Pienet miniversot – Suuren suurta makua ja voimaa

minibasilika.jpg

Jos idättäminen huuhteluineen kuulostaa sinulta liian vaivalloiselta, mutta multasormiasi syyhyttää, on miniversot toinen keino rientää kevättä vastaan, jollet sitä ole jo pitkin talvea harrastellut. Miniversoja voikin kasvattaa ympäri vuoden, mutta itse innostuin versottamiseen vasta näin kevään korvalla.  

 

minibasilika3.jpg

basilika

Miniversojen kasvatus eroaa idättämisessä siinä, että ne tarvitsevat kasvaakseen kasvualustan mullasta taikka kosteasta talouspaperista, jolloin sadon korjuu käy siististi mättään nostolla kasvuastiastaan. Lisäksi parin päivän hämärässä olon jälkeen itämään alkaneet siemenet saa nostaa valoisaan paikkaan ikkunalaudalle taikka keittiön pöydälle, jossa paremman juttuseuran puutteessa niille voi rupatella lempeitä sanoja samalla seuraten aitiopaikalta kasvun ihmettä.

Tiheään kylvettävien siementen hankinta saattaa tuntua kalliilta, mutta se on kuitenkin helppo ja edullinen tapa antaa kehollesi laadukasta ravintoa. Pienissä versoissa ravintoainepitoisuudet ovat korkeammat kuin täysikasvuisissa yksilöissä ja puhtaita siemeniä kylväessäsi tiedät kylväjänä, mitä satosi sisältää. Miniversot eivät ole voimaruokaa vain runsaiden ravintoaineidensa vuoksi, vaan niissä on runsain mitoin myös makuaineita maun säilyen monin verroin täysikasvuisa intensiivisempinä. Pikkuversoista saa myös silmän iloa ja niillä voi koristaa niin salaatti- tai wokannosta kuin leivänpäällystäkin.

 

miniverso2 copy.jpg

vesikrassi

Itse aloitin versottamisen helposti saatavasta sekä itävistä vesikrassista, joka voimakkaalla maullaan antaa potkua keväiselle salaatille. Vesikrassin itäessä hyvin seuraavana vuorossa olikin basilika, joka kasvoi vesikrassia huomattavasti hitaammin mutta päihitti nopeakasvuisemman lajikkeen aromikkaammalla maullaan. Vihreiden voimaversojen jälkeen haluaisinkin kokeilla jotain hehkuvan punertavaa antioksidanttipommia, ehkäpä punajuurta tai mangoldia. Lisää vihiä versottamisesta ja siihen sopivien, puhtaiden siementen löytämisestä saat puutarha.net sivustolta.

 

kevätjuttuja3.jpg

kevätjuttuja4.jpg Mitä versottaa?

 • vihanneskrassi (voimakkaan makuinen, nopeakasvuinen, siemeniä helposti saatavilla)
 • yrtit: basilika, fenkoli, sinappi, silopersilja
 • sinappisalaatit: mizuna, rucola
 • herneet (hidaskasvuinen, mutta mehukas)
 • mungpapu
 • auringonkukka (käytä versotukseen kuorellisia ja puhtaita siemeniä)
 • tattari
 • kaalit: parsakaali, lehtikaali
 • punajuuri, mangolgi (kauniin värisiä)
 • retiisi

 

Miten versottaa?

 1. Valitse kasvatusastiaksi läpinäkyvä astia ja laita sen päälle ohuelti multaa taikka talouspaperia. Talouspaperia käyttäessäsi laita astian pohjalle ensin hieman vettä ja lado sitten arkkeja ohuelti astian pohjalle, siten että ne imevät veden jääden kuitenkin kosteiksi.
 2. Ripottele siemenet kasvualustan päälle. Siemeniä kannattaa kylvää melko tiiviisti.
 3. Peitä kylvös muovikelmulla kosteuden takaamiseksi, jolloin sen alle muodostuu pieni kasvihuone, jonka tuuletuksesta tulee kuitenkin huolehtia raottamalla muovia tai pistelemällä siihen reikiä. Siemenet tarvitsevat itääkseen kosteutta ja lämpöä, mutteivät valoa.
 4. Kun siemenet ovat parinpäivän päästä itäneet poista muovi ja siirrä versoastia valoon.
 5. Lajista riippuen miniversot ovat valmiita noin viikossa. Satoa pääsee korjaamaan kun varsinaiset lehdet sirkkalehtien jälkeen ovat kasvaneet ja varret ovat noin 2-5cm korkuisia. Jos taimesi pääsevät 5-10cm korkeuteen, käsite miniversoista vaihtuu vain versoihin. 

 

kevätjuttuja7.jpg

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *