Ruoka-aitta keskellä Kööpenhaminaa
Kaupungilla pyöräillessäni korviini on kantautunut yllättävän paljon suomenkieltä. Syysviikonloppujen matkailijoita voinkin vinkata piipahtamaan Torvehallenerneilla, Kööpenhaminaan vuonna 2011 avatuissa kauppahalleissa, jonne itsekin suuntaan usein vikonloppuisin nuuskimaan uusia tuoksuja syöden samalla silmilläni joka kojun antimia. Halleilta löytyy varmasti jokaiselle jotakin, tilanteeseen kuin tilanteeseen, kukkaron paksuudenkin huomioiden.
Ruokamatkaajan paratiisi muodostuu kahdesta hallista ja niiden väliin jäävästä pienestä torialueesta, joka on samalla kaupungin ainokainen. Juurikin torilta käyn hakemassa tuoreita kasviksia kaupan nuukahtaneiden vihannesten sijaan. Torilta saa parhaiten myös kunkin satokauden ajankohtaiset antimet sekä vaihtelua perinteisiin ostoksiin. Halleillien sisätiloissa on kattava yritti- sekä kukkavalikoima ja ostoksia rajoittavaksi tekijäksi muodostuukin vain mielelekkään pyöräilyasennon säilyttäminen erilaisine nyytteineni.
Ensimmäiseen halliin keskittyy pääasiassa kahvilat ja kuivia elintarvikkeita myyvät kojut. Siellä voi pysähtyä pieniin kahvikulmauksiin nauttimaan huolella paahdettua kahvia herkutellen samalla tanskalaisilla leivoksilla. Kuuluisien leivosten ohella kotiin voi lähteä kainalossaan tuore ja rouhea uunivuokaleipä. Itämaisissa kojuissa on laaja valikoima mausteita ja kuivattuja hedelmiä. Tarjolla on myös suklaakuorutteisia manteleita sekä Lakrisaleja, vastustamattomia salmiakki-lakritsi-suklaa karamelleja, joihin perheeni on täysin hurahtanut. Hallit onkin siis oiva paikka tuliaisostoksille, sillä sen erikoisliikkeistä löytyy hieman harvinaisempiakin tuotteita. Viimekertaisella hallikierroksella itselleni tarttuikin mukaan kauan metsästämäni minttuöljy.
Toisesesta suorakaiteisesta kauppahallista löytyvät kylmäkojut juustoineen, lihoineen ja kaloineen. Kunnollista savukalaa on Kööpenhaminasta vaikea saada, mutta hallien kalatiskiltä käyn sitä ostamassa pientä palkintoa vaativiin tilanteisiin.
Molempien kattojen alle kätkeytyy hajanaisesti ripoteltuja ravintolaita. Vierailijan kannattaakin kiertää ensin koko hallikokonaisuus läpi, jottei jälkikäteen synny annoskateutta. Ravintoloiden hinta-taso on vaihteleva, mutta keskustan varsinaisiin ravintoloihin verrattuna ruoka on laadukasta ja hitusen edullisempaa. Hallien laidoille voi jäädä nauttimaan ostamistaan herkuista taikka ne voi ottaa mukaan torialueelle taikka piknikille läheisiin puistoihin tai tekojärvien pientareille.
Omia suosikkejani ovat kahvila Coffee Collective, puurokahvila Grød sekä kivikautinen Paleo ravintola. Hieman parempiin hetkiin säästyy vierailut sushi kulmauksessa. Shusi Loversin mainoslause ”Byens Bedste” täyttää lupauksensa ja ainoa huonopuoli on vain halien aikainen sulkemisaika. Torvehallenien shusia olen saanut nauttia ihanan vuosikurssikaverini seurassa. Perinteisten sushirullien ohella maisteltua on tultu myös suolaisia edamame papuja, raikkaita salaatteja sekä kevätkääryleitä. Ravintola käyttää aina tuoreita kauden raaka-aineita ja niinpä useampaan kertaa tanskalaisesta menyystä valittu tonnikalasalaatti onkin ollut joka kerta hieman erilainen, eikä syynä ole ollut väärä tulkkaus. Viimekerralla ystäväni kanssa tosin ihmettelimme salaattien pienuutta, mutta hyvitys tuli jälkikäteen useampi lukuisina kevätkääryleinä. Annoskoon pienuuden takana taisi olla hetkellinen keittiön varastojen tyhjyys, kun aamupäivän asiakas oli tilannut koko keittiön työllistävän ja monta kantavaa käsiparia vaativan juhlasatsin, jonka arvoa emme uskaltaneet edes aavistella. Maultaan ravintolan antimet ovat aina raikkaita, innoittavia ja ajankohtaisia – keväällä parsaa ja kesällä mansikoita. Parin viikon takaisesta herkuttelusta mieleen jäi puolestaan mango-kurkkusalaatti, jota täytynee kotonakin kokeille. Uusien makuelämysten takaamiseksi minun pitääkin nyt löytää vain uusi sushiystävä vanhan vakiokaverin karattua takaisin Suomeen.
TorvehallerneFrederigsborggade 21
ma-to 10-19pe 10-20la 10-18su 11-17 arkisin aamu seitsemästä lähtien kahvia ja tuoteita leivonnaisia, viikonloppusin kahdeksasta lähtien