Tattari taipuu tuorepuuroon
Aiemmin kuluvalla viikolla kerroin törmänneeni äidin keittiökaapissa lojuvaan tattaripakettiin ja onnistuneen tabboulehn jälkeen mainitsinkin jääkaapissani jo itävän tattarituorepuuron. Aivan suunnitelmieni mukaan lomailuni Suomessa ei ole alkanut, vaan koko kevään iskuaan yrittänyt flunssa vei kotioven ylitettyäni viimein voitoin. Kyseessä on varmaankin perinteinen stressinlaukeamisnuha, sillä talo rannikolla on yksi harvoista paikoista, joissa todella pääsen rentoutumaan.
Tuorepuuro onkin ollut hyvä ja helppoa aamupala flunssan väsyttämiin aamuihin. Yleensä minä olen ollut se, joka jo kuuden jälkeen kierii sängyssä ja miettii uskaltaisikohan sitä lähteä kahvinkeittoon. Nyt on ollut kuitenkin tosin. Vanhempani ovat aamuvarhain nousseet töihin, minun vasta raotellessa silmiäni ja tunnustellessani, miltä aamu maistuu. Huomaavaisina he ovat kuitenkin jättäneet kahvia termariin.
Tuorepuuro innostuksen sain viime kesänä ja koleinakin aikoina se on avittanut kiireisiä aamujani. Tuorepuuron valmistuksessa ei nimittäin tarvita kattilaa saati liettä, vaan puuron voi tehdä illalla jo valmiiksi sekoittaen kaikki ainekset yhteen ja jättäen sen yöksi jääkaappiin muhimaan. Yön aikana hiutaleet turpoavat nesteessä ja mausteet syventävät makuaan. Aamulla jääkaapista löytyykin siis valmis puuro mutusteltavaksi. Tuorepuurojen mahdollisuuden ovat rajattomat ja peruskaava yksinkertainen – Leseitä, nestettä, massa ja maukua ja tietenkin kärsivällisyyttä. Odottavan aika osaa olla pitkä.
Tattarirouheen kanssa olen tehnyt puurot vain puolivalmiiksi jättäen rouheen yöksi likoamaan ja turpoamaan veteen. Jos käytössäsi on kokonaiset suurimot, tulee ne vielä huuhdella aamulla. Näin kesällä olen halunnut jättää puuron valmistuksen aamuun, jolloin voin nauttia jäisistä pakastimen antimista puuron saaden kuohkean rakenteen sekä entistä raikkaamman olemuksen. Viime päivät olenkin ladannut itseeni viimekesäistä energiaa sekä vitamiineja äidin pakastimesta häätääkseni flunssan. Tuorepuuroni ovat saaneet myös runsaan rutistuksen juoksevaa hunajaa, sillä jo pienestä pitäen minulle on opetettu hunajan lieventävän tulehduksia.
OMENAINEN TATTARITUOREPUUPUYHDELLE
½ DL TATTARI ROUHETTAVETTÄ LIOTUKSEEN250G LAKTOOSITONTA MAITORAHKAA1 HAPAN OMENA6-8 KAP SAKSANPÄHKINÖITÄ1TL CEYLONINKANELIA½ TL VANILJAAJUOKSEVAA HUNAJAA
PÄÄLLEPAKASTE PUOLUKOITACEYLONINKANELIA
- Mittaa tattarirouhe sopivaan sekoitusastiaan ja peitä rouhe vedellä. Laita seos yöksi tai ainakin pariksi tunniksi jääkaappiin turpoamaan. Jos käytät kokonaisia jyviä, muista huuhdella ne aamulla.
- Raasta omena ja rouhi saksanpähkinät pienemmiksi käsin.
- Sekoita keskenään sauvasekoittimella tai blenderillä turvonneet tattarit, omenaraaste, maitorahka. Itse käytin sauvasekoitinta, jolloin puuron jää tekstuuriltaan mukavan rosoiseksi.
- Lisää puuroon saksanpähkinät, kaneli, vanilja ja hunaja. Sekoita vielä hetki ja tarkista maku.
- Kun puuron koostumus tyydyttää sinua, siirrä se tarjoiluastiaan. Ripottele päälle vielä kanelia ja tarjoile vaikkapa jäisten puolukoiden kera.
VADELMAINEN TATTRITUOREPUUROYHDELLE
½ DL TATTARI ROUHETTAVETTÄ LIOTUKSEEN250G LAKTOOSITONTA MAITORAHKAA125G PAKASTEVADELMIA½ TL VANILJAA1 TL KYLMÄPURISTETTUA KOOKOSÖLJYÄJUOKSEVAA HUNAJAA
PÄÄLLEPAKASTE VADELMIA
- Valmista tattari kuten edellä.
- Sekoita keskenään sauvasekoittimella tai blenderillä turvonnut tattari, maitorahka ja jäiset vadelmat. Jos massa ei tahdo mennä sekaisin lisää hieman vettä.
- Lisää vanilja ja hunaja. Sekoita.
- Lisää sulatettu kookosöljy samalla sekoittaen, ettei se jämähdä kasaan.
- Siirrä tarjoiluastiaan ja halutessasi voit vielä ripotella muutaman huurteisen vadelman annosta koristamaan.