Ideat joulun parhaisiin lahjoihin

Tarkoitukseni oli julkaista tämä postaus paljon aikaisemmin, mutta elämä tuli väliin. Joulukuu on jo pitkällä ja monella lahjat varmaan ovatkin tässä vaiheessa aikalailla hankittuna. Tässä kuitenkin mietteitä ja ideoita avuksi niihin viime hetken lahjahankintoihin –  toisaalta taas postauksen voivat löytää myöhemmin myös tulevien joulujen lahjaideoita kaipailevat.

Mikä tekee hyvän lahjan?

Hyvä lahja on mielestäni sellainen, joka on lahjansaajalle sopiva ja mieluinen. Siitä on hänelle iloa ja hyötyä. Lahjan ei tule olla ristiriidassa lahjansaajan tyylin, maun, elämäntavan tai arvomaailman kanssa.

Hyvässä lahjassa on ajatusta. Siitä näkee, että siinä on otettu lahjansaaja huomioon ja se on tarkoitettu nimenomaan hänelle. Ihmiselle, joka tunnetusti on absolutisti, ei kannata lahjoittaa alkoholia tai vastaavasti ihminen, joka ei syö makeisia ollenkaan, ei luultavasti ihan valtavasti juuri siitä konvehtirasiasta myöskään saa iloa.

Tokihan tällaiset lahjat voi aina antaa tarvittaessa eteenpäin, mutta jos lahjan vastaanottaja päätyy laittamaan lahjan suoraan kiertoon, se on aika selvä merkki siitä, ettei lahja osunut kovinkaan nappiin juuri häntä ajatellen.

Sanonta kuuluu, ettei lahjahevosen suuhun auta katsoa – lahja on aina lahja ja siitä tulisi olla vain kiitollinen. Toisaalta, jos lahjasta ajatus uupuu armotta aivan kokonaan, mitä pointtia on sellaista lahjaa antaakaan, voidaan pohtia.

Hyvä lahja voi olla jotain sellaista, mitä toinen joka tapauksessa hankkisi muuten itse, kuten yksinkertaisimmillaan vaikka ihan paketti hänen mielikahviaan tai tavallisesti käyttämäänsä  (tai sitten sitä ylellisempää) deodoranttia tms: silloinhan tämä on pois hänen seuraavalta kauppalistaltaan ja hän voi käyttää sen rahan muuhun ja juuri, mihin itse katsoo parhaaksi!

Toisaalta hyvä lahja voi olla myös jotain sellaista, mitä toinen ei itse raaskisi itselleen hankkia, mutta tarvetta voisi ollakin.

Esimerkkinä viime jouluna annoin avopuolisolleni lahjaksi Ratian kylpytakin ja tohvelit: meillä on saunavuoro ja käymme siis taloyhtiön saunassa joka lauantai klo 21. Siitä huolimatta avokilla ei ollut kylpytakkia eikä hän sellaista olisi varmaan raaskinut itse ostaakaan. Aina saunan jälkeen hän siis häthätää kuivaili itsensä ja veti vaatteet vielä nihkeälle iholle siksi hetkeksi takaisin päällensä, että hipsittiin rapun läpi takaisin asuntoomme. Heti sen jälkeen taas riisuttiin ja käytiin yöpuulle. Uskon, että saunominen on nyt mukavampaa ja käytännöllisempää, kun saa vetää kylpytakin päälleen ja tohvelit jalkaansa saunaan mennessä ja saunasta lähtiessä. Lahja tuli siis ihan suoraan käyttöön ja tarpeeseen ja annoin sen hänen mukavuuttaan ajatellen.

Mitä paremmin toisen tuntee ja on mukana hänen arjessaan, sitä paremmin myös tapaa tietää, mitä hän tarvitsee ja mistä hän tykkää.

Itsetehdyt lahjat kertovat vaivannäöstä ja välittämisestä…

…varsinkin, kun niihin on selvästi panostettu. Itse olen esimerkiksi puurtanut tänä syksynä tehdäkseni mahdollisimmat monet villasukat pukinkonttiin – ja jokaiselle totta kai jollain tapaa näköisensä.

Toivelistalta takuulla osuvat lahjat

Takuulla osuvat lahjat tulevat toivelistalta. Kun lahja on valittu toivelistalta, sen kanssa on vaikea mennä pieleen. Minusta toivelistat lahjoille eivät ole ollenkaan huono idea. Silloin saa, mitä haluaa ja tarvitsee tai vastaavasti osaa antaa toiselle jotakin, mitä hän toivoo ja tarvitsee. Silloin kenenkään rahaa ei mene johonkin turhaan eikä tule myöskään rasitettua maapalloa turhaan.

Toivelistan jakamisen sijaan upea vaihtoehto on aloittaa oma varainkeruukampanja itse tärkeäksi kokemalleen hyväntekeväisyyshankkeelle. Kuka tahansa voi aloittaa tällaisen ja näiden perustaminen ja jakaminen on sosiaalisissa medioissa on tehty varsin helpoksi. Ehkäpä tänä vuonna pyydät tutuilta lahjojen sijaan pientä rahallista osallistumista aloittamaasi varainkeruukampajaan?

Vastuulliset lahjat

Vastuullisuutta on antaa lahja, joka tulee saajalleen käyttöön ja tarpeeseen. Se voi olla jotakin, mitä hän joka tapauksessa olisi hankittunut myöhemmin itse: näin lahjananto ei teetä ylimääräistä kulutusta, jota muuten ei olisi tapahtunut.

Maailma ei tarvitse enempää turhaa krääsää. Ympäristönäkökulmasta on suotavaa suosia aineettomia lahjoja aineellisten sijaan. Vastuullisuuden näkökulmasta samat säännöt pätee lahjanannossa kuin kuluttamisessa yleensäkin: ostakaamme enemmän palveluita kuin materiaa. Ostakaamme vain tarpeeseen. Aineeton lahja voi olla vaikka lahjakortti tai elämys. Aina sen ei tarvitse maksaa lahjanantajalle rahaakaan: voit vaikka joululahjaksi antaa kirjallisen lupauksen pestä ensi keväänä lahjansaajan ikkunat! Kukapa ei sellaisesta tarjouksesta ilahtuisi?

Lahjanannon sijaan voit osallistua pienellä lahjoituksella lahjansaajan perustamaan varainkeruukampanjaan.

Mikäli lahjansaaja ei ole aloittanut varainkeruukampanjaa, voit tehdä rahallisen lahjoituksen hänen puolestaan taholle, jonka uskot olevan lahjansaajalle tärkeä. Lahjan sijaan voit antaa vaikka itse askartelemasi kortin, jossa kerrot tästä lahjoituksestasi hänen puolestaan.

Yleispätevät lahjaideat

Ns. yleispätevät lahjaideat eivät ole kovin persoonnallisia, mutta toimivat silloinkin, kun lahjansaajaa ei tunne riittävän hyvin tietääkseen, mistä hän oikein tykkää tai mitä hän juuri tällä hetkellä tarvitsee. Toisinaan sellaisiakin ihmisiä haluamme kuitenkin jouluna jollain tapaa muistaa ja ilahduttaa. Päätin siis laatia idealistan näistä melko perinteisistä lahjoista, jotka toimivat monelle – ne eivät siis välttämättä ole kovin henkilökohtaisia lahjoja, vaan enemmänkin sellaisia, joista on iloa melkeinpä kenelle tahansa.

  • Raaputusarvat sopivat aikalailla jokaiselle
  • Viini-, viski-, konjakki- tai glögipullo esimerkiksi – ja nimenomaan näistä se oikea valinta juuri lahjansaajan omien mieltymysten mukaisesti – voi olla varsin tervetullut lahja. Tietenkään alkoholia ei sovi antaa alaikäisille tai muutenkaan ihmisille, jotka eivät alkoholia syystä tai toisesta käytä. Tässä on luonnollisesti syytä käyttää sitä kuuluisaa tervettä harkintakykyä.
  • Leffaliput ovat monesti mieluinen lahja erityisesti nuorille
  • Raha on sekin monesti mieluisa lahja (ja erityisesti nuorelle). Raha voi jonkun mielestä tuntua jotenkin mielikuvituksettomalta ja tympeältäkin lahjalta, mutta omasta mielestäni raha on aina melko hyvä lahja siinä mielessä, että sen voi kukin käyttää juuri parhaaksi kokemallaan tavalla. Sanotaan näin, että en koskaan pahastuisi, jos saisin kirjekuoressa rahaa ja mukana viestin ”Osta itsellesi jotain kivaa/mitä tarvitset. <3” Rahan antamisessakin voi olla sitä kaunista ajatusta ja rakkautta paljonkin. Joskus se on vain paras mahdollinen lahja – tai ainakin se varma valinta. Minusta se on aika ihanastikin ajateltu. Toki näkisin, että rahan antaminen on monesti vähän kysymys siitä, kuka antaa ja kenelle. Jos pienituloinen antaa paljon parempituloiselle lahjaksi rahaa, se on ehkä siinä vaiheessa vähän outo asetelma.
  • Erilaiset lahjakortit ja elämyslahjat mahdollistavat valinnan mukaan oikeastaan mitä vain ja niiden moninaisen laajasta tarjonnasta varmasti löytyy jokaiselle jotakin sopivaa, olkoon se sitten lahjakortti ruokakauppaan tai määrättyyn myymälään, ylellinen hemmotteluhoito, ravintolaillallinen tai huimapäiselle jotain vauhdikkaampaa menoa.
  • Herkkukorit ovat nekin mukavia antaa ja vastaanottaa. Herkkukoreja myydään valmiinakin, mutta viitsivä voi koota herkkukorin lahjaksi itse. Jos tietää, mitkä ovat lahjansaajan mieliherkkuja, silloin kori kannattaa ehdottomasti kasata itse pakaten täyteen nimenomaan niitä rakkaan omia henkilökohtaisia suosikkeja.

Martan joululahjamietteitä

Postaukseen haastattelin myös Hanna Bäckströmiä. Hän on työnantajani (olen siis lihassairaan Hannan henkilökohtainen avustaja), mutta myös martta neljännessä polvessa ja Soukan marttojen sihteeri.

Kävi ilmi, että meillä on hyvinkin samantyyppiset ajatukset, mitä tulee joululahjoihin ja siihen, mitä tulisi ottaa huomioon ja mikä tekee hyvän lahjan.

Hannalta pyysin vastaukset seuraaviin kysymyksiin.

Mikä mielestäsi tekee hyvän lahjan?

Lahjan tulee olla sellainen, että se tuottaa saajalleen iloa ja/tai hyötyä eikä se sodi hänen arvomaailmaa vastaan, esim. miksi antaa vegaanille hirvikivääriä?

Tuleeko mieleen vuosien varrelta joku vastaanottamasi lahja, joka oli erityisen mieluinen ja osui nappiin?

Vastaanottamani lahjat useinkin ovat mieluisia ja osuvat nappiin, sillä moni niistä on sellainen, jota olen nimenomaan toivonut. Erityisesti mieleen on jäänyt eräs nuoruuden joulu, jolloin olin käynyt juuri lonkkaleikkauksessa ja oli kiikun kaakun, viettäisinkö jouluni sairaalassa vaiko kotona – ehdottomasti paras joululahjahan oli päästä kotiin jouluksi ja perheen pariin!

Irtoaisiko sinulta lukijoille muutama marttamainen joululahjaidea?

Sanoisin, että noin yleensä kaikki itsetehty tai kotimaista työtä tukevat lahjat ja aineettomat lahjat, esim. lahjoitus lapsiperhetyöhön ym. Osoitteesta https://www.martat.fi/marttakoulu/joulu/ löytyy näihin paljon kivoja ideoita ja hyviä vaihtoehtoja!

Kuvat: Pixabay; Bru-nO & PhotoMIX-Company

Ihanaa joulun odotusta!

rakkaudella Tanja

Puheenaiheet Tapahtumat ja juhlat Ajattelin tänään Vastuullisuus