Elämän sietämätön kauneus

Kauneuden arvostaminen ja ihailu voi olla yksi syy, miksi rakastan taidemuseoita* niin paljon. Taidemuseot kun usein ovat pullollaan kauneutta, joka on melko helposti kaikkien saavutettavissa.

Yksi parhaita asioita tässä elämässä onkin kauneuden ihailu ilman sen suurempia omistushaluja.

Maailman kauniimpia asioita:

Vesi. (Oli kyseessä sitten valtameri, meri, järvi, joki, puro tai ihan vain vesi lasissa. Veden liikkeitä kauniimpia saa etsiä.)

Pionit. (Ja voinka huumaavalta ne myös tuoksuvat.)

Auringonlaskut.

Azzedine Alaïan mekot.

Bysantin ajan mosaiikit. (Varhaisesta bysantista kiinnostuneen kannattaa suunnata Ravennaan, jossa San Vitalen kirkossa sijaitsevat kimaltelevat, lähes ”out-of-this-world” mosaiikit.)

Botticellin Primavera (n. 1482). (Yleisesti uskotaan, että Firenzen Medici-mahtisukuun kuulunut Lorenzo di Pierfrancesco de’Medici tilasi maalauksen Botticellilta kaupunkitalonsa hääkamarin yhteydessä olevaan huoneeseen.)

Tulppaanipellot.

Punaisen ja fuksian yhdistelmä.

Paikkoja jotka ovat kauniita:

Puruvesi.

Senaatintori.

Pariisi.

Pietarin historiallinen keskusta.

Villa Gyllenberg.

Jardin Majorelle.

Sisilia.

Asioita ja paikkoja joiden uskovan olevan todella kauniita, mutten ole nähnyt niitä vielä:

Georgia O’Keeffen koti New Mexicon Abiquiussa.

Iranin Shirazissa sijaitsevassa ”vaaleanpunainen moskeija” eli Nasir-ol-molk Mosque, joka rakennettiin Qajar-dynastian aikakaudella.

Baskimaan San Sebastián.

Padovassa sijaitsevan Scrovegni-kappelin freskot, jotka ovat Giotto di Bondonen käsialaa. Henri Matisse sanoi: ”Nähdessäni Giotton freskot Padovassa en yritäkään tunnistaa kohtauksia Kristuksen elämästä vaan ymmärrän heti niistä välittyvän tunteen. Se on viivoissa, sommitelmissa, värissä.”

Taj Mahal.

Japani.

Arkeni kauneimpia asioita:

Iittalan Ultima Thule -olutlasit (joista tosin juon lähinnä aamuveteni.)

Tapio Wirkkalan 3586-maljakko.

Punainen vintage-silkkiaamutakkini.

Marokkolainen korutelineeni.

On mielenkiintoista pohdiskella kauneuden käsitettä. Kauneuden kokeminen on subjektiivinen asia – tunnemme mielihyvää kehoissamme, mutta samalla kauneuskäsitykset ovat myös osittain hyvinkin jaettuja, vaikka toki meillä on myös yksittäisiä erimielisyyksiä.

Kauneus ja kauniiden, miellyttävien asioiden näkeminen on itselleni todella tärkeää, mutta pelkkä ”good looks” ei riitä. Asioista tulee mielenkiintoista vasta kun niissä on jotakin rosoutta. Joko jotakin yllättävää, vastakohtaista tai jopa vähän kummallista, jotakin epätäydellistä. Vanhoissa esineissä epätäydellisyys ilmenee usein esimerkiksi kulutuksen ja käytön jälkinä. Asussa se voi olla jonkin odottamattoman kontrastin lisääminen ja kukkakimpuissa esimerkiksi eri tekstuurien yhdistäminen.

*On toki muistettava, että taiteella ja taidemuseoilla on paljon muitakin merkityksiä kuin kauneus.

Lue myös:

Pienet (ja suuret) iloni

Auringosta

Maanantait on tehty taiteelle

kulttuuri museot-ja-nayttelyt
Kommentit (2)
 1. Tiedätkö, tajusin tätä lukiessa, että mulla on varmaan sama!:) Äitini kutsui minua jo lapsena ”kaunosieluksi”, koska saan voimaa kaiken kauneuden katselemisesta ja etsimisestä ympäriltäni.
  Olen niin iloinen, että myös poikaystäväni tykkää käydä kanssani yhdessä museoissa ja näyttelyissä täällä Helsingissä ja myös matkoilla!<3
  Hyvää viikonloppua!
  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  1. Ihana sinä! (: ja ihanaa, että sinulla on kumppani, jonka kanssa jakaa kauneutta (: <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *