Lammasvinkkejä pääsiäiseen

paasiaiskuva.jpg

Moikkamoi, rakkaat ruuan ystävät!

Pääsiäinen on aivan juurikin nyt ja se tarkoittaa yleisesti ottaen tilaisuutta syödä. Pitkäperjantaina on kulttuurin mukaisesti tietenkin soveliasta nääntyä ja himmailla syömisen kanssa, mutta kunhan pitkäperjantai on eletty kuivasti, voi loppupääsiäisestä jopa nauttia.

Perinteinen pääsiäisen herkku on lammas. Mikäli lammaspaisti on syystä tai toisesta hankkimatta, voi ja kannattaa kokeilla näitä blogissamme jo aikaisemmin julkaistuja lammasherkkuja.

Alkuvuodesta jännitettiin uutta, avokadopastaa seuraavaa hittiruokaa. Karitsaloota oli vahva ehdokas, mutta ei ehkä aivan yltänyt kuitenkaan avokadopastan tasolle. Pienillä nikseillä ja sovelluksilla siitä tulee varmasti mielenkiintoinen ja toimiva ruoka, jonka voisi kuvitella suureksi herkuksi ainakin lapsiperheissä. Postauksemme karitsalootasta löytyy täältä.

Jos karitsaloota ei nappaa, voi uudistaa pääsiäisperinteitä pyöräyttämällä kreikkalais-helsinkiläisiä lihapullia, jotka myös Jonna Tervomaa-lihapullina tunnetaan. Jaloviina, lampaan jauheliha, fetajuusto ja oliivit sopivat erinomaisesti yhteen! Perinteisen paistin lisäksi suunnitelmissa on jonain pääsiäisen päivänä pyöräyttää myös näitä, sillä pakastimesta löytyy kuin löytyykin oiva kimpale lampaan jauhelihaa. Lihapullia tekee näppärästi suuremmankin määrän ja niitä voi tehdä vaikka etukäteenkin.

 

Söittepä sitten mitä hyvänsä, niin joka tapauksessa haluan toivottaa teille ihanaa ja keväistä pääsiäistä!

 

Koti Ruoka ja juoma

Mikä soppa siitä syntyikään

sosekeitto_1_of_2.jpg

Heti alkuun haluan pyytää nöyrästi anteeksi kaikilta kohupostauksestani loukkaantuneilta. Kuten kyseisessä tekstissä kirjoitin, tarkoituksenani ei ollut pilkata tai haukkua ketään. En halua avata taannoista Pandoran lipasta enää uudelleen, mutta koen tarpeelliseksi hieman raottaa kantta kaiken huonon/olemattoman argumentointini alle hautautunutta pointtia etsineille. Ravintoköyhä, teollinen ja jalostettu ruoka. Sellaista liian moni syö päivittäin, vaikka pienellä rahalla ja vaivalla aikaan voisi saada pieniä ihmeitä. Mistään luksus-gourmet-ruoasta ei ole ikinä ollut meidän blogissamme kysymys. Itse tekemisen ilo, nautinnollisuus, opettavaisuus ja taloudellisuus ovat aina olleet meille tärkeimpiä.

Reilun kuukauden some-pakoilun jälkeen olen nyt vihdoin palannut takaisin (ruoka)blogimaailmaan, toivottavasti entistä ehompana! Kuten joku muistaakseni kommentoi – ”ihmisten terveellistä syömistä voi edistää hyvillä resepteillä paremmin kuin heitä haukkumalla”, enkä voisi olla enemmän samaa mieltä. Siispä jatkossakin luvassa lisää hyviä reseptejä entiseen malliin! Yksi sellainen löytyy tästäkin postauksesta.

Tässä on nimittäin semmoinen soppa, ettei sen yksinkertaisempaa tai monipuolisempaa maan päältä löydy! Parasta siinä on se, että jokainen voi tehdä siitä juuri sellaisen kuin haluaa. Siihen voi laittaa niin paljon tai vähän kasviksia kuin haluaa, maustaa juuri niin kuin itse haluaa ja koostumustakin voi säädellä mielen mukaan. Itse suosittelisin keittoon sopiviksi kasviksiksi perunaa, purjoa, bataattia, porkkanaa, parsakaalia, kukkakaalia ja uutta suosikkiani vesikrassia. Mausteiksi itselläni riittää useimmiten suola ja mustapippuri, joskus olen jopa laittanut ripauksen sahramia. Anything goes!

sosekeitto_2_of_2.jpg

Lempparikasvissosekeitto

  • lempikasviksia (kuvan keitossa suhteellisen pieni parsakaali, keskikokoinen bataatti, viisi keskikokoista perunaa ja puoli kiloa porkkanoita)
  • lempimausteita (suola ja mustapippuri, mitkäs muutkaan!)
  • vettä
  • nokare voita tai tuorejuustoa, tai loraus kermaa

Miten toimia:

  1. Pese, kuori ja pilko kasvikset ja laita kattilaan. Lisää mausteet.
  2. Lisää vesi. Jos haluat paksua sosekeittoa, lisää vettä niin, että kasvikset juuri peittyvät vedellä. Mitä enemmän vettä käytät, sitä vetisempää keitosta tulee (usko tai älä!).
  3. Keitä 40 minuuttia aina välillä sekoittaen. HUOM! Jos käytät vesikrassia, pinaattia tai muuta lehtikasvia, lisää ne vasta 30 minuutin keittämisen jälkeen.
  4. Ota pois lämmöltä ja soseuta.
  5. Sekoita soseutetun keiton joukkoon nokareellinen voita tai tuorejuustoa, tai loraus kermaa. Sekoita ja keitto on valmis tarjoiltavaksi – Voilà!

Itse valmistan ison kattilallisen kasvissosekeittoa pari kertaa viikossa. Se on niin helppo, halpa, terveellinen ja ennen kaikkea maukas, eikä siihen ehdi kyllästyä kun käyttää joka kerta eri kasviksia. Isosta kattilallisesta riittää yleensä meille molemmille kevyeksi illalliseksi ja vielä seuraavan päivän lounaaksi.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys