Joululahjaksi kirjakerhojäsenyys

 

 

 

Alkaa olla kiire hankkia kirjalahjoja, etenkin jos ne aikoo postittaa. Onneksi on netti ja kirjakerhoja! Lahjoitettu kirjakerhojäsenyys sopisi minusta hyvin lahjaksi etenkin lapselle tai nuorelle, joka ei vielä itse vastaa kirjahankinnoistaan - tai on siinä iässä, jossa lukee kaiken vastaan tulevan vain lukemisen ilosta. (Oi niitä aikoja.)

Noin vuosi sitten aloittanut PEKK - Pieni esikoiskirjakerho on laajentanut toimintaansa nuortenkirjojen puolelle. KNKK - Kiva nuortenkirjakerho on suunnattu aikuisille, jotka haluavat tukea nuoren lukuharrastusta. Esimerkiksi kummi voi ryhtyä myös kirjakummiksi ja lahjoittaa nuorelle kirjakerhojäsenyyden.

En tunne peruskouluikäisiä lukijoita enkä seuraa erityisemmin nuortenkirjoja, joten en osaa arvioida kerhon kirjavalintoja. Olen kuitenkin kuulunut Pieneen esikoiskirjakerhoon alusta asti ja ollut sen toimintaan tyytyväinen, sen perusteella uskallan suositella myös nuortenkirjapuolta.

Ja pienillä lapsilla niitä kirjakerhoja vasta piisaa! Ajattelin linkittää tänne muutaman kerhon, mutta haulla "lasten kirjakerho" tuli heti vastaan useita lasten yleiskirjakerhoja. Sitten on Mauri Kunnas -kerhoa ja Uppo-Nalle-kerhoa, veikkaisin, että Muumitkin on tavalla tai toisella kerhotettu. 

Linkkaan siis yleiselle Kirjakerhot - rakkaudesta kirjoihin -sivustolle. Siellä on esitelty sekä lasten että aikuisten kirjakerhoja, joilla on nettisivut.

Mitä mieltä olet: onko kirjakerhojäsenyys hyvä vaihtoehto kirjalahjapaketille? Onko sinulla (tai lapsellasi/nuorellasi) kokemuksia lasten ja nuorten kirjakerhoista?

 

P.S. Jos olet konkreettisten kirjalahjojen kannalla, täältä löydät joulukirjavinkkejä. (Ja P.S. 2, kyllä se muumikeskustelu vielä tänään alkaa.)

Kommentit

Katja / Lumiomena (Ei varmistettu)

Mielipiteeni kirjakerholahjasta on hieman kahtiajakautunut. Pieni esikoiskirjakerho on sellainen, jota kyllä kannatan lämpimästi, mutta yleiset aikuisten/lasten/nuorten kirjakerhot ovat mielestäni hieman ongelmallisia monesta syystä: kirjakerho vaatii sitoutumista, siitä voi olla hankala erota, kuukauden kirja voi olla epäkiinnostava jne.

Lahja voi tulla ensiksikin aika kalliiksi, jos sitoutuu maksamaan vaikka puolen vuodenkin jäsenyyden, koska kirjakerhopakettihan maksaa aina sen n. 20-25€/kk. Mielestäni ei voi antaa pelkkää jäsenyyttä, sillä silloin velvoittaa lahjan saajan maksamaan tulevat kirjat ja siksi lahjan antajan tulee kustantaa esim. kolmen kuukauden, puolen vuoden tai koko vuoden kirjat.

Myös kirjojen peruminen sekä kerhosta eroaminen mietityttää: onko eroaminen lahjan antajan tehtävä vaiko voiko lahjan saaja erota itse? Entä sitten joissakin kirjakerhoissa olevat säännöt siitä, että ennen eroamista tulee tilata x määrä normaalihintaisia kuukaudenkirjapaketteja?

Uppo-Nallen kirjakerho muuten oli hyvä lasten yleiskirjakerho, tosin vain Wsoy:n (sinänsä monipuoliseen) valikoimaan keskittyen. Käsittääkseni kirjakerhon nimi muuttuu ensi vuonna Satumaa-kerhoksi. Me kuuluimme lasteni kanssa Uppo-Nallen kirjakerhoon pari vuotta. Se oli kiva ja ennen kaikkea laadukas kirjakerho, mutta minua stressasi se epäkiinnostavien kirjojen peruminen. Meille tuli usein "vahingossa" kaikenlaisia kirjoja, joita sitten lahjoitin eteenpäin. Lopulta erosin kerhosta ja olen nyt helpottunut ja "vapaampi" hankkimaan useiden kustantajien kirjoja sieltä sun täältä. :)

Mutta _periaatteessa_ kirjakerhojäsenyys lahjana on kiva idea. Sen toimivuudesta olisi mukava kuulla enemmän.

Katja tuossa jo tiivistikin hyvin.

En itse innostu ajatuksesta ollenkaan. Enkä ilahtuisi, jos saisin itse lahjaksi kirjakerhojäsenyyden - niin paljon kuin niitä rakastankin. Haluan itse määrittää mihin kuulun ja mitä ostan. Kirjakerhot ovat rasittavia juuri tuon kuukauden kirjan perumisen vuoksi.

Jos haluan kannustaa nuorta lukemiseen, niin ostan mieluummin lahjaksi jonkun hyvän kirjan. Jos siitä ei innostu, niin sitten ei innostu. Kirjakerhoon liittäminen voi luoda jopa kiusallisia paineita lukemista ja lahjan antajaa kohtaan; "Kai minun on pakko lukea/tilata kirjoja kun kerran X minut tähän liitti..."

Minäkin poikani kanssa kuuluin joskus johonkin kirjakerhoon, mutta juuri se peruminen oli niin stressaavaa ja hankalaa. Tai lähinnä sen muistaminen - eihän se itse toimitus ole kovin vaativa ;) Siispä perheessämme ei nyt kukaan kuulu mihinkään kirjakerhoon, eikä liittyminen ole suunnitelmissakaan.

Maija/Kirjojen keskellä (Ei varmistettu)

Tavallaan olisi kivaa antaa kummilapselle lahjaksi kirjakerhojäsenyys. Mutta kuten Katjakin totesi, lahjan antaminen tulisi kovin kalliiksi, koska kokisin velvollisuudeksi maksaa myös kuukauden kirjan (tai jonkun kirjan per kuukausi).

Itse kuulun tällä hetkellä yhteen kirjakerhoon ja lapset kahteen, mutta oikeastaan haluaisin erota kaikista. Kuukaudenkirjojen peruminen ei sinänsä ole iso juttu eikä vaadi kauheasti aikaa, mutta kyllähän se tympii, kun tuntuu ettei edes kerran vuodessa osu kuukaudenkirjaksi jotakin oikeasti mielenkiintoista. Sitten taas ne kerholehtien muut kirjat ovat melkein samanhintaisia kuin kirjakaupassa ja postimaksujen kanssa voivat tulla kalliimmiksikin.

Lastenkirjakerhoista on onneksi enää harvoin noita ostopakkoja. Nyt taitaa olla tavallisempaa, että kerhosta saa erota tietyn ajan kulutta, oli kerhoaikana ostanut normihintaisia kirjoja kymmenen tai ei ollenkaan.

Olen kuitenkin ahkera kirjalahjojen antaja ja tänäkin jouluna lykkään vanhimman kummitytön pakettiin jonkun kirjan, josta toivon hänen pitävän.

Jenni S.

Hei kaikille! Ymmärrän hyvin kahtiajakautuneet ja kielteisetkin kommentit. Sellainen hieman ristiriitainen suhtautuminen minulla on itselläkin kirjakerhoihin. Olen aikoinani kuulunut moniinkin, mutta vuosien mittaan pyristellyt niistä irti, nyt Pieni esikoiskirjakerho on ainoa jonka sallin itselleni. Kerhossa ei voi muuten edelleenkään valita kirjoja itse, mutta säännöt ovat muuttuneet/muuttumassa niin, että kirjan voi peruuttaa etukäteen. Minä en ole kerhon ensimmäisen toimintavuoden aikana saanut luettua kaikkia kerhokirjoja, mutta suurimman osan kuitekin. Jotkut olen antanut edelleen lahjoiksi - harrastan kirjalahjoja muutenkin kuin vain juhlapäivinä, minulla on usein kirjatuliaisia mukana tapaamisissa - ja jotkut luen sitten, kun aika on sopiva.

Kerhojäsenyyden lahjoittamisella tarkoitin toki, että siihen kuuluisi sitten maksu- ja kenties kirjojenperuuttamisvelvollisuuskin. Antaisin mielelläni jonkun laadukkaan lastenkirjakerhon jäsenyyden jollekin tutulle lapselle, ainakin periaatteessa (kerhosta ja maksuista riippuen). Tänä jouluna mennään kuitenkin perinteisillä kirjapaketeilla.

 

Jussi Keinonen (Ei varmistettu)

Kiitos Jennille ja myös muille keskustelijoille.

Valitettavasti joudun ilmoittamaan, että Kiva nuortenkirjakerho on tällä hetkellä jäissä, ja mietimme jatkamista eri tavoin. Emme onnistuneet saamaan riittävästi jäseniä, jotta kannattaisi edetä.

Tarkoitus oli tosiaan perustaa hyvin erilainen kirjakerho (jossa ei mm. ole kuukauden kirjoja peruttavaksi), mutta ehkä sekä konsepti että linkki lahjanostaja-aikuisen & lahjansaaja-nuoren välillä oli hiukan hankala.

Tosiaan, lastenkirjakerhoja on monia ja siellä kilpailu kovaakin. Nuortenkirjoja taas ei ole käytännössä lainkaan, ja vaikka nuortenkirjoja muutenkin myydään vähän, luulimme että siinä olisi pieni rako uudelle yrittäjälle.

Mutta mietitään, minusta nuorille pitäisi olla "omaan maailmaansa" mahtuvia kirjoja enemmän.

Hyvää joulua hyvän kirjablogin lukijoille!

Jussi Keinonen (Ei varmistettu)

Äh.

Nuortenkirjoja taas
->
Nuortenkirjakerhoja taas

Jenni S.

Jussi, voi harmi, mutta kiitos tiedosta! Toivottavasti toimiva kerhoidea löytyy, sillä hyvinhän nuorillekin voisi olla kirjakerho, kun muillekin on jopa useita (ja kilpailu tosiaan lienee kovaa).

Samoin hyvää joulua! :)

Kommentoi