Läsnäolon muistuttajat

Aiemmassa postauksessani käsittelin mindfulnessin arkisuutta ja yhdistämistä jokapäiväisiin toimiin:

Leikkivä koira – parasta mindfulnessia

Nyt käyn läpi arkisia tapoja muistaa harjoitella läsnäoloa. Mikään taito ei kehity harjoittelematta tai vain kerran kuussa harjoittelemalla. Nykypäivän hektinen elämä myös aiheuttaa sen, että asiat unohtuvat.

Meillä olohuoneen lipaston päällä istuu buddha – se on kaunis esine, mutta se on myös minun mindfulness-lähettilääni, joka muistuttaa tietoisesta läsnäolosta. Mindfulness pohjautuu buddhalaisuuteen, joten siksi tämä buddha minua siitä muistuttaa. En ole uskonnollinen ihminen, mutta uskon energian virtaamiseen: sitä energiaa mitä lähetät ympärillesi, saat myös takaisin. Ja olemalla läsnä pystyt oikeasti kuulemaan, mitä sydämesi haluaa.

Itsesi ympäröiminen esineillä, jotka muistuttavat läsnäolon harjoittelusta ja pienistä ”aivot narikkaan” -hetkistä pitkin päivää, on yksi tapa muistaa mindfulness.

Toinen tapa, jota itse käytän, on pysäyttävät tekstit. Rakastan lainauksia ja sanontoja. Tämä yläpuolella oleva kortti on mielestäni loistava esimerkki. Se muistuttaa minua lempeydestä ja rakkaudesta, joita tunnen kortin antajaa ja muita läheisiäni kohtaan ja joita opettelen myös tuntemaan itseäni kohtaan. Ihaninta minusta tuon kortin tekstissä on se, kuinka se kiteytyy viimeiseen lauseeseen: ”Ole oma itsesi”- kun olet juuri oma itsesi ja kuuntelet itseäsi, olet myös kaikkea tuota muuta: onnellinen, vahva, viisas, kaunis…

Pysäyttäviä tekstejä voi kirjoittaa myös itse. Ei tarvitse olla mikään runoniekka – yksinkertaiset sanat tai lauseet riittävät, kunhan ne auttavat muistamaan. Itse käytän eteisemme liitutaulua sekä post-it-lappuja. Eteisemme liitutaulu on mielestäni sijainniltaan loistava: tekstit ja piirustukset näkee kämpästä poistuessa sekä kämppään saapuessa. Post-it-lappuja tai muita lappuja voi liimailla esille ympäri kämppää tai sujauttaa jopa mukaan lompakkoon.

Muista, että silmä kuitenkin tottuu nopeasti. Mikäli esillä on jatkuvasti samat tekstit ja laput, ei niitä kohta enää huomaa. Vaihtele siis tekstejä ja lappuja tietyin väliajoin. Meillä on tapana kirjoittaa liitutaululle aina hyviä ohjeita tulevalle viikolle – pyrimme siis vaihtamaan tekstejä viikon välein. Teema teksteissä vaihtelee aina fiiliksen mukaan ja sen mukaan, missä asioissa kokee kaipaavansa rohkaisua. Ole myös luova! Mikään ei piristä kivemmin, kuin hassu piirrustus tai sisäpiirin lentävä lause. Kirjoita kivoja juttuja, jotka muistuttavat läsnäolon harjoittelusta ja tuovat hymyn huulille.

Kolmas keinoni muistaa läsnäolo on arkiset rutiinit. Voit siis valita yhden tai muutaman arkisen askareen, jonka teet päivittäin ja päättää tehdä sen keskittyen tietoisesti vain siihen hetkeen ja kyseiseen tekemiseen. Hyvä esimerkki on hampaiden pesu. Itse pyrin myös aina heräämään rauhassa – annan itselleni aikaa hengitellä ja liikuttelen kehoa hiljalleen. Yritän myös asennoitua tulevaan päivään positiivisesti: hymyillä ja olla lempeä itselleni. Ei se aina onnistu, mutta pikkuhiljaa hyvä tulee!

Minä olen myös siinä mielessä onnellisessa asemassa, että omistan lemmikkejä. Ne ovat arjen parhaita mindfulness-muistuttajia. Eläimet elävät aina hetkessä ja reagoivat vain sen hetken mukaisesti. Aina kun seuraan koiriani, pyrin muistuttamaan itseäni siitä, että ainoa todellisuus on tässä ja nyt – on hyödytöntä murehtia mennyttä tai tulevaa. Hetkestä nauttiminen on parasta!

Muista olla lempeä itsellesi – läsnäolo voi ja saa välillä unohtua. Minä olen oiva esimerkki ajatusten lentelystä, mutta sekin on osa ihmisyyttä. Aloita läsnäolon harjoittelu pikkuaskelin, pienistä hetkistä. Älä suotta heti yritä pyrkiä meditaation mestariksi, kuten allekirjoittaneella on välillä taipumus tehdä. Jos kuitenkin olet kuten minä ja välillä ajaudut yrittämään liikaa, pysähdy ja hyväksy se, että nyt meni yli. Saa mennä yli! Pyrit sitten seuraavalla kerralla olemaan lempeämpi itsellesi.

hyvinvointi mieli terveys hyva-olo
Kommentit (2)
 1. Hyviä arkeen sovellettavia juttuja 🙂 Tuota arkisiin asioihin yhdistämistä olen kokeillutkin 🙂 Mulla mindfullness toimii myös liikkeessä. Joogasta kirjoittelin blogiinikin: http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  ida

  1. HerkkäMuttaVäkevä
   17.4.2019, 13:47

   Kiitos ihanasta kommentista! 😍 Käynkin lukemassa kirjoituksesi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *