman loppuminen ei tarkoita kesän loppumista, vaan arkea voi värittää lomalta poimituin kesäpuuhin ja mauin.
Teen asioita, jotka virkistävät mieltä
Nautin aamuauringon varhaisista säteistä ja hiljalleen pimenevistä illoista. Hengitän keuhkoni täyteen raikasta meri-ilmaa ja kerään iholleni arvokkaat auringonsäteet.
Rentoudun saunassa
Kesäisen puusaunan löylyjä ei voita mikään. ”Kun soivat saunan mustat urut, haihtuvat arjen surut” lukee mökkisaunamme seinällä. Vaikka mökkisaunan lempeät löylyt odottavat ensi kesää, rentouttaa sauna kotosallakin aivan samalla lailla.
Suljen somen
Lomalla sähköposti ja puhelin saivat rauhassa unohtua, milloin minkäkin kassin pohjalle, häiritsemättä käsillä olevaa hetkeä. Puhelimen vilkuilun ja etenkin elektroniikan käytön vähentäminen iltaisin rentouttavat mieltä loman lailla ja takaavat paremmat unet.
Tuuletan makuhuoneeni
Mökillä päivän pihalla pyörittyä sammahdin sänkyyn välittömästi. Päivittäinen ulkoilu luonnossa olisikin hyväksi, mutta arjessa se ei aina ole mahdollista. Makuhuoneen tuuletus aamuin illoin takaa kuitenkin raikkaan pedin, jonne on ihana kömmähtää.
Herkuttelen kesäherkuin
Minulle kesämieli syntyy myös raikkaista mauista kuten tillistä taikka grillin tuoksusta. Ehdoton kesäjuttu on kuitenkin tuoreet mustikat ja mansikat, joita aionkin vielä popsia suuhuni niin paljon kuin vain suinkin pystyn. Lomailuun kuuluu myös herkuttelu ja mikseipä arkeen paluuta voisikin pehmentää herkkupäivillä taikka lasillisella kuplivaa. Minun lasissani tosin ei ole olutta, vaan kombutsaa, teesienestä valmistettua, vatsalle ystävällistä, simamaista juomaa. Täytyyneekin töitten jälkeen suunnata ruokaostoksille johonkin pikkuiseen terveyskauppaan.
Teen omaa, maidotonta jäätelöä
Jäätelö on paheeni, mutta lapsuuden kesinä kuuntelin sentään äidin rajoitusta – ”Yksi jäätelö päivässä”. Nyt minulla oli kuitenkin edessä ensimmäinen kesä maitoallergisena ja pelkäsin pahinta. Sateinen kesä on tässä kohden ollut kuitenkin pieni helpotus, sillä koleassa säässä jäätelöaltaan kohdalla ei ole tarvinnut harmitella valikoiman suppeutta. Loppukesän ja ensikesän lämpimiin päiviin olen kuitenkin nyt varautunut omalla jäätelökoneella, jolla loihtii helposti italialaistyylisiä gelattoja. Pidennä sinäkin loman tuntua kotitekoisella minttujäätelöllä, jonka resepti löytyy alta. Jos sinulla ei ole jäätelökonetta, sinulta vaaditaan vain hitusen enemmän kärsivällisyyttä ja muutama käden pyöräytys lisää.
Minttujäätelö4 annosta 2 avokadoa1 tk (125g) kookoskermaa1 dl mintunlehtiä2rkl hunajaa1tl minttuöljyä1tl aitoa vaniljajauhetta1tl soijalesitiiniä½ tl spiruliinaa (antaa voimakkaamman värin)
- Vatkaa jääkaapissa ollut kookoskerma vaahdoksi.
- Soseuta avokadot, minttu, hunaja, viherjauhe, minttuöljy, soijalesitiini sekä vanilja keskenään vaikka sauvasekoittimella.
- Vatkaa avokadotahna ja kookoskermavaahto keskenään sekaisin. Tarkista maku.
- Kaada jäätelömassa jäätelökoneeseen ja valmista se koneen ohjeen mukaan. Voit myös laittaa massa suoraan pakastimeen 2-3 tunniksi, jolloin sinun tulee käydä välillä sekoittamassa massaa, jotta se jäätyy tasaisemmin.