Pysähtyminen museossa – Ihminen on kokonaisuus
Pitkästä aikaa töissä on ainakin hetkellisesti kevyempi jakso ja saan nauttia viikonlopun vapaista. Vapauden myötä hyödynsinkin museoiden sunnuntaista vapaapääsyä ja piipahdin kolmatta, mutta ehkäpä pitkään aikaan viimeistä kertaa Ny Carlsberg Glyptoteketissa, Kööpenhaminan kulttuurihistoriallisessa museossa. Ensimmäisellä kerralla ihastelin uudisosaan sijoitettuja Degasin balettitanssijoita, mutta nyt jäin pyörimään alakerran antiikkisten patsaiden pariin sekä aina yhtä viihtyisässä talvipuutarhaan.
Elinympäristömme on minulle tärkeä, mutta niin on vapaa-aikanikin. Monesti pohdinkin, onko minusta arkkitehdiksi tai onko motivaatiossani jotain vikaa, kun tunnun antavan vapaa-ajalleni niin suurta arvoa. Nautin työstäni ja opiskelusta, mutta en jaksaisi venyttää vuorokausiani, en jaksaisi valvoa. Valitettavasti ylityöskentely ja äärirajojensa hakeminen tuntuvat kuuluvan tähän alaan. Saan myös syyttää siitä itseäni, sisäistä perfektionistiani, joka pyrkii aina parhaimpaansa luovalla työskentelykentällä, jossa ei ole sääntöjä ja rajoja, oikeaa tai väärää vastausta. Parempien suoritusten tavoittelu on vahva mielentila, joka kulkee studiosta treenisalille. Huippusuoritukset vaativat kuitenkin täydellistä sitoutumista ja siksi näiden kahden maailman yhdistäminen tuntuu välillä vaikealta, kun keskiverto ei tahdo riittää.
Normaalisti vähäisen vapaa-aikani priorisoin virkistävään liikuntaan sekä ruuanlaittoon ja koitan olla tinkimättä liiaksi unesta. Nautin kuitenkin kaikesta kulttuurista niin kaduilla kuin seinien sisään vietyinä. Toivoisinkin, että minulle olisi sille enemmän aikaa, sillä inspiraatio voi iskeä milloin ja missä vain.
Viime sunnuntaina viisaiden päiden välissä seikkaillessani huomasinkin pohtivani antiikista alkaneita ajatuksia elämästä ja havahduin yksinkertaiseen aatokseen – Ihminen on kokonaisuus, fyysinen ja henkinen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä.
Panostan paljon fyysiseen hyvinvointiini, mutta kehitystä tulisi tapahtua myös emotionaalisella ja mentaalisella tasolla. Fyysinen olemuksemme on sidottu tunteisiimme ja mieleemme. Fyysinen kehomme konkreettinen ja yhtä sen kanssa, minkä itsessämme näemme, tunnemme ja koemme. Se on peruspilari, jonka päälle muut kehon tasot rakentuvat.
Fyysisen kehomme, ulkokuoremme, lisäksi olemme paljon muutakin. Olemme energiaa ja sähkökenttiä sekä mielemme ajatuksen virtaa. Lääkäri Dietric Klinghard jakaakin ihmiskehon eri tasoihin, jotka ovat sidoksissa toisiinsa ja joiden kaikkien huomioimista tarvitaan kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.
Mennessämme ulkokuortamme syvemmälle kohtaamme toisen tason, energiakehon. Osan energiakehostamme voimme nähdä ja tuntea, mutta osa levittyy kehomme ulkopuolelle. Siihen kytkeytyy hermostomme toiminta ja raajojen puutuminen, tuntemuksemme painovoimasta sekä ulkopuolisista sähkökentistä, jotka saattavat häiritsevästi työntyä uniimme.
Unohtaessamme kaiken fyysisen pääsemme kolmannelle tasolle, mentaalikehoon eli mieleemme. Uskomukset niin itsestämme kuin ympäröivästä maailmastamme muodostuvat tällä tasolla. Jokainen meistä toimii tällä tasolla päivittäin, itse asiassa joka hetki. Museossa mentaalikehoni järjesteli ajatuksiani ja uskomuksiani näkemästäni ja nyt kirjoittaessani jatkan tätä prosessia ja vastaavasti lukiessasi tätä tekstiä oma mentaalikehosi työstää omia ajatuksiasi.
Ihminen on siis monitasoinen kokonaisuus. Toisella tasolla muodostuvat tunteet käsitellään kolmannen kautta ja mieli työstää yksittäisiä ajatuksia muodostaen niistä suurempia ketjuja. Ketjureaktiossa uudet ajatukset laukaisevat uusia tunteita, jotka puolestaan laukaisevat muutoksia alimmalla tasolla ei fyysisessä kehossamme. Havaitsemme helposti, jos fyysinen kehomme taikka energiakehomme ovat epätasapainossa, mutta myös mentaalikehomme voi horjua tasapainotilasta. Asenteet, ajatukset ja uskomukset voivat viedä meitä eteenpäin antaen voimaa ja kannustusta. Ne voivat myös täysin päinvastaisesti myrkyttäen mielemme negatiivisella energialla ja lamauttaa kehomme.
Kokonaisuudessa kaikki tasot vaativat yhtäläistä tasapainotusta. Vaikka uuden treeniohjelman laatiminen taikka viherjauheen ominaisuuksiin tutustuminen saattavat kuulostaa tehokkaimmilta keinoilta oman hyvinvointinsa parantamiseen yhtä tärkeää on kuitenkin omien tunteiden ja uskomusten tiedostaminen.
Kaiken tämän jälkeen päädyn siihen, että minun on turha myrkyttää mieltäni pelolla, että suuntaan ajatuksiani ja aikaa liiaksi pois arkkitehtuurista. Positiivinen ja virkeä mieli on niin jaksamisen kuin luovuudenkin lähde. Aivan kuten näytöllä loistava raakile rakennusleikkauksesta AA läpileikkaus oman kehoni tasoista vaatii työtä ja tasapainotusta. Avaimena on varmasti positiivinen ja itseään kohtaan hellempi mieli sekä uskomus siitä, että kaikki löytävät lopulta aikansa ja paikkansa niin näytöllä, kehossa kuin arjessa.
Suosittelen vilkaisemaan oman paikkakuntasi museoiden vapaapääsyt. Itse lähdin kuvaamaan talvipuutarhan lasikupua, mutta lopulta käänsinkin katseeni ulkokuortani syvemmälle. Museokäynti vois siis yllättää ja pysäyttää monella tasolla.
Ny Carlsberg GlyptotekDantes Plads 71556 København Vti-su 11-17sunnuntaisin vapaapääsy