Viisi upeaa taidekokemusta Helsingissä juuri nyt

Helsinkiläisiä hemmotellaan nyt kerrassaan loistavilla taidekokemuksilla. On puhdistavia installaatioita, koskettavaa videotaidetta ja monipuolisia osallistavia taidekokemuksia – tuntuu että taidetarjonta on parhaimmillaan juuri nyt toukokuun alussa.

1. Kuvan kevät Kansallismuseossa: Inkerö, Saiyar, Takala

Mariliis Rebane on kuratoinut Artor Jesus Inkerön, Azar Saiyarin ja Pilvi Takalan videoteoksista koostuvan näyttelyn, joka sijoittuu Kansallismuseon tornin kolmeen eri kerrokseen (I know…pelkästään tornissa oleminen oli superjännittävää.) Näyttely on osa Taideyliopiston Kuvataideakatemian vuosittaista Kuvan Kevät -maisterinäyttelyä.

Näyttelyn asetelma on herkullinen. Vastakkain ovat Kansallismuseon kaltaiset kulttuurishistorialliset museot, joissa historoita kerrotaan perinteisesti esineiden avulla sekä näyttelyn taiteilijat, jotka  puolestaan tutkivat ihmisiä ja heidän välisiä suhteita materiaalisen kulttuurin sijaan kenttätyön, osallistuvan havainnoinnin ja audiovisuaalisten arkistojen avulla. Azar Saiyarin teoksessa tutustutaan arkistoista löydettyjen luontodokumenttien kuvastoon, Pilvi Takalan teoksessa nähdään omanlainen näkökulma startup-yrittäjien SLUSH-tapahtumaan ja Artor Jesus Inkerön teoksessa vieraillaan elokuvan Lost in Translation kuvauspaikoilla.

Näyttely on maksuton, mutta ennakkovaraus tarvitaan. Sen voi tehdä täällä.

Takalan If your heart wants it (remix)

2. Värimusiikkia säröillä Ateneumissa 

Ateneumissa on nähtävillä Tarja Ervastin František Kupkan näyttelyä kommentoiva valoteos, jossa yhdistyvät erilaiset värin, valon ja äänen maisemat. Teos koostuu seitsemästä musiikkikappaleesta, joihin on ohjelmoitu seitsemän värivariaatiota: yksi taiteilijan oman musiikkitulkinnan pohjalta ja kuusi muista väriympyrän värien ja valkoisen lähtökohdista. Katsoja voi valita teoksen sävellyksiin haluamiaan värejä, jolloin teos syntyy aina uudenlaisena.

Väreistä, valoista ja äänistä syntyy meditatiivinen kokonaisuus, joka kutsuu tarkastelemaan värin ja musiikin suhteita. Jos voisin, nauttisin teoksesta päivittäin. Installaatio on nimittäin aivan uskomattoman hurmaava ja sopii erinomaisesti yhteen Kupkan näyttelyn kanssa. Kiitos Ateneumille!

3. Studio Driftin Elemental Amos Rexissä

Amsterdamilaisen taiteilijakollektiivi Studio Driftin näyttely yhdistelee elokuvaa, kuvanveistoa ja installaatiota ja se tarkastelee yksittäisiä kokonaisuuksia, jotka kiinnittyvät laajempaan kontekstiin. Näyttelyn keskeisin teos on Drifter, utooppinen visio, jossa betoninen monoliitti leijailee kohti tuntematonta määränpäätä. Ja kyllä – kyseessä on vaikuttava teos, joka sopii hämmentävän hyvin Amos Rexin näyttelysaliin. Tällaistakin lisää kiitos.

4. Rosaliina Paavilaisen If you do this I will call you by your first name instead of Mom Taidehallissa

Rosaliina Paavilainen on yksi Taidehallin Nuoret 2019 -näyttelyn taiteilijoista. If you do this I will call you by your first name instead of Mom -videoteos käsittelee haastavaa rakkautta ja Paavilaisen äitisuhdetta. Teoksen lähtökohtana on taiteilijan monimutkainen suhde omaan äitiinsä ja halu ymmärtää tämän alkoholismia.

5. Paweł Althamerin Valkoinen hiljaisuuden tila HAM:ssa

HAM:n yläkerrassa voi kokea Paweł Althamerin installaation Valkoinen hiljaisuuden tila, jonne yleisö astuu hiljaisuudessa, valkoisiin pukeutuneena, ilman puhelimia. Teoksella on vahva meditatiivinen vaikutus. En osaa sanoa, minkä asteisen ”puhdistumisen” koin – teosta täytyy vielä ehdottomasti sulatella – mutta kokemus on mielenkiintoinen ja jotenkin totaalinen; olla jossakin niin poissa modernista ärsykevirrasta.

___

Kuva Paavilaisen teoksesta täältä.

Kommentit (2)
  1. Tuo HAMin näyttely kiinnostaisi – kämppikseni mukaan sinne kannattaa mennä päivänä, jolloin kävijöitä valkoisiin pukeutuneena on enemmän, jotta kokemus korostuu 🙂

    1. Se on tosi hyvä ja varmasti kokemus mielenkiintoisempi suuremmalla jengillä 🙂 eli kenties joku viikonloppupäivä varmaankin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *