Anne McIntyre: Parantavat kasvit ruukussa + puutarhablogivinkki

annemcintyre_parantavatkasvitruukuissa.jpg

 

Yrttejä ja kesäkukkia, auringonpaistetta – Anne McIntyren Parantavat kasvit ruukussa vie suoraan kesään. Kuvat värikkäistä ja rehevistä istutuksista sekä monenlaisista itse tehdyistä tropeista yrittiteestä tinktuuraan ja erilaisiin hauteisiin saavat tekemään lupauksia, että ensi kesänä meidänkin pihalla hyödynnetään jokainen ratamonlehti ja kehäkukan kukinto. Kuulostanko innostuneelta? Olenkin, sillä kyllähän kirja, joka on sekä opettavainen että ihana, saa intoilemaan.

Parantavat kasvit ruukussa on ilmestynyt alun perin Briteissä, mutta sen opit kääntyvät suhteellisen helposti Suomeenkin. Valtaosa kasveista on meilläkin hyvin tuttuja: ruoanlaittoyrttejä, joita voi kasvattaa kotona tai parvekkeellakin, ja kehäkukkien ohella mm. leskenlehtiä, voikukkia, keto-orvokkeja ja nokkosia eli kasveja, joita tapaa luonnossa tai joita tumpelonkin kotipuutarhurin on helppo viljellä (esim. kehäkukka ja korianteri ovat superhelppoja, kokeilkaa vaikka, kehottaa tämä tumpelo). Aivan kaikkia kirjan kasveja en tosin tunnistanut edes nimeltä, mutta oletan, että nekin löytyisivät siemen- ja taimiluetteloita ahkerasti selaamalla tai hyvin varustetulla ruokaosastolla käymällä. Ja jos johonkin seokseen ei löydy kaikkia ainesosia, voi hyödyntää tietoa yksittäisen kasvin ominaisuuksista; plussaa myös kirjan lopusta löytyvästä kuvallisesta kasviluettelosta.

Opaskirjan alussa on kerrottu lyhyesti kasveilla parantamisen ikuisesta historiasta. Ohjeissa käydään sitten läpi lähes kaikki tavanomaiset vaivat närästyksestä päänsärkyyn ja kutiseviin itikanpuremiin. Turvottaako? Kokeile kuminan siemenien pureskelemista ennen ja jälkeen aterian. Sen pitäisi auttaa myös ilmavaivoihin. McIntyre esittelee em. vaivoihin myös  itse tehtävän mausteisen eliksiirin sekä muitakin siemeniä, joista voi saada suoraan apua. Yskittääkö? Keto-orvokkia, timjamia, meiramia ja punalehtistä basilikaa sisältävä hunaja saattaa auttaa yskän ohella astmaattisiin oireisiin. En ole kokeillut mitään McIntyren ohjetta, mutta kirjaa on helppo ”mainostaa”, sillä muiden kokemuksieni perusteella tiedän luonnonlääkkeiden auttavan usein hyvin esim. flunssaan, etenkin jos on valpas ja lääkitsee itseään heti nuutuneen olon tullen.

Jätän kopioimatta kirjan ohjeita suoraan tänne, mutta sen sijaan vinkkaan tutustumaan Anne McIntyren kotisivuihin, joilla hän esittelee yrtti- ja ayurvedatietämystään valloittavien kasvikuvien kanssa. Sivuilta löytyy myös artikkeleja ja ohje esimerkiksi uniongelmien hoitoon kasvien avulla.

Vinkkaan vielä Perho Kerttusen Kasvihormoni-blogista, joka löytyy täältä Lilystä. Käyn blogissa tankkaamassa uutta energiaa kauniista kuvista ja haaveilemassa puutarhapuuhista. Blogissa on usein ruokavinkkejäkin.

 

Anne McIntyre: Parantavat kasvit ruukussa. Otava, 2013. Suom. Aretta Tiilimäki

Kustantajan kirjaesittely

 

P.S. Kurkkaa myös koosteeni tämän kevään puutarhakirjauutuuksista.

Kommentit (2)
  1. Kiitos kommentista, Perho Kerttunen! Yrtit ovat tosiaan monin tavoin kiitollisia, ja moni niistä on perhosten ja pörriäisten mieleenkin. Minulla kasvoi viime kesänä pihalla peltipurkissaihan  ruokaosastolta ostettu rosmariini. Talven se on viettänyt keittiön ikkunalla ja vaikkei niin olisi joidenkin rosmariiniteorioiden mukaan pitänyt käydä, se vihertää yhä. Täysin hyvävoimainen se ei ole, mutta toivon, että se sinnittelee uuteen ulkokauteen – jos sitä nyt tällä menolla tulee, plääh…

    Minunkin pitää piipahtaa puutarhakirjaosastolla. Olen saanut itseni jotenkin uskomaan, että kevät ei tule jos ei osta paria puutarhakirjaa.:)

    Odottelen innokkaasti yrttipostaustasi!

  2. Tuo yrttikirja vaikuttaa mielenkiintoiselta! Yrtit on siinä mielessä mielekkäitä kasvattaa, että suurin osa niistä on helppoja  – minkä lisäksi ne ovat vielä monikäyttöisiäkin. Useita voi myös lisätä helposti varsipistokkaista, eli yhdestä marketin hyllystä löytyvästä valmiista ruukkukasvista saa kymmeniä uusia taimia. Pitääpä tehdä tästä postaus viimeistään ensi kuussa!

    Ja nuo kevään puutarhakirjauutuudet, miten olenkin missannut tämän juttusi? Viimeistään nyt pitää kyllä juosta kirjastoon, ehkä jopa kirjakauppaan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *