Hyvää kansanuskon päivää! Maarit Hjelt, Christer Nuutinen: Veden valtiaat

vedenvaltiaat.jpg

 

Niin, tänään vietetään kansainvälistä Kansanuskon päivää.  En harmikseni pääse osallistumaan SKS:n kansanuskotapahtumaan, mutta ajattelin esitellä teemaan sopivan SKS:n uutuuden. Marjut Hjeltin ja Christer Nuutisen Veden valtiaat on yleissivistävä ja mielikuvitusta kutkutteleva katsaus monenlaiseen vedenväkeen. Runsas ja värikäs kuvitus tekee siitä myös lapsille sopivan teoksen.

 

saamelaiset.jpg

Saamelaista vedenväkeä.

 

Veden valtiaat on varsin kansainvälinen. Se alkaa kartoittamalla muinaisien kulttuurien valtiaita ja kurkistaa mm. Poseidonin hoviin. Sieltä päästä suomalaisen Ahdin valtakuntaan ja tutustutaan myös mm. suomalaisiin vedenhaltijoihin, kuten Näkkiin, Vesihiiteen ja saamelaiseen vedenväkeen. Erityisen kiinnostavaa oli, että mukaan oli otettu myös uutta kansanperinnettä. Nykyajan haltijoita ovat mm. pisaranhaltija ja vesijohtoveden haltija. 

Vaikka suomalainen kansanperinne on aina kiinnostava ja tärkeältä tuntuva aihe, olin iloinen, että kirjassa oli vedenväkeen liittyviä hahmoja ja uskomuksia myös kauempaakin. En ollut aiemmin kuullut esimerkiksi Yemenjasta, alun perin afrikkalaisesta meren jumalattaresta, joka kulkeutui Amerikkaan afrikkalaisorjien mukana. Nykyisin Yemanjaa juhlitaan uudenvuoden aattona Brasiliassa, Rio de Janeiron Cobacabana-rannalla. Yemenjan kerrotaan rakastavan kauneutta ja olevan hyvin naisellinen. Ja:

Yemenja on vaihteleva kuin meri itse: hän voi olla tyyni tai ailahtelevainen. Ennen kaikkea hän on suojeleva. (s. 45)

 

yemanja.jpg

Yemanja.

 

Japanin vesillä taas kerrotaan uiskentelevan merilohikäärme Ryujin, Uudessa-Seelannissa on kaikkien vedessä asuvien eläinten ja olentojen isä, usein kalan hahmossa näyttäytyvä Ikatere-hahmo ja kaukaa pohjoisesta löytyy Nootaikok, eskimoiden pitämä jäävuorien suojelija. Oman lukunsa kirjaan ovat saaneet myös mm. hirviöt Iki-Tursosta Loch Nessin hirviöön ja malesialaiseen vesiputouksen demoniin Hantu Ban Daniin.

Kerrassan monipuolinen ja jännittävä kirja siis! Alati nimistä kiinnostuneena nautin jo siitä, että teoksessa oli niin mielenkiintoisia, kauniita ja eksoottisia taruolentojen nimiä. Annan plussaa myös selkeästä kerronnasta sekä houkuttelevista kuvista. Aluksi pidin kuvia aavistuksen verran liian lapsellisina makuuni, mutta lopulta olin sitä mieltä, että hieman sarjakuvatyyppiset kuvat tasapainottavat kirjan asiasisältöä hyvin, niin että lopputulos sopii monenikäisille tarujen ystäville.

 

sedna.jpg

Grönlannista tunnetaan tarina shamaanista ja  shamaanityttö Sednasta.

 

Marjut Hjelt, Christer Nuutinen: Veden valtiaat, totta ja tarua. SKS, 2012

Kustantamon kirjaesittely

Kommentit (4)
  1. Kiitos Vierailija, kiva kuulla ettet aio hylätä. 🙂

  2. Hei ja kiitos vinkeistä. Tutkailen niitä ja jatkan kyllä blogisi seuraamista tavalla tai toisella.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *