Eeva Kilpi: Perhonen ylittää tien – ja vähän myös Margaret Atwoodin runoudesta

kilpi_perhonenylittaatien.jpg

 

Onneksi on netti ja nettikeskustelut! Kahvittelijan kanssa runokirjapostauksen yhteydessä käymäni keskustelu sai minut hakeutumaan (erään) lempirunokirjani ääreen. En ollutkaan lukenut Eeva Kilven kokoomateosta Perhonen ylittää tien kokonaan kai kertaakaan sen jälkeen, kun ahmin sen ihastuneena ensimmäistä kertaa. Yksittäisiin runoihin olen palannut monesti, joko muuten vain fiilistelläkseni tai etsiessäni runoa tietystä aiheesta.

Tällä lukemiskerralla ihastukseni oli edelleen suurta, mutta sen laatu oli muuttunut yllättyneestä ja hämmentyneestä tasaiseksi ja luottavaiseksi. Tästä kirjasta en luovu.

Teos oli ensimmäisen lukukerran jäljiltä täynnä post it -lappuja: tämä on tärkeä, ja tämä, tämä, tämä. Nyt huomasin, että olin kiinnostunut osin eri runoista kuin viimeksi. Silloin minua olivat näemmä puhutelleet erityisesti arkisiin hetkiin ja naiseuteen, ylipäätään ihmisen elämään, liittyvät huomiot (nyt ne tuntuivat jopa hieman tylsiltä, eivät ainakaan niin läheisiltä). Tällä kertaa kaikkien merkityksellisimmiksi nousivat Animalia-sarjan ekokriittiset ja sanomaltaan painavat mutta helposti aukevat runot. Esimerkiksi Kun vain katsoo ja hiljaa -runo, jota hieman tässä lyhennän:

 

Kun vain katsoo ja on hiljaa
ymmärtää vähitellen kaikkien mielen,
tajuaa mitä puut haluavat sanoa,
mikä kasveja huolestutta,
kuulee kuinka marjat itkevät sukuaan.
Oppii lukeaan eläinten liikkeitä, katseita.
Miten harvoin me katsomme eläimiä silmiin.
Niiden silmissä maailma on
on avarampi kuin selityksemme.
– –
Hiljaa-katsominen avaa maailmojen rajat.
Kasvien kanssa, eläinten seurassa
ei puhe sulje portteja.

 

Lopulta innostuin Kilvestä niin, että tilasin itselleni pelkän Animalia-teoksen nettikirjakaupasta. Ilmeisesti olen alkanut kerätä sekä Kilven kokoelmia että yksittäisiä runoteoksia, kuten Risto Rasankin kohdalla. Luin muuten pitkästä aikaa Rasaakin. Ajatuksenani on kuvittaa joitakin ottamiani valokuvia runoilla ja etsin niihin tekstejä, löysinkin.

Kilven lisäksi olen hankkinut Margaret Atwoodin runoutta, koska Kahvittelija kehui sitäkin. En ymmärrä, miten en ollut aiemmin edes ajatellut tutustua Atwoodiin runoilijana. Vaan nytpä tutustun: posti kuljettaa minulle toivottavasti jo aivan lähipäivinä kokoomateoksen Eating Fire: Selected Poetry 1965-1995 sekä suomennetun runoteoksen Myös sinun nimesi. Jännittävää! Onko kenelläkään kokemuksia näistä teoksista?

 

Ja, vaikka sitäkin hieman jo runokirjapostauksen keskustelussa sivuttiin: luetko runoutta vierailla kielillä?

Kommentit (8)
  1. Kiitos kaikille kommenteista ja pahoittelut, etten ole heti reagoinut niihin! Jotenkin aika lipuu miten sattuu näin lomalla.

    Kiinnostavaa kuitenkin kuulla, että näinkin moni on kiinnostunut Atwoodin runoudesta. Toivon saavani ainakin toisen Atwood-runokirjoistani jo ensi viikolla postista ja aion tutustua siihen heti tuoreeltaan. Tilasin myös englanninkielisen Atwood-elämäkerran sekä teoksen, jossa on Atwoodin valitsemia Carol Shieldsin tekstejä; toivon, että tuossa teoksessa on myös Atwoodin perustelut valinnoilleen, kirjailijoinahan nuo naiset ovat aika erilaisia (toisaalta tarkkuudessaan samankaltaisia).

    Oletteko huomanneet, että Atwoodin uuden kirjan traileri on nyt YouTubessa, täällä?

     

  2. Eeva Kilven ja Risto Rasan runoja olen poiminut itselleni ylös mutten ole vielä hankkinut itselleni kummankaan teoksia vaikka nitä monesti olen kirjakaupalla katsellut.  Moni muu kirja on mennyt niin monesti runokirjan ohitse mikä on harmillista kun kuitenkin tykkään  lausua runoja.  Taidanpa minäkin tutustua Margaret Atwoodiin kun  ensi viikolla on aika palauttaa kirjaston kirjat – vielä yhdet kesälomakirjat ehdin lainata ennenkuin palaan jälleen töihin ja kirjan lukemiseni siirtyy jälleen enemmän ostettuihin (ja ennakkokappaleisiin) kirjoihin. 🙂  Muilla kielillä en ole mielestäni runokirjoja lukenut – taidan silti enimmäksen lueskella suomalaisten runoilijoitten teoksia.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *