Haja-ajatuksia maistamisesta ja haistamisesta

3905A6E4-087E-4DB3-9BA5-4CDF052A2B12.jpeg

Kahvipodcast Cappuzinessa kuultiin joitakin viikkoja takaperin ansiokas jakso maistamisen anatomiasta: Siitä, minkälaisilla sanoilla kahvin makua kuvataan. Jakso oli aivan superinnostava, kannattaa kuunnella. Niin kuin myös kaikki muutkin. Joitakin omia ajatuksia heräsi, ja tahdon jakaa ne tätä kautta.

Ensinnäkin toistan saman ilmiselvän asian, jota kaikissa maistamiseen liittyvissä yhteyksissä toistetaan. Makukokemus koostuu enimmäkseen hajuaistimuksista. Kirjoitan tätä reippaan nuhan kourissa niiskutellen, ja on ERITTÄIN mielenkiintoista (ja turhauttavaa) huomata, miltä esimerkiksi nyt espresso vain maistuu: Millainen yhdistelmä se on makeaa, karvasta ja hapanta perusmakua. Suolaisuutta ja sitä mystistä ”umamia” löytyy vähemmän. Perusmakuyhdistelmän ja hajuaistilla havaittaivien aromien yhdistelmän sanalliset kuvaukset ovat mielleyhtymiä. Erittäin mielenkiintoista on se, että kahvin mausta ei kerro mitään, jos sen sanoo maistuvan kahvilta. Sen sijaan viittaukset suklaaseen ja viiniin kertovat paljonkin. Ja päinvastoin: Viinin tai suklaan mausta ei kerro mitään, jos niiden sanoo maistuvan viiniltä tai suklaalta. Jos taas kertoo aistivansa viinissä vaikka nyt kahvimaisen vivahteen, niin sillä on sanallisessa kuvailussa suurikin informaatioarvo. 

Minulla on makukuvauksiin ristiriitainen suhde. Tietenkin jos halutaan kertoa jollekulle toiselle, mitä kahvista/viinistä/oluesta/suklaasta voidaan maistaa, sanalliset kuvaukset ovat välttämättömyys. Toisaalta tällaiset kuvaukset kuulostavat aika helposti mahtailevilta ja teennäisiltä. Parhaimmillaan ne voivat kuitenkin toimia jonkinlaisena tiekarttana omakohtaiseen maistamiseen. Ne kertovat, millaisia makuvivahteita on odotettavissa.

Väitän, että kaikessa aistimisessa on kyse signaaliin keskittymisestä ja kohinan vaimentamisesta. Ne kuviot ja värit, joita näen kun suljen silmäni, ovat läsnä myös silmien ollessa auki. En vain keskity niihin, vaan ympäröivän todellisuuden kuvaan. Kahvi on useimmille opittu makumieltymys. Olemme tottuneet pitämään erinäisiä, useimmiten karvaita tai epämiellyttävinä pitämiämme makuvivahteita kohinana ja tulkitsemaan signaaliksi sen, mikä on miellyttävää. Erikoiskahvin kohdalla näitä miellyttäviä signaaleja pyritään vahvistamaan ja kohinaa minimoimaan.

Sanallinen makukuvaus voi siis olla tie ”signaalin” selkeämpään kokemiseen. Cappuzinen Maistamisen anatomia-jaksossa kerrottiin World Barista Championship-kilpailijoista, joiden kilpailusuorituksessa käytettiin myös toisenlaisia mielleyhtymiä, kuten tuntoaistia (tuomarit saivat käsiinsä erilaisia materiaaleja, joilla kuvattiin kahvijuomien suutuntumaa), värejä tai musiikkia. Olen itsekin miettinyt viimeisen vuoden aikana tällaisia ”synesteettisia” mielleyhtymiä. Voinko kuvata kahvin makua värein tai puhua vaikka diskantista tarkoittaessani aromeita ja juoman heleitä sävyjä ja bassosta kuvatessani runkoa, suutuntumaa ynnä muuta? Tai ehkäpä näillä mielleyhtymillä on vielä kielellistä kommunikaatiota suurempi merkitys aistinparien luomisessa: Makukokemusta voidaan tehostaa väreillä, materiaaleilla tai musiikilla, kuten baristakilpailijat tekivät. Jyväskyläläinen Panimo Hiisi on jo pitkään varustanut olutetikettinsä musiikkisuosituksilla. Kaffa Roastery värikoodaa kahvipakkauksiaan makumaailman mukaan. En ehkä vielä ymmärrä, millaisiin johtopäätöksiin ja sovelluksiin tämä kaikki johtaakaan. Mutta sen ymmärrän, että jatkossa otan jyväskyläläisoluiden musiikkisuositukset tosissani testaukseen.

kulttuuri suosittelen hopsoa ruoka-ja-juoma

Suuri suomalainen kahvikerho?

Kaffa Roastery

Joitakin kuukausia sitten Slurp Coffee tarjoutui lähettämään minulle kahden kuukauden ajan kahvia vastineeksi palvelunsa esittelemisestä blogissani. Olin jo pidemmän aikaa pohtinut lisääntyvien kestotilauskahvipalveluiden esittelemistä, joten idea oli enemmän kuin hyvä. Slurp on siis itsenäinen palveluntarjoaja, joka ylläpitää myös suomalaisen tuorekahvin verkkokauppaa. Kotimaisia yhteistyöpaahtimoita on yli 20, joten valikoima pysyy taatusti laajana. Kestotilaus ei sido asiakasta mihinkään, vaan tilauksensa voi lopettaa koska tahansa. Tilauskahvi saapuu aina paahtimolta suoraan postiluukkuun, eikä siis seiso kaupan hyllyssä lainkaan. Mieleistään kahvia voi myös tilata Slurpin kautta lisää, eikä teenkään ystäviä ole unohdettu: Slurpilla on myös mainio teevalikoima. Lisäksi nettikaupasta löytyy laajalti tarvikkeita näiden jalojen uutoksien valmistamiseen samaan tapaan kuin muiltakin alan kauppiailta.

Mutta sekä Slurpin että tämän jutun pääpaino on siis näissä kestotilaussysteemeissä, joissa pussillinen tuoretta kahvia lähetetään ennalta sovituin väliajoin asiakkaalle. Slurpilla homma toimii seuraavasti: osoitteessa http://slurp.coffee valitset ensin, haluatko vaaleapaahtoista vai tummaa kahvia vai kenties molempia vuorotellen. Sitten sivusto tiedustelee ensisijaista valmistusmenetelmää ja sitä, toimitetaanko kahvi papuina vai valmiiksi jauhettuna. Tämän jälkeen valitaan, paljonko kahvia halutaan kerralla ja toimitetaanko se kahden vai neljän viikon välein.  Sitten vain kassan kautta ja telttailemaan postilaatikon viereen!

Kahvit, joita kokeilujaksoni aikana pääsin slurppaamaan, edustivat aika monipuolisesti kotimaisia pienpaahtimoita. Tuntui kivalta, että sai jonkun toisen valitsemaa, mielenkiintoista kahvia kahden viikon välein. Olenkin jakanut maistelukokemuksia täällä blogissa.

Myös muutamat paahtimot ovat ruvenneet tarjoamaan omien kahviensa kestotilausta. Kaffa kotiin on näistä palveluista ehkä sofistikoitunein ja räätälöitävin. Kaffa on tarjonnut palveluaan nyt vähän reilun vuoden verran. Tilausta voi säätää kulutuksensa mukaan, minkä lisäksi voi valita, tilaako jatkuvasti jotakin tiettyä Kaffan sekoitusta, vai heittäytyykö Roaster’s Choice-palvelun kautta paahtajan armoille. Maistelunhaluiselle kansalaiselle jälkimmäinen on tietenkin ainoa oikea vaihtoehto. Toisaalta, jos on tykästynyt johonkin tiettyyn kaffalaiskahviin, niin mikäs sitä tilatessa. Erityisesti espressosekoituksen saapuminen kotiovelle puolustaa varmasti paikkaansa monessa myllyssä ja vähentää pavunvaihdon yhteydessä ilmenevää hävikkiä ja hiusten harmaantumista tai irtoamista päästä tukkoina.

tiedosto_000.jpg

Omat Roaster’s Choice-kahvini Kaffalta olivat molemmat upeita kokemuksia. Toinen oli etiopialainen Kayon Mountain – sama kahvi, josta Caffin paahtama versio sittemmin voitti Vuoden suodatinkahvi-palkinnon. Toisesta muistiinpanoni ovat kadonneet. En tiedä, miten uusia makuja etsivälle kahvisiepolle toimisi pitkän päälle samalta paahtimolta tulevat kahvilähetykset. Sen sijaan esimerkiksi määräaikaisena lahjatilauksena tämä kuulostaisi aika erinomaiselta. Toisaalta Kaffankin valikoima uudistuu sikäli tiuhaan ja sesongin mukaisesti, että uusiakin makuja löytyy valikoimasta varmasti pitkään myös kestotilaajalle.

SLURP COFFEE tarjoaa Kahjona kahviin-blogin lukijoille ensimmäisen kahvin hintaan 2,89 euroa sisältäen postikulut! Edun voi lunastaa lisäämällä tilaukseensa koodin ”kahjonakahviin”. 

hyvinvointi mieli liikunta ruoka-ja-juoma