Lempiasioitani ulkomailla asumisessa

Vaikka välillä ulkomailla asuminen tuntuu raskaalta, vaikealta ja väsyttävältä (ja uhhhh noita hetkiä on niin paljon), se on mielestäni pohjimmiltani silti aivan ihanaa mm. näistä syistä:

Ihmiset: mikä rikkaus onkaan, että elämässäni on muunkinlaisia ihmisiä kuin punavihreitä ateistejä (sanon tämän kaikella rakkaudella, puss puss punavihreille ateistiystävilleni). Ehdottomasti parasta ulkomailla asumisessa ovatkin kaikki ne ihmiset, jotka ovat ”tarttuneet” mukaan vuosien saatossa. Tämä joukko on huomattavasti heterogeenisempi kuin suomalainen tuttava- ja ystäväpiirini ja hyvä niin. (Toisaalta voisin kysyä itseltäni, miksi näin on. Kenties en vain osaa enää tutustua uusiin ihmisiin Suomessa?!?!)

Se fiilis kun arki tuntuu seikkailulta.(Ja jos arki just sillä hetkellä ei tunnu jännittävältä, voi aina haaveilla erilaisesta elämästä toisella puolella maapalloa.)

Kun uusi asuinpaikka tuntuu omalta. Eli on löytänyt omat lempipaikkansa, oli ne sitten kahviloita, kirjaston nurkkauksia, kävelyreittejä, taidemuseoita. Tuntee siis jonkinasteista kuuluvuutta ja omistajuutta kaupungistaan.

Jos muuttaa paljon kaupungista ja maasta toiseen, jossain vaiheessa voi tulla kameleonttimainen olo. On siis kuoriutunut sellaiseksi tyypiksi, joka sopeutuu vähän kaikenlaisiin kuvioihin ja maisemiin. Se tietysti hivelee itsetuntoa ja antaa ihan rutkasti voimaa – ja sitä voimaa tarvitaan, kun setvii elämäänsä uudessa kulttuurissa ja maassa.

Sivustaseuraajan rooli on myös houkutteleva, vaikka tosin voi olla ahdistavaa rakentaa elämäänsä ns. alusta. Mutta millaista luksusta onkaan olla tuntematon, persona  incognito, ja keskittyä ympäristönsä havainnoimiseen.

Jatkuva muutos, joka konkretisoituu eri tavalla tai ainakin voimakkaammin ulkomailla kuin Suomi-elämässäni.

Klisee: maailmankuva avartuu. On niin monia tapoja elää, vaikka toki elämissämme on paljon tietynlaista universaaliutta. (Tosin suhtaudun tällaisiin toteamuksiin aina varauksella. Globaalin keski- ja ylempiluokkaisten elämissä on varmasti aika paljon samaa – vertauskuvallisesti voisi ajatella esimerkiksi viiden tähden hotelleja, jotka ovat aina hyvin samanlaisia huolimatta missä maassa tai maanosassa on.) Mutta niin, ulkomailla asuessa maailmankuva (toivottavasti) laajenee ja sellainen turhanpäiväinen päivittely loppuu.

Ulkomailla asumisen yksi parhaita puolia on ehdottomasti ruoka- ja muut kulttuurinautinnot, vaikka toki globaalissa maailmassa ei välttämättä tarvitse asua kovin kaukana saadakseen vaikutteita ”muista” maista. Helsingissäkin voi nauttia lukuisista ”ei-suomalaisista” herkuista: sushia, italialaista oopperaa, kebabia, iranilaisia leffoja, mutta luonnollisesti eri maissa vaikutteet, trendit ja kansalliset kulttuurit vaihtelevat.

Paras adrenaliinitrippi on muuttaminen uuteen paikkaan. Voi sitä innon määrää…

Lue myös:

Vapaudesta, muuttamisesta ja ulkomailla asumisesta

Kun kohta lähden

Hyvästä elämästä, vaihtuvista olosuhteista ja eri kaupungeista

Lähtemisen helppous ja vaikeus

Seikkailusta (eli elämästäni)

Asioita joita vuodet ulkomailla ovat opettaneet

kulttuuri ajattelin-tanaan mieli oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *