Kirjoja, sarjoja ja elokuvia (eli melkein täydellinen kesä)

Lapsesta lähtien kesissä on ollut itselleni oleellista lukeminen, tv-sarjat ja leffat. Lapsena ja nuorena vietin aina kesäkuun isovanhempieni kanssa maalla. En ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut maaseudusta tai metsistä (olen kai ollut lapsesta saakka eräänlainen city-liikkuja. Arvostan kyllä luontoa ja luontohetkiä, mutta vain hyvin lyhyissä jaksoissa), joten maalla ollessani keskityin aina lukemiseen, kirjoittamiseen ja telkkariin.

Päivät alkoivat aina Summerilla ja Sydämen asialla ja jatkoivat kirjoilla. Lounaan jälkeen tein lukupedin keinuun, jossa luin yleensä päivälliseen saakka. Siinä mielessä 11-vuotiaan ja 26-vuotiaan itseni välillä ei ole juurikaan eroa. Parasta kesässä, tai oikeastaan missä tahassa lomassa, ovat kirjat, sarjat, elokuvat ja tietysti muu kaikenlainen muu kulttuuri, johon on paljon enemmän aikaa kuin arjessa.

Tässä kirja-, sarja- ja leffapoimintojani, jotka mielestäni sopivat erityisen hyvin juuri kesään.

Kirjoja:

Tolstoin Anna Karenina

Anna Karenina on yksi kaikkien aikojen lempikirjojani ja luen sen aina kesäkuun alussa uudelleen. Tolstoin mestariteoksessa on hirvittävän paljon eri tasoja: filosofisia, moraalisia, historiallisia, henkilökohtaisia, yhteiskunnallisia, ja vuodesta riippuen kirja saa ajattelemaan jotakin uutta, mutta aina pohdiskelen Pietarin ylhäisten seurapiirien meininkiä ja kuvittelen eläväni 1800-luvun Venäjän keisarikunnassa.

David Nichollsin Us

Nichollsin Us (suomennettu teos on nimeltään Yhtä matkaa) on mielestäni kiinnostava, koska kolmihenkinen perhe tekee kirjassa eräänlaisen 2000-luvun grand tourin (aihe josta en saa tarpeekseni). Kirjassa toki myös kolmihenkinen perhe, isä Douglas, äiti Connie ja poika Albie ns. matkustavat itseensä myös. (Se osio ei mielestäni ole ihan niin kiinnostava, mutta miellyttävää lukemista kirja kyllä tarjoaa.)

Margaret Mitchellin Tuulen viemää

Toinen suosikkiteokseni on Mitchellin ikoninen Tuulen viemää, jonka luin ensimmäisen kerran 13-vuotiaana ja sillä tiellä olen vieläkin. Erinomaista kesälukemista.

Robert McLiam Wilsonin Eureka Street

Eureka Streetin löysin lukioikäisenä ja sekin kuuluu kesäkirjoihini. Vaikka teos kertoo vaikeista ja osittain hirveistäkin asioista, se on silti toiveikas.

Mutta niin, miksi oikein listaan tällaisia klassikoita kuten Eureka Street ja Anna Karenina kesälukemiseksi? Itse luen mielelläni rakkaita ja tuttuja teoksia uudelleen, koska löydän niistä uusia tasoja. Kyseessä lienee eräänlainen metafora elämälleni ja kasvulle – huomion kiinnittäminen uusiin asioihin kertoo jonkinlaisesta muutoksesta tai kasvusta, jonka olen vuoden aikana kohdannut. Samaan aikaan kuitenkin kesäloman, tai edes kesän, alku tuntuu aina vähän samalta – kutkuttavalta, jännittävältä, mutta silti niin tutulta.

Jonathan Joneksen The Loves of the Artists. Art and Passion in the Renaissance

Taidekriitikko Jonathan Jones kirjoittaa elävästi ja mielenkiintoisesti suurten mestareiden (suurista) tunteista, (sala)suhteista ja rakastetuista. Kirjan punaisena lankana toimii Jonesen verrattain radikaali argumentti, että seksi oli se korkein voima renessanssin aikaisten mestariteosten takana. Jonesin mukaan esimerkiksi Michelangelon ja Tizianin alastonkuvaukset eivät abstrakteja kuvauksia kauneudesta vaan eroottisesti latautuneita ilmauksia rakkaudesta ja intohimosta.

Sarjoja:

Medicit, Firenzen valtiaat, Areena

Medicit ovat vihdoin palanneet! Kauniisti tehty sarja Italian vaikutusvaltaisimmasta suvusta vie suoraan Toscanan sydämeen, Firenzeen.

Broad City, Areena

Aina on hyvä hetki katsoa Broad Cityä, vaikka aivan aluksi minusta tuntuikin, että sarja vaivaannuttaa liikaa ja on liian newyorkilainen. Nyt ollessani toisella mantereella sarja tarjoaa kuitenkin juuri oikein määrän nostalgiaa ja paljon naurua ja myötätuntoa.

Catastrophe, Areena

Catastrophe on elämänmakuinen sarja rakkaudesta, perhesuhteista ja avioliitosta. Amerikkalaismies Robin ja irlantilaisnaisen Sharonin suhteesta ei puutu kommelluksia tai ongelmia, muttei toisaalta myös rakkautakaan.

Good Wife, Netflix

Lempisarjani Good Wife ja lempihahmoni Alicia Florrick ilahduttavat aina. Kotiäidin kasvutarina menestyneeksi juristiksi on kiinnostava kuvaus naiseudesta.

Good Fight, HBO

Edellä mainitun Good Wifen spin-off Good Fight on myös yksi lempisarjoistani – ai että rakastan Christine Baranskia – on myös erinomainen. Kenties paras sarja, jota olen koskaan katsonut: ajankohtainen, analyyttinen, kiinnostava.

Killing Eve, HBO

Kolmas huippusarja on HBO:n fantastinen Killing Eve, jonka toinen kausi käynnistyi aikaisemmin tänä vuonna.

The Americans, Netflix

Vakoojasarjoista mielestäni paras on Matthew Rhysin ja Keri Russellin tähdittämä the Americans, joka kertoo neuvostovakoojista Yhdysvalloissa kylmän sodan aikana 80-luvulla.

Blacklist, Netflix

Rikossarjoista viihdyttävin (ja mielenkiintoisin – itselleni tärkein kriteeri) on nerokas Blacklist, joka kertoo FBI-agentin ja superrikollisen yhteistyöstä.

Elokuvia:

Oppivuodet pariisilaisittain, Areena

Jean-Paul Civeyracin Oppivuodet pariisilaisittain (Mes provinciales) sijoittuu Université Paris 8:n elokuvalaitokselle, jossa nuori Etienne etsii paikkaansa.

Yöni Maudin luona, Areena

Éric Rohmerin Yöni Maudin luona (Ma nuit chez Maud) kiinnostaa minua vuodesta toiseen. Elokuva käsittelee miehen ja naisen suhdetta, ystävyyttä ja naisen seksuaalista vapautumista.

Only Lovers Left Alive, HBO

Jim Jarmuschin Only Lovers Left Alive kertoo vampyyripariskunnasta. Elokuvan alussa rakastavaiset Eve ja Adam asuvat erillään: Adam Detroitissa ja Eve Tangerissa. Pian Eve kuitenkin saapuu miehensä luokse Detroitiin. Elokuva on hidas ja kummallinen – eli kerrassaan rakastettava. Ja leffan soundtrack on uskomattoman hyvä.

Still Alice, HBO

Wash Westmorelandin ja Richard Glatzerin Still Alice kertoo Alzheimerin tautiin sairastuvasta kielitieteen professorista Alice Howlandista. Leffa on todella koskettava, muttei ollenkaan liian raskas.

…ja lopuksi: Ei kesää ilman Sofia Coppolaa. Omat suosikkini ovat

Virgin SuicidesLost in Translation ja  Maria Antoinette. Rakastan niiden visuaalisia maailmoja. Parasta!

Lue myös:

Kirjoja ja mielentiloja

Toukokuun kirjalista

Kommentit (4)
  1. Oi mäkin musitan summerin!:) Mutta mikään ei ole ihanampaa kuin lukeminen laiturinnokassa, mökillä tai sitten tässä lähellä kaikkien yhteisellä sellaisella!:) Kiitos vinkeistä, sarjoista tuo good wife on sellainen, jota voisin aloittaa!
    Kivoja, rentoja kesäpäiviä!
    Ida
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    1. Good Wife on upee!!!!! Ja Good Fight on kanssa tosi hyvä. Mutta jos vain ennätä, kannattaa kokeilla Good Wifea. 🙂 Kiitos samoin sinulle Ida!

  2. Summeri the best!!!!!! Voi sitä ilon ja odotuksen määrää. Ihanalta kuulostaa sun muistosi! <333

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *