Luumun aika

Tähän aikaan vuodesta luumupuut alkavat kukoistaa violeteista palleroista, myös täällä Suomessa. Itse olen aina kategorisoinut luumut banaanien ja appelsiinien kanssa sellaisiksi hedelmiksi, joita ei todellakaan saa Suomen ilmastossa kasvamaan, ja joita löytyy ainoastaan kauppojen hyllyiltä. Tottakai on niitä rohkeita, jotka yrittävät saada hedelmäpuita kasvamaan, mutta itse ainakin olen asennoitunut niin, etten lähtisi edes yrittämään.

Kuplani kuitenkin rikkoutui viime viikolla, kun ovelleni tuotiin iso pussillinen luumuja sukulaistädin kotipihalta. Täh?! En tiedä, kuinka paljon tällaiselle puulle täytyy sitten laulaa, että se tuottaa hedelmää, mutta nähtävästi sekin on mahdollista.

Voi kuulkaa sitä iloa, kun keittiöstä voi aina ohimennen napata pari pallukkaa ilman lisäaineiden ja muiden myrkkyjen pelkoa ja nauttia raikkaasta ja makeasta mausta. Luulen, että tämä viime viikkoina päällä ollut syysflunssakin alkaa vihdoin hävitä. En tiedä, onko luumuilla osaa tai arpaa tähän, mutta eikai se pelkkää sattumaa ole – tai niin ainakin haluan ajatella!

IMG_5276.JPG

Innostuneena torjunta-aineiden puuttumisesta päätin tutustua luumujen terveyshyötyihin vähän tarkemmin ja kokosin niistä pienehkön tiivistelmän. Luumuthan auttavat tunnetusti vatsan toiminnassa, mutta sen lisäksi niillä on useita muita terveyshyötyjä, joita en tullut edes ajatelleeksi.

Ruuansulatuksen edesauttaja

Luumut sisältävät runsaasti kuitua (7,1g/100g). 100g:ssa on jopa yli neljäsosa päivittäisestä kuidunsaantitarpeesta.

Vitamiinien ja hivenaineiden lähde

Luumuissa on runsaasti K-vitamiinia, mikä tukee muun muassa luiden ylläpitoa ja auttaa veren normaalissa hyytymisessä. Niissä oleva mangaani taas suojaa soluja hapettumiselta. Luumuissa on runsaasti kaliumia, joka tukee verenpainetta ja auttaa lihaksia toimimaan normaaliin tapaan. B6-vitamiini ehkäisyy väsymystä, auttaa immuunijärjestelmän tukemisessa ja terveiden verisolujen ja normaalien hormonitasojen ylläpidossa. Luumut ovat myös kuparin lähde, joka tukee raudan kuljettamista elimistössä.

Hyväksi sydämelle

Luumut eivät sisällä tyydyttyneitä rasvoja, jolla on positiivista vaikutusta veren kolesterolitasoihin. Ne eivät myöskään sisällä suolaa.

Lähde

Yllätyin positiivisesti, kuinka suuri merkitystä luumun sisältämillä ravintoaineilla on kehomme toimintaan. Kiinnostus kyseistä hedelmää kohtaan nousi kyllä suunnattomasti! Tavoitteena olisikin nyt keksiä jokin ruokalaji, johon luumua voisi hyödyntää. Itse en koskaan yhdistä suolaista ja makeaa ruoanlaitossa, joten tämä voisi olla eräänlainen break through tällä saralla.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys

Fazerinan makuinen raakakakku

Mitä saadaan aikaan, kun yhdistetään suklaa, appelsiini, herkuttelu ja terveellisyys? No Fazerinan makuinen appelsiini raakakakku tietenkin!

Raakaruoka, jauhottomuus ja maidottomuus ovat viime aikoina saaneet osakseen runsaasti huomiota. Trendeiksi ovat selkeästi nousseet luomu, lähiruoka ja gluteenittomuus, mikä näkyy lehtien artikkeleissa, blogien postausaiheissa ja varmasti myös ruokakauppojen hyllyillä.

Viikko sitten vierailin ystäväni luona Helsingissä. Kävimme tapaamassa hänen ystäviään ja ehkä eniten (positiivista) hämmennystä aiheutti se, kuinka trendiruokatietoisia hänen sekä nais- että miespuoliset ystävänsä olivat. Raakaruoka ja -kakut taidettiin mainita jokaisen suusta. Tänne länsirannikolle tällainen villitys ei ole ihan vielä päässyt kosketuksiin, mutta aivan varmasti se tännekin rantautuu jossain vaiheessa.

IMG_5223.JPG

Raakakakkuihin tutustuin jo useamman vuotta sitten, mutta jostain syystä se jäi unohduksiin. Helsingistä saadun inspiraation myötä päätin kuitenkin tarttua tuumasta toimeen ja leipoa pitkästä aikaa raakakakkua.

Mikä ihmeen raakakakku ja mitä eroa sillä on tavallisiin leivonnaisiin?

Raakaleivonnaisissa keskitytään makuun, ulkonäköön ja erityisesti raaka-aineiden laatuun. Suurin osa tavallisessa leivonnassa käytettävistä aineista korvataan eri ainesosilla, ns. paremmilla tuotteilla. Sokeri korvataan esimerkiksi luomuhunajalla, palmusokerilla tai stevialla. Viljatuotteiden sijaan käytetään pähkinöitä, manteleita, kuivahedelmiä tai kasviksia. Voi ja margariini vaihdetaan kylmäpuristettuun kookosöljyyn ja kaakaovoihin, ja tavallisen suklaan ja kaakaojauheen sijaan käytetään raakasuklaata ja raakakaakaojauhetta. Kananmunia ei käytetä. Vatkaimien ja uunin sijaan käytetään blenderiä ja pakastinta. Raakaleivonnaisia ei siis kypsennetä tai kuumenneta yli 45 asteen. Tämä takaa, että tärkeät ravintoaineet pysyvät tallella. Lähde

Ovatko raakakakut parempi vaihtoehto?

Raakakakut ovat hyvä vaihtoehto niiden kehoa hellivien ainesosien takia. Ne valmistetaan mahdollisimman käsittelemättömistä aineksista, joten kaikki vitamiinit ja hivenaineet ovat tallella. Niissä ei myöskään ole mitään väri-, lisä- tai säilöntäaineita. Ne sopivat hyvin allergikoille ja ovat erittäin muuntautumiskykyisiä. Kalorittomiahan ne eivät ole, mutta ainakin itse syön niitä hiukan paremmalla omallatunnolla. 🙂

Voiko terveellinen olla hyvää?

Kyllä voi! Tässä vaiheessa monella on varmasti mielessä se, että valkoisen sokerin, voin ja jauhojen puuttuminen tekee kakusta liian terveellistä = maistuu pahalta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä raakakakuissa kiinnitetään tähän puoleen erityishuomiota. Maku on usein vielä parempi, sillä yksittäiset maut maistuvat vahvemmin, sillä ne eivät peity sokeri-jauhomassan sekaan. Maku on myös moninkertaisesti raikkaampi!

IMG_5248.JPG

Appelsiini-suklaa raakakakku

Pohja:

1,5dl auringonkukansiemeniä

1,5dl kaurahiutaleita

2dl taateleita

Hyvälaatuista suolaa

Täyte:

1prk kookosmaitoa

70g appelsiini-suklaata (itse käytin Maraboun)

n. 2rkl kookosöljyä

2rkl raakakaakaojauhetta

1tl vaniljasokeria/pulveria

7 taatelia

+ koristeluun suklaata

Pohja: Paahda kaurahiutaleita ja auringonkukansiemeniä kevyesti pannulla. Anna jäähtyä. Blendaa sitten taateleiden ja suolaripauksen kanssa massaksi tehosekoittimella. Massan ei tarvitse olla sileää, kunhan tuntuu jämäkältä.

Vuoraa irtopohjavuoka (18-20cm) leivinpaperilla ja taputtele taikina vuoan pohjalle.

Täyte: Sekoita kattilassa kookosmaito, kookosöljy ja paloiteltu suklaa. Keitä miedolla lämmöllä, niin että ainekset sekoittuvat ja suklaa sulaa joukkoon. Kaada seos blenderiin ja lisää loput aineet. Kaada pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa/pakastimessa mieluiten yön yli.

* Mikäli kakusta haluaa korkeamman, tuplaa täytteen ainekset.

Jos nyt ihan ohjekirjan mukaan mennään, niin eihän tämä minun kakkuni ollut ihan 100% raakakakku, ehkä 95%. Appelsiinin makuisen raakasuklaan tilalta käytin Maraboun suklaata, mutta mikäli ihan ohjeen mukaan haluaa tehdä, CoCoVilla on ihan hyvää suklaata. Ohjetta voi helposti myös varioida vaihtamalla suklaan makua. Minttu sopii esimerkiksi todella hyvin (on testattu). Nestemäisen täytteen päälle voi myös ripotella goji-marjoja, mulperimarjoja tai ihan tuoreita marjoja tuomaan makua. Kaikki on vain omasta luovuudesta kiinni.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan raakakakkua, mikäli kiinnostus heräsi edes hiukan!

Reseptin lähteet: blogi 1  blogi 2

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta