#1poiskirjanimestä, eli hauska kesäleikki

Huomasin eilen Hesarin artikkelin (jota en nyt valitettavasti löydä linkitettäväksi) #1poiskirjannimestä-Twitter-villityksestä. Tässä Twitter-tempauksessa ideana on poistaa yksi merkityksellinen kirjain kirjan nimestä, keksiä uuudelle nimelle selitys ja julkaista nimi ja selitys Twitterissä. Muiden kehittelemiä kirjan nimiä ja niiden selityksiä voi seurata täällä. Hihittelyvaroitus! Tällä hetkellä uusimpia nimiväännöksiä ovat mm. Anni Polva – Kun olin Peni. Elämäni koirana. sekä Alastalon Alissa. Volter Kilven kertomus omapäisestä naisesta etenee yhtä hitaasti kuin sisarteoksensakin. Kirjannimi-ideoita voi siis seurata tuon linkin kautta tai käyttämällä #1poiskirjannimestä-hashtagia Twitter-haussa.

 

Koska olen alati kiinnostunut kirjojen nimistä, niiden ”soinnista”, merkityksistä ja tarinoista nimien takana, tämä nimitempaus kiinnosti ja huvitti minua välittömästi. Luin kirjanpois-uutisen juuri ennen nukahtamistani eilen, ja puoliunessa keksin pari lukemiseen liittyvää nimenmuunnosehdotusta. Ensimmäisen olen jo unohtanut, eikä toinenkaan ole erityisen onnistunut. Kuitenkin: Kjell Westö – Älä käy öhön yksin. Yhteisöllinen opas aakkosiin. (Tässä kirjoitellessani huomaan, että lähikirjahyllyssä on paljon tietosanakirjoja, jotka tuovat mieleeni Kans… siis Ansojen historian. Viivi Luik on kirjoittanut näemmä Seitsemäs ra(u)han kevät -romaanin ja Outi Pakkasen dekkari on Ta(v)imies.

Tämä tempaus tuntuu olevan jotain sukua viimevuotiselle sanomalehtirunoilulle. Kannatan kaikenlaista kielellä ja kirjoituksilla leikkimistä!

Kommentit (5)
 1. Piti tulla linkkaamaan tämä sulle jo eilen, mutta unohdin. Joten nyt tässä, kannet ja kaikki 😀 http://www.buzzfeed.com/ellievhall/removing-a-single-letter-from-the-title-of-famous-books-some

  1. Kiitos, kiitos, kiitos, ihan mahtava linkki! Ja mahtavaa on myös se, että nyt se on täällä blogissa muistissa ja voin käydä tätä kautta kurkkimassa – ja naureskelemassa. Hienoja oivalluksia ja toteutuksia!

 2. Noora / TwAK
  4.7.2013, 08:03

  Zadie Smithin Alkoiset hampaat on koskettava kuvaus erään alkoholistin rappeutuvista hampaista.

  Kesän kuummimman eroottisen trillerin on kirjoittanut Maria Peura, sillä Vaon reunalla kuumottaa siinä missä Fifty Shades of Greykin.

  Chick litin aatelia pääsee taas ihastelemaan Claudine Gallayn uusimmassa romaanissa Tyrkyt. Kertomus sijoittuu Ranskan Rivieralle ja kertoo kahdesta kauniista neidosta, jotka karttavat rehellistä työntekoa.

  Muita en nyt nyt keksinyt. 😀

  1. Noora / TwAK
   4.7.2013, 08:04

   Claudie, ei Claudine. 🙂

   1. Noora, hihii, Tyrkyt kävi itsellänikin mielessä, koska kirjoitan Tyrskyt melkein aina ensin Tyrkyt. Aika noloa, kun kyseessä on vieläpä yksi lempikirjoistani! 🙂

    Hyviä muutkin esimerkkisi! Luulen, että mulla menee nyt puoli kesälomaa, kun yritän keksiä näitä esimerkkejä lisää ja jos keksin (mielestäni) hyviä, olen pakotettu jakamaan ne täällä tai Twitterissä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *