Joulukahvikatsaus: Cafetorian Polar Lights

Cafetoria julkaisi jo loppusyksystä Polar Lights -nimeä kantavan kahvisekoituksen. Sen inspiraatio on eriväristen revontulten tanssi öistä taivasta vasten. Niinpä paahtomestari Ivan Oré on sekoittanut kahveja Kongosta, Perusta, Ruandasta ja Etiopiasta ja valinnut joukkoon erityisesti niitä, joissa on ”funkimman pään” hedelmäisyyttä. Sitä tuo tietenkin natural-prosessointi, jossa kahvimarjojen hedelmäliha on aurinkokuivatuksen aikana vielä pavun päällä. Kahvit on kuitenkin paahdettu hieman tummemmaksi kuin tyypillisesti odottaisi, jotta saadaan aikaan iso ja pehmeä suklainen body. Ei kuitenkaan liian tummaksi.

Niinpä kun Polar Lightsia maistelee, se todella tuo mieleen vaihtuvin värein ja muodoin tanssivat revontulet tummalla öisellä taivaalla. Havainnot hedelmäisistä ja marjaisista vivahteista vaihtelevat uuton ja lämpötilan mukaan, eivätkä ne ole samaan tapaan superkirkkaita kuin vaaleammiksi paahdetuissa lajitovereissaan. Olen vuosien varrella menettänyt kiinnostustani kahvisekoituksiin jonkin verran, pikemminkin haluan maistaa yhden paikan tai alueen kahvin maun. Tässä kuitenkin sekoitus on selkeästi teos: Tarkoitus on ollut luoda makukokonaisuus joka muistuttaa sitä mitä silmät näkevät revontulia katsellessa. Tässä yhteydessä eri kahveista eri juontikerroilla tai saman kupin mittaankin esiin nousevat mustikan, ananaksen, kirsikan ja muiden marjojen maut kahvin samettisen suklaista, makeaa bodya vasten.

Polar Lights toimii varmasti joulukahvina ja koko talven ajan. Lisäksi se on erinomainen valinta ”normaaliin” kahvinmakuun tottuneille kohti uusia maailmoita. Päätuntuma on pehmeä ja makea, mutta kirkkaita ja värikkäitä häivähdyksiä löytyy paljon.

kulttuuri ruoka-ja-juoma suosittelen

Joulukahvikatsaus 1: Kahvinmarjateetä Artisan Cafélta

Vaimoni saapui lasten kanssa kotiin viikonloppureissulta ja soitti minulle sanoen: ”Täällä on ollut joku jakomielitautinen”. ”Mielenkiintoista”, vastasin. ”Minulla ei ainakaan sellaista ole diagnosoitu.” ”Tässä purkissa lukee että se on kahvia, mutta se on teetä”, rouva jatkoi. Toden totta. Onhan siellä. Kyse ei ole mistään omituisesta ”tehvi”-henkisestä sekoituksesta, vaan teen tapaan käytettävistä kahvinmarjoista. Minun purkissani oli Artisan Cafén jouluerikoisuutta Pacamara Coffee Cherry Tea. Se on siis periaatteessa samaa tavaraa kuin mistä käytetään myös nimeä cascara. Joulupurkkiin päässeet kahvimarjat ovat peräisin nicaragualaisesta pienerästä pacamara-kahvia. Pacamara on yhdistelmälajike, johon on risteytetty kaksi suurimarjaista lajiketta Pacas ja Maragogype.

Olen juonut cascaraa aiemminkin, mutta sen suhteen oli hetkellisestä saatavuusongelmia kun EU ei hyväksynyt sen tuontia ja myyntiä elintarvikkeena. Nyttemmin on ilmeisesti päästy sopuun, ja Pacamara Coffee Cherry Tea on käsittääkseni ensimmäinen kunnolla tuotteistettu, Suomessa myytävä erä. Kahvinviljelijöille lisääntynyt mielenkiinto muuten lähinnä pensaiden lannoitteeksi menevää hedelmälihaa kohtaan on tietenkin hyvä asia: sadosta saadaan jonkin verran lisätuloa.

 

Peltipurkkia avatessa nenään leijailee rusinainen, kukkainen ja pihkamainen tuoksu. Ei muuta kuin valmistamaan teejuomaa pääkallonpaikalta saadulla reseptillä. Kun kuppi on edessä, rusinat ja luumu korostuvat. Jouluisen makumaailman suhteen ollaan aika keskeisten käsitteiden äärellä. Ensimmäinen suullinen on uskomattoman makea. Ensimmäinen makumielleyhtymä muistuttaa rusinasoppaa, tosin vaikka juoma on nestemäistä, fiilis on silti jotenkin hillomainen. Ehkä se johtuu makeudesta. Juoman jäähtyessä löytyy kukkia, luumuja ja teemäisyyttä. Makeutta tasapainottaa tanniinisuus.

Pacamara Coffee Cherry Tea on takuulla erilainen joulutuote ja  sekä kahvin että teen juojalle yhdistämään herkutteluhetken ja käsitteellisen ristiriidan. Lisäksi se on pakattu uusiokäytettävään peltipurkkiin. Kyseessä on siis kokolailla täydellinen joululahja!

Kahvinmarjatee

Ainekset (1 annos)

16 g
kuivattua kahvinmarjan hedelmälihaa ja kuorta
300 g
vettä (95-asteista)
6 min
{
AKTIIVINEN 1 min
PASSIIVINEN 5 min

Tee näin:

 

Kaada vesi kuivattujen kahvimarjojen päälle. Hauduta 5 min. Kaada sihdin läpi kuppiin. Nauti.

kulttuuri ruoka-ja-juoma suosittelen