Aika laittaa siemeniä multaan

Siemenkylvöjen aika on alkanut vaikka ainakin meillä taivaalta tippuu valkoista pehmikettä kukkapenkin päälle. Noita siemeniä ja etenkin itämistä hehkutin jo Instagaramissa, joten postauksen uutisarvo on siinä mielessä vähäinen. Blogi hidas, Insta nopea – timjaminsiemen melkein yhtä nopea. Olenkohan kohta pulassa? (Olen!)

Maaliskuu on voitonriemuista aikaa, sillä lumesta huolimatta kasvukautta voi venyttää sisätiloissa ja taimia laittaa tulemaan, kunhan pöytätila riittää. (Ei riitä kuitenkaan.) Siemenkylvöt ovat jopa salakavalan yksinkertaisia, multaa, siemeniä ja vettä vaan ja kasvu alkaa. Tosin osa siemenistä kaipaa oman alueensa talvea ennen itämistään ja itämisen jälkeen pitää varmistaa, että valoa ja kosteutta on sopivasti, mutta koska siemenet on tarkoitettu kasvamaan, vain harva epäonnistuu totaalisesti (tällöin minun kokemukseni mukaan on kyse joko tekotalven puutteesta tai liian vanhoista siemenistä).

Tarvitset näitä:

 1. itäviä, esikasvatettavia siemeniä (kaupasta tai edellisvuonna itse kerättyjä), tarkista itävyys ja kylvöajankohta pussin takaa
 2. kylvömultaa tai kaktusmultaa
 3. rasia ja kansi
 4. sakset
 5. jotain multapinnan tiivistämiseen, esimerkiksi perunasurvin
 6. vettä suuttimellisessa pullossa tai kupissa ja
 7. nimikointitarra ja kynä.

Siemenkylvö_Kasvihormoni.fi.jpg

Tee näin:

 1. Pese kaikki käyttämäsi tarvikkeet tautien estämiseksi.
 2. Puhkaise rasian pohjaan pari reikää esim. saksen kärjellä tai veitsellä.
 3. Laita rasiaan kylvö- tai kaktusmultaa muutama sentti. Tiivistä se tasaiseksi.
 4. Kostuta multa kauttaaltaan, varo kuitenkin, ettet tee siitä läpimärkää. Sopiva kosteus on sellainen, jossa kädessä multaa puristamalla irtoaa muutama tippa vettä.
 5. Sirottele siemenet harvakseltaan mullan pinnalle. Isojen siementen sijoittaminen on helppoa, varo pölläyttämästä pieniä siemeniä liikaa tai liian tiiviisti yhteen kohtaan. Levittämiseen voit käyttää tarvittaessa apuvälineitä, esim. lyijykynän kumipäätä tai pienten siementen sekoittamista hiekkaan tai perunajauhoon ja sirottelua seoksen avulla.
 6. Peitä siemenet tarvittaessa mullalla (istutussyvyys löytyy siemenpussista). Tiivistä pinta uudelleen ja kostuta uusi multa.
 7. Leikkaa rasiaan kannen reunaan ilma-aukko ja sulje rasia.
 8. Kirjoita tarraan, mitä olet kylvänyt ja kylvöpäivämäärä, jotta voit seurata kylvösi edistymistä.
 9. Sijoita rasia tasalämpöiseen paikkaan, jossa lämpötila on lähellä pussissa mainittua itämislämpötilaa. Viileyttä löytyy usein ikkunan vierestä (tai vaikkapa jääkaapista), lisälämpöä esim. jääkaapin päältä.
 10. Kun siemenet itävät, siirrä rasia mahdollisimman valoisaan paikkaan. Kun taimiin ilmestyy toinen lehtipari (ensimmäinen lehtipari sirkkalehtien jälkeen), siirrä taimet omiin astioihinsa kasvun edistämiseksi. Tätä kutsutaan koulimiseksi ja siihen löytyy aloittelijaakin auttavat kuvalliset ohjeet täältä.

Siemenkylvöt_Kasvihormoni.fi 1.jpg

Tässä vaiheessa siemenet ovat melkein siististi pikkurasioissaan. Katsotaanpa tilannetta uudelleen kuukauden tai kahden päästä… Siisteys on todennäköisesti tipotiessään, toivottavasti on kuitenkin lämpimiä kelejä!

Isojen siementen kylvöneuvoja löytyy täältäKaikkea ei tarvitse kasvattaa siemenestä vaan pistokaslisäys tuottaa tulosta esim. basilikalla, kliks tänne!Kurkkaa myös talvetetun pelargonin kevät

Kommentit (2)
 1. Ihan huippua, että Lilystä löytyy myös kasviaiheinen blogi. ARVOSTAN.

  Valmistuin viljelypuutarhuriksi muutamia vuosia sitten ja olen tätä tietoa sitten pitänyt tärkeänä ja joskus ei niin tärkeänä omassa elämässäni. Mutta kyllä tällä hetkellä sormet syyhyää multaan ja hoitoleikkauksiin, tosin kohta lähestyvä laskettu aika hidastaa omia kevätkylvöaikeitani. Ja se, että asumme pitkästä aikaa nyt kerrostalossa ja jätin suurimman osan kasveistani syyskuussa vanhan kodin pihaan. Ruokaversot ovat kuitenkin jo hyvällä alulla, kevät alkaa meillä sillä, että herneet ja auringonkukat pääsevät ikkunalaudan kautta ruokalautaselle.

  Sulla on ihanan tuntuinen blogi, jään seuraamaan ehdottomasti. Jospa mä saisin myös inspistä täältä könytä miehen ja esikoisen kanssa siemenostoksille. 

  Mies saa kantaa mullat. <3 

   

  Ihanaa kevättä ja puupäätarhurien ideointiaikaa, Suvituuli

  1. Moikka! Kiitokset kehuista, ne lämmittävät kovasti mieltä.

   Ikkunalautaidätys on kyllä mahtavaa puuhaa. Ja helppoa! Itsekin katselin tuossa vanhoja siemenpusseja, että pitäisiköhän pistää ne mieluummin sisäidätyksen kautta salaattiin kuin keväällä multiin, tuo itävyys kun laskee sen verran paljon eivätkä tyhjäksi jäävät rivit juhannuksena ole kivoja. 

   Teetkö muuten versokasvatuksen herneet ja auringonkukat siemenpussien siemenistä vai ostatko kilotuotteita? Itse pohdin juuri tätä ja erityisesti sitä, onko näiden eri pussien tulokkaiden mauissa eroja.

   Lilyssä on pari muutakin kasvipainotteista blogia, kurkkaapa Vihreitä unelmia ensialkuun ja sitten päälle Gardener. Muitakin löytyy, mutta niissä on lisänä muuta elämää niin paljon, että ei voi ehkä puhua puutarha- tai kasviblogista. Ja rehellisyyden nimissä onhan täällä minullakin sunnuntaiset reseptit, jotka eivät talviaikaan koostu varsinaisesti oman puutarhan anneista. Öhöm.

   Tsemppiä synnytykseen, odottelu (ja supistelu) on kyllä helpompaa, kun pistät ne sormet syvälle multapussiin (kokemusta on)!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *