Vaatehuolto, tekstiilinkierrätys ja -lajittelu

Outi (Les) Pyy marttojen vieraana

Aina toisinaan työni puolesta löydän itseni tapahtumista ja aktiviteeteista, joihin tuskin muuten olisin eksynyt. Näin kävi myös viime torstaina.

Avustamani Hanna on martta neljännessä polvessa ja Soukan Marttojen sihteeri. Avustajan roolissa löydän itseni usein niin Soukan Marttojen kokoontumisista kuin hallituksenkin kokouksista. Tällä kertaa Soukan Martat vierailivat Merituulen Marttojen kokoontumisessa. Samaisessa tilaisuudessa vieraili myös vastuullisuusvaikuttaja Outi (Les) Pyy puhumassa meille vaatehuollosta sekä tekstiilinkierrätyksestä ja -lajittelusta.

Bloggaaja, puhuja, ompelija, suunnittelija ja trashionista. Siinä muutama titteli, joilla Outia voidaan kuvata. Kierrätysmuotimekkoja hän on suunnitellut myös linnanjuhliin!

Outi rakastaa vintagetekstiilejä (yli 20 vuotta vanhat tekstiilit) ja vastustaa nykypäivän halpamuotia – kuten jokainen valistunut kuluttaja jo tietääkin, tällaiset halpamuotiketjujen vaatteet tavataan tehdä lyhytikäisiksi ja näillä ns. pikamuotivaatteilla on jopa lentoliikennettäkin suurempi hiilijalanjälki.

Vaatteen hankintavaiheessa kannattaa siis käyttää harkintaa ja pyrkiä panostamaan laatuun määrän sijaan. Tämän lisäksi myös vaatehuolto ja tekstiilin vastuullinen hävittäminen ovat aina kuluttajan vastuulla.

Vaatehuolto

Omat pyykinpesuaineensa Outi tekee itse ja ekologinen tahranpoisto onkin yksi hänen vahvimpia osaamisalueitaan. Facebook-ryhmässään Pyykkimuia Outi jakaa vinkkejään ekologiseen pyykinpesuun ja vaatehuoltoon. Ryhmän kautta hänelle saa esittää myös kysymyksiä aiheeseen liittyen – liityin heti ryhmään!

Outin esitelmässä esille nousi muutamaankin kertaan hänen rakkautensa mankelointiin. Pyykkimuia toivookin, että ihmiset innoistuisivat mankeloinnista uudelleen. Mankeli – siinä on kuulemma väline, jolla on todellinen funktio. Erityisesti allergia- ja astmatalouksiin se on Outin mukaan ihan ykkösjuttuja – mankeloinnilla kun voidaan vähentää tekstiilipölyn määrää 10-60 -kertaisesti. Mankeloidut tai silitetyt liinavaatteet ovat kauniin sileät ja kiiltävät ja myös säilyvät pidempään puhtaantuntuisina ja raikkaina, eivätkä rypisty niin helposti tai pölise.

Vielä en ole päässyt mankeloinnin makuun, mutta toinenkin käytännön konkreettinen vinkki jaettiin iltamassa – ja tämän idean nappasin heti käyttööni: nukan poisto nukanpoistajalla. Ah, nukanpoistaja, sinä tulit ja mullistit elämäni! <3

Nukanpoistajalla ihmeitä aikaan

Menikö yli? Okei, no, otetaan vähän takaisin.

Sanotaan näin, että vihdoin saan nauttia vaatteistani nukattomina, mikä on aivan fantastista! Minä nimittäin inhoan nukkaantumista ja sitä kuinka jo ensimmäiset pesut voivat muuttaa uudet, muuten täysin kelpo vaatteet kurjan ja nuhjuisen näköisiksi. Tämä on asia, johon olen törmännyt vaatteideni kanssa ja jotakin, mikä on oikeasti harmittanut ja vaivannut. Nyt kun minut on tutustutettu nukanpoistajaan, tämä – myönnettäköön, että pieni, mutta samalla ikävä ja kiusallinen – pulma on poistunut elämästäni. Nukan ilmaantuminen ei enää raivostuta, sillä sen poistaminen on helppoa, nopeaa ja vaivatonta, kun tietää, miten.

Itse asiassa silmiini syttyy innostunut hullunkiilto, kun nyt törmään törkeännäköiseksi nukkaantuneeseen vaatekappaleeseen – saan syyn päästä huristelemaan nukanpoistajallani! Se on oikeasti tavattoman tyydyttävää puuhaa! Niin nopeasti ja niin helposti vaivaannuttavan epäsiistiksi nyppääntynyt vaatekappale muuttuu silmiesi edessä kuin uudeksi taas eikä nukasta ole  enää tietoakaan!

Ensitöikseni huruuttelin tällä omat vaatteeni, seuraavaksi siirryin Matsin vaatteisiin. Sormet oikein syyhysi päästä hänen vanhojen villasukkiensa kimppuun! Työn tuloksesta vakuuttuneena Hanna on jo tilannut minulta nukanpoiston omille villasukilleen.

nukasta pääsee eroon näppärästi nukanpoistajalla
Kuvassa Matsin villasukka ennen ja jälkeen nukanpoiston.

Mistä siis saa tämän maailmoja mullistavan ihmelaitteen? Hankin omani sieltä, mistä Outikin, eli Clasulta. Siis Clas Ohlsonilta löytyy, tässä tuotteeseen suora linkki.

Mikäli olet kuin minä ja vihaat nukkaa, tulet rakastamaan tätä pikkulaitetta ja 12,99 € on silloin hyvä investointi niin vaatteiden ulkonäön kuin oman mielialan kohentamiseen! Pieni miinus siitä, että laite on paristokäyttöinen ladattavan sijaan, mutta patterit tuntuvat onneksi kestävän melko hyvin.

Kuitukierrätys

Outi muistuttaa, että meillä on täällä Suomessa infra hävittää tekstiilijäte asianmukaisesti. Ihanteellisesti loppuunkäytetyt tekstiilit toimitetaan valtakunnalliseen poistotekstiilien keräykseen, jolloin ne materiaalin niin salliessa ja oikein lajiteltuna voidaan vielä hyödyntää materiaalina uudelle.

Vastoin yleisiä luuloja loppuunkäytetyn vaatteen päätyminen sekajätteisiinkään ei ole Suomessa se surkein mahdollinen skenaario: sekajätteenä se päätyy Suomessa poltettavaksi eikä jää kuormittamaan maapalloa. Siksi on meidän velvollisuutemme vastata itse maassamme olevan tekstiilin loppuhävityksestä.

Joissakin kaupoissa otetaan vastaan rikkinäisiäkin tekstiilejä ja niiden tuoja voidaan palkita alennuskupongilla (”Tahdomme sitouttaa sinut! Tulethan ostamaan meiltä jatkossakin lyhytikäistä halpamuotia maapalloa kuormittamaan!?”). Näiltä tahoilta poistotekstiili päätyy kuitenkin ulkomaille käsiteltäväksi ja käyttökelpoiset vaatteet myydään kolmansiin maihin, jolloin loppuhävitys ei tapahdukaan enää vastuullisesti.

Vaatekierrätyksen parissa työskentelevä Outi nosti esiin myös ongelman siitä valtavasta määrästä risaisia lumppuja, mitä ihmiset toimittavat käytettyjä vaatteita vastaanottaville hyväntekeväisyysjärjestöille. Taustalla lienee harhaluulo siitä, että näin ne päätyisivät vielä hyötykäyttöön toisin kuin sekajätteessä. Tämä tosiaankin on harhaluulo: tosiasiassa vaatekeräyksessä rikkinäiset ja likaiset vaatteet joudutaan lajittelemaan pois ja se vie aikaa ja rahaa itse hyväntekeväisyydeltä. Sen lisäksi tekstiilit joudutaan kuitenkin viemään sekajätteeseen.

Aika käydä läpi vaatekaappia?

Outin Les Pyyn neuvojen mukaan, kun on aika käydä läpi vaatekaappia, esiin kaivetaan

5 laatikkoa ja jätesäkki

 1. jälleenmyynti
 2. uudelleenkäyttö ja korjaaminen
 3. lahjoitus/hyväntekeväisyys
 4. kemiallinen kuitukeräys
 5. mekaaninen kuitukierrätys
 6. sekajäte

Vaatteet ja vastuullisuus – mitä voit tehdä tänään?

Outi Les Pyyn vastuullisuusvinkit:

 • Osta paksumpia materiaaleja
 • Käytä vaate loppuun asti (tai luovu siitä ajoissa)
 • Osta enemmän palveluita kuin tuotteita (esim. ompelimo, pesula)
 • Osta enemmän käytettyä
 • Vältä elastaania ja sekoitetekstiilejä
 • Vaihda ekopesuaineisiin
 • Konepese vähemmän
 • Opettele lajittelemaan jäte lahjoitettavasta
 • opettele vaatteen korjaamisen perusteet
 • opettele tunnistamaan tekstiilikuidut
 • Älä leikkaa kuitutietoja pois

Kiinnostavatko postauksen aiheet?

Mikäli vastasit otsikon kysymykseen kyllä, suosittelen lämpimästi, että käyt tsekkaamassa Outi Les Pyy –blogin. Blogi on mielestäni aivan mahtava ja hyvä blogi ottaa seurantaan kuten myös Outi ylipäätänsä. Outi aktiivinen myös Instagramissa ja Pinterestissä. Nainen tietää asiansa, on ajantasalla, käytännönläheinen, asiantuntemusta löytyy ja hän selittää nämä asiat ihanan ymmärrettävästi niin että tämmöinen vähän tyhmempikin ymmärtää.

Tarvitsetko tapahtumaasi puhujaa tai luennoitsijaa?

Outin voi tilata kertomaan eko- ja kierrätysmuodista, tyylistä, itsetekemisestä, inspiraatiosta, vaatehuollosta, tekstiilikierrätyksestä tai vaikka pitämään työpajoja. Yhden esitelmän kokeneena ja blogia tutkineena uskallan antaa oman lämpimän suositukseni. Loisto tyyppi!

Jos joku saa minut harkitsemaan mankeloinnin aloittamista, sanoisin sen olevan jo aikamoinen suoritus!

Kuvat: Tanja Burtsoff ja Pixabay; Clker-Free-Vector-Images ja RitaE

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *