Kaunis kissarunokirja: Ritva-Elina Pylväs, Eeva Huotari: Kissanunia

Sä kuulet hienon hyrinän,

ja tunnet värinän,

kun kissat kehrää massuillaan.

Ne hiipii öisin tassuillaan

ja näkee kissanunia,

hiirten pikajunia.

 

Ritva-Elina Pylväs on kirjoittanut ja Eeva Huotari kuvittanut ihastuttavan, kaikenikäisille kissojen ja lorujen ystäville sopivan Kissanunia, Kattdrömmar -kirjan. Kaksikielisen teoksen runot kertovat kuutamolla saalistavista, heinikossa venyttelevistä ja muutenkin hyvin kissamaisista hurmureista - sellaisista, joiden raivo talttuu, kun saa lankakerän, tai joiden kollimaisuus on vain kuorta. Ote Kovis-runosta:

 

Mä kulman kovin kundi oon,

mua toiset kollit varokoon

tai isken kynsin terävin

ja hampain purevin!

- - Kun vain kerran naukaiseen

niin mamma oven aukaisee.

Mä mamman säären pusken pään

ja syliin kömmin lepäämään.

 

Ei siis mitään maailmaa mullistavaa, mutta sitäkin sympaattisempaa. Kirjan loruja olisi kiva lukea leikki-ikäiselle lapselle, mutta kyllä niitä ainakin kissoihin hurahtanut aikuinen lukee mieluusti itsekseeenkin. Kissahahmot ovat varsin uskottavan oloisia.

 

Suuri osa kirjan viehättävyydestä syntyy kuvituksesta. Huotarin taide on kaunista, mystistä, hauskaa ja vetoavaa, siis monipuolista kuin kissa itse. Pidin erityisesti tummasävyisistä yökuvista sekä ylipäätään siitä, että kuvissa oli käytetty paljon värejä ja ne esittivät muutakin kuin vain kissahahmoja. Näitä voisi katsoa vaikka seinällä!

Kissanunia on keskipohjalaisen Kustannusosuuskunta Länsirannikon julkaisu. Osuuskunnan tarkoituksena on tukea paikallisia kirjantekijöitä ja auttaa heitä julkaisemisessa, muttei varsinaisesti tuottaa voittoa. Kustannusosuuskunta oli minulle vieras juttu, joten tähän julkaisuun oli sikälikin kiinnostavaa tutustua.

Lisätietoa osuuskunnasta ja Kissaunia-kirjasta löytyy täältä.

 

Ritva-Elina Pylväs, Eeva Huotari: Kissanunia, kattdrömmar. Kustannusosuuskunta Länsirannikko, 2012. Ruotsinkieliset käännökset Harriet Jossfolk-Furu

Kommentit

pirkko k (Ei varmistettu)

Onpas siiinä kovin kaunis kissakirja, tiedän mitä hankin sukulaislapsille jossain kohtaa :) Kiitos vinkistä, Jenniin voi aina luottaa!

Tuija / Pikkurilli (Ei varmistettu) http://pikkurillikulttuuriblogi.blogspot.fi

Kiitos kirjavinkistä! Onpa erikoinen idea kirjoittaa kaksikielisiä kissarunoja. Kissahulluna ja kissanomistajana taidan laittaa kirjan varaukseen kirjastosta.

Jenni S.

Pirkko, ole hyvä vinkistä! Ja veikkaan, että viihdyt itsekin, jos pääset lukemaan kissarunoja lapsosille.:)

Tuija, tämä sopii kyllä kissahullulle ja kissanomistajille. Minua naurattivat erityisesti runot, joissa kova kolli paljastuukin mammanpojaksi, koska ainakin meidän kissapojat ovat juuri sellaisia kovistelevia luttanoita.

Mamma N (Ei varmistettu)

Jaa-has. Tämä pistetään oitis ostolistalle! Pakkohankinta. :)

Jenni S.

Mamma N, kyllä kirja kieltämättä on lähes pakollinen kissaihmisen kirjahankinta, etenkin jos keräilee kissakirjoja. :)

Kommentoi