Kaunis kissarunokirja: Ritva-Elina Pylväs, Eeva Huotari: Kissanunia

kissanunia_kansi.jpg

Sä kuulet hienon hyrinän,

ja tunnet värinän,

kun kissat kehrää massuillaan.

Ne hiipii öisin tassuillaan

ja näkee kissanunia,

hiirten pikajunia.

 

Ritva-Elina Pylväs on kirjoittanut ja Eeva Huotari kuvittanut ihastuttavan, kaikenikäisille kissojen ja lorujen ystäville sopivan Kissanunia, Kattdrömmar -kirjan. Kaksikielisen teoksen runot kertovat kuutamolla saalistavista, heinikossa venyttelevistä ja muutenkin hyvin kissamaisista hurmureista – sellaisista, joiden raivo talttuu, kun saa lankakerän, tai joiden kollimaisuus on vain kuorta. Ote Kovis-runosta:

 

Mä kulman kovin kundi oon,

mua toiset kollit varokoon

tai isken kynsin terävin

ja hampain purevin!

– – Kun vain kerran naukaiseen

niin mamma oven aukaisee.

Mä mamman säären pusken pään

ja syliin kömmin lepäämään.

 

Ei siis mitään maailmaa mullistavaa, mutta sitäkin sympaattisempaa. Kirjan loruja olisi kiva lukea leikki-ikäiselle lapselle, mutta kyllä niitä ainakin kissoihin hurahtanut aikuinen lukee mieluusti itsekseeenkin. Kissahahmot ovat varsin uskottavan oloisia.

 

kissanunia_sivut-16-17.jpg

Suuri osa kirjan viehättävyydestä syntyy kuvituksesta. Huotarin taide on kaunista, mystistä, hauskaa ja vetoavaa, siis monipuolista kuin kissa itse. Pidin erityisesti tummasävyisistä yökuvista sekä ylipäätään siitä, että kuvissa oli käytetty paljon värejä ja ne esittivät muutakin kuin vain kissahahmoja. Näitä voisi katsoa vaikka seinällä!

kissanunia_sivu20.jpg

Kissanunia on keskipohjalaisen Kustannusosuuskunta Länsirannikon julkaisu. Osuuskunnan tarkoituksena on tukea paikallisia kirjantekijöitä ja auttaa heitä julkaisemisessa, muttei varsinaisesti tuottaa voittoa. Kustannusosuuskunta oli minulle vieras juttu, joten tähän julkaisuun oli sikälikin kiinnostavaa tutustua.

Lisätietoa osuuskunnasta ja Kissaunia-kirjasta löytyy täältä.

 

Ritva-Elina Pylväs, Eeva Huotari: Kissanunia, kattdrömmar. Kustannusosuuskunta Länsirannikko, 2012. Ruotsinkieliset käännökset Harriet Jossfolk-Furu

Kommentit (5)
  1. Mamma N, kyllä kirja kieltämättä on lähes pakollinen kissaihmisen kirjahankinta, etenkin jos keräilee kissakirjoja. 🙂

  2. Jaa-has. Tämä pistetään oitis ostolistalle! Pakkohankinta. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *