20 asiaa Pietarista

1. Tsaari Pietari Suuren vuonna 1703 perustama Pietari oli Venäjän pääkaupunki vuodesta 1712 vuoteen 1918. Tänä päivä kaupunki on viehättävä sekoitus barokkia, uusklassismia ja neuvostoarkkitehtuuria, joskin kaupungin keskustassa jälkimmäinen ei todellakaan dominoi. 

IMG_4295.JPG

2. Eurooppalaisista suurkaupungeista Pietari muistuttaa eniten Amsterdamia, joka oli myös Pietari Suuren lempikaupunki. Vesi on Pietarissa kaikkialla läsnä. Kaupungissa onkin pitkälti yli 300 siltaa. Mielestäni kauneimpia siltoja ovat Pankkisilta, Lomonosovinsilta, Leijonasilta ja Bolšeohtinski-silta. Kaupunki on myös tunnettu joistaan. Neva, Moika, Fontanka, Gribojedovin kanava ja Krjukovin kanava, näin muutaman mainitakseni, ovat hurmaavia. 

IMG_4311.JPG

3. Pietarissa on myös ihastuttavia puistoja. Romanttinen Kesäpuisto on suosikkini, jonne kannattaa mennä alkuillasta, tunti pari ennen auringonlaskua. Pietari Suuri perusti puiston vuonna 1704 ja sen vieressä sijaitsee samaisen tsaarin kesäpalatsi. 

IMG_4316.JPG

4. Pietari on palatsien kaupunki. Andrei Stakenschneiderin suunnittelema ja vuonna 1846 valmistunut Beloselski-Belozerskien palatsi hurmaa Nevskillä. 

IMG_4305.JPG

5. Toinen hulppea palatsi on Paavali I:n rakennuttama Mikaelinlinna. Puhumattakaan tietysti Talvipalatsista, Tsarskoje Selosta tai PietarhovistaJusupovin palatsi Moikan rannalla on myös mielenkiintoinen nähtävyys. 

IMG_4300.JPG

6. Pietarin museoskene on kenties aavistuksen vanhanaikainen. EremitaašiVenäläisen taiteen museo ja Kunstkamera ovat toki erinomaisia ja vierailun arvoisia museoita, mutta museologisesti vähän perinteisiä. Kokoelmiltaan nämä museot ovat kuitenkin ensiluokkaisia ja niissä soisi jokaisen vierailevan. Kaupungissa on myös joukko hurjan suloisia kotimuseoita, esimerkiksi Anna Ahmatovan kotimuseoNabokov-museoDostojevskin kotimuseo ja Rimski-Korsakovin kotimuseo.

IMG_4301.JPG

7. Kaupungin ainoa modernin ja nykytaiteen museo Erarta on mielenkiintoinen paikka. Ei tietenkään verrattavissa Tateen tai New Yorkin New Museumiin, mutta kaikin puolin mainio museo, jossa voi tutustua venäläisen nykytaiteen kehitykseen. 

IMG_4304.JPG

8. Iisakin kirkkoa kannattaa ihastella aina tilaisuuden tullen. 101,5 metrin korkeuteen kohoava kirkko on helppo bongata. Auguste de Montferrandin suunnitteleman kirkon vieressä on muuten legendaarinen Astoria-hotelli, jonka iltapäivätee on erinomainen. 

IMG_4310.JPG

9. Iisakin kirkon kupoliin kiipeäminen on hauska aktiviteetti ja näkymä Pietariin on hieno. 

IMG_4317.JPG

10. Pietarissa kannattaa ehdottomasti mennä veneajelulle. Itse pidän enemmän ajeluista Fontakalla, Moikalla ja Gribojedovilla seilaamisesta kuin Neva-ajeluista, koska mielestäni maisemat pikkukanavilla ovat kauniimpia, mutta nämä ovat tietysti makukysymyksiä.

IMG_4309.JPG

11. Kaupungin herkullisimmat cocktailit ovat Bar 812:ssa. Löysin baarin vuonna 2013 ja se on ollut siitä lähtien suosikkini. Käsi sydämellä totean, että kyseessä on ehdottomasti myös yksi maailman parhaimmista baareista (vaikka miljöö onkin vähän blaah). 

IMG_4308.JPG

12. Ei ole matkaa Pietariin ilman georgialaista ruokaa…

IMG_4313.JPG

13. …puhumattakaan georgialaisesta viinistä. Georgialaiset suosikkiraflani ovat Khachapuri i VinoKakha BarKhochu Kharcho ja ChaCha. Kahteen ensimmäiseen kannattaa tehdä varaus, mikäli kyseessä on viikonloppu. 

IMG_4314.JPG

14. Pietari on myös kirkkojen kaupunki. Iisakinkirkon lisäksi Kristuksen Ylösnousemuksen kirkko eli Kirkko veren päällä eli Verikirkko hurmaa traagisesta historiastaan huolimatta. Kirkkoa vastapäätä on muuten maino jazzklubi. 

IMG_4296.JPG

15. Smolenskin hautausmaa on yksi lempipaikoistani Pietarissa. Vuonna 1756 perustettu hautausmaa on pietarilaisille tärkeä Ksenia pietarilaisen vuoksi. Perimätiedon mukaan Ksenia eli 1700-luvun alkuvuosikymmenillä. Miehensä kuoltuaan Ksenia omistautui uskolleen ja hänestä tuli houkka, jurodivija. Vuosien saatossa Ksenian arvostus nousi ja tieto hänen hengellisistä kyvyistään levisi, Ksenian sanotaan esimerkiksi ennustaneen Katariina Suuren kuoleman. Nyt Ksenia tunnetaan eritoten työtä, asuntoa ja aviopuolisoa etsivien esirukoilijana ja auttajana. Ksenian haudan päälle on rakennettu kappeli, joka on pietarilaisten rakastettu pyhiinvaelluspaikka. 

IMG_4303.JPG

16. Smolenskin hautausmaa on todella metsämäinen. Siistimpi hautausmaa on Tihvinän hautausmaa, jossa lepäävät esimerkiksi Borodin, Tšaikovski, Rubinstein, Dostojevski ja Kramskoi. 

IMG_9492.jpeg

17. Parasta Pietarissa on kuitenkin päämäärätön vaeltelu. Omat suosikkinaapurustoni ovat Heinätori (Dostojevskin hengessä…) ja Koivusaari.

IMG_4312.JPG

18. Gribojedovin kanavaa idyllisempää maisemaa on Pietarista hankala löytää. 

IMG_4293.JPG

19. Yksi erinomainen aktiviteetti onkin kävellä Gribojedovin kanavaa pitkin Pyhän Nikolaoksen merikatedraalilta aina Kesäpuiston hoodeille. 

IMG_4294.JPG

20. Ilta- ja yö-Pietari on tietysti oma lukunsa. Voi ihailla yöllä avautuvia siltoja Nevan varrella, nauttia valkeista öistä tai hipata teknobileissä.

IMG_4307.JPG

SPB, you are magic…

kulttuuri suosittelen suosittelen matkat
Kommentit (4)
  1. Oi, nyt iski halu matkustaa juuri Pietariin! 😀

    1. Se on ihana kaupunki!!! Suosittelen suuresti!! <33

      1. Laitan sen kyllä matkalistalleni ja toteutan parin vuoden sisällä, kiitos inspiksestä ja ihanista kuvista <3!

        1. Kiitos sinulle kivasta kommentista 🙂 <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *