Une femme: Sofonisba Anguissola

Sofonisba Anguissola (n. 1535-1625) oli italialainen, renessanssin aikaan vaikuttanut taidemaalari. Anguissola syntyi aristokraattiseen patriisiperheen Cremonassa 1530-luvulla. Anguissolan isä oli valveutunut mies, joka halusi tyttäriensä saavan koulutuksen. Ajalle epätyypillisesti Anguissola lähetettiin yhdessä sisarensa kanssa oppimaan paikallisen taiteilijan luo.

Anguissolan ensimmäinen opettaja oli Bernardino Campo. Vuonna 1554 nuori Anguissola muuttii Roomaan, jossa hän opiskeli mm. Michelangelon teoksia. Myöhemmin Michelangelo kannusti Anguissolaa etenemään urallaan. 1550-luvun jälkipuoliskolla Anguissola vaikutti lähinnä Cremonassa ja Milanossa. Näihin aikoihin taiteilija vieraili Mantovan hovissa ja tutustui Giulio Romanon oppilaisiin. Vuonna 1559 Espanjan hovi kutsui Anguissolan tulevan kuningattaren Isabella de Valoisin seuraneidiksi sekä muotokuvataiteilijaksi.

Madridissa Anguissola meni naimisiin Don Fabrizio de Moncadan, Sisilian espanjalaisen varakuninkaan pojan kanssa. Myöhemmin aviomiehen kuoltua Anguissola nai genovalaisen Orazio Lamellinon kanssa. Pariskunta asui Genovassa yli 35 vuoden ajan. Vuonna 1615 Anguissola ja Lamellino muuttivat Palermoon, jossa he viettivät loppuelämänsä.

Anguissola tunnetaan parhaiten omakuvistaan sekä perheestään kertovista muotokuvista. Anguissola oli hyvin tuottelias taiteilija ja on laskettu, että hän maalasi enemmän omakuvia kuin kukaan muu taiteilija Dürerin jälkeen ennen Rembrandtia. On myös alleviivattava, että omakuvien työstäminen tuohon aikaan ollut mitenkään yleistä – omakuvasta tuli oikeastaan hyvin kuuluisa ja tunnettu vasta Rembrandtin aikaan.

Erityisesti Anguissolan perheaiheiset teokset ovat saaneet paljon kiitosta. Anguissola oli taitava tuomaan tunnetta ja leikkisyyttä tavallisiin, jokapäivisiin tilanteisiin. Anguissolan Espanjan hovissa kehittelemä saksalaista ja venetsialaista tyyliä yhdistelevä muotokuvamaalaustyyli oli myös vaikutusvaltainen. Esimerkiksi Pieter Paul Rubens kopioi niitä, sillä Anguissolan muotokuvia pidettiin hyvin taitavina ja tyylilajia kehittävinä.

___

Self-portrait (1556), Lancut Museum.

kulttuuri museot-ja-nayttelyt
Kommentit (1)
  1. PIRKKO BECHINIE
    18.6.2019, 08:32

    ERITTÄIN MIELENKIINTOISTA

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *