Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailu, vaihe 1: Metropolin sykkivä sydän

keskustakirjasto1.jpg

Vietin tänään illan Bunkkerissa. Helsingin Jätkäsaaressa on 10.-16.5.2012 esillä kaikki 530 esitystä, jotka osallistuivat Helsingin tulevan Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailuun. Kansainvälisessä kilpailussa haettiin uuden ajan kirjastoa: elävää, toiminnallisesti monipuolista kohtaamispaikkaa ja energiatehokasta merkkirakennusta.

Bunkkeri on nimelleen sopivasti  kolho teollisuusrakennus. Kirjastonäyttelyyn tullessa jokaiselle kävijälle ojennettiin näyttelyesite sekä sydäntarra. Tarra piti laittaa oman suosikkisuunnitelman kohdalle. Kahdeksan eniten yleisöltä tarroja kerännyttä ehdotusta julkistetaan netissä viikolla 21.

Jos olisi pitänyt äänestää vain kauneinta suunnitelmakuvaa, olisin antanut ääneni yläkuvan ehdotukselle Nephilimille. Monen muun sydän näytti sykkineen kuitenkin tälle scifi-avaruustoukka-viritykselle, jonka nimi ei valitettavasti päätynyt muistiinpanoihini.

keskustakirjasto2.jpg

 

Kaikki kisaajat eivät olleet innostuneet scifistä, vaan pikemminkin palanneet ajassa. Ainakin kahdessa suunnitelmassa esiintyi mammutti. Tässä toinen, ehdotus New Age Library.

keskustakirjasto5.jpg

Tapasin näyttelyssä kaksi kirjastoammattilaista. He kehottivat tutustumaan tähän suunnitelmaan, jossa Töölönlahdella sijaitseva vanha makasiini (se mitä siitä on jäljellä) on keskiössä ja uuden kirjaston ympärille on luotu puisto. Ehdotuksen nimi on The Töölönlahti Park Library.

keskustakirjasto7.jpg

Olin huomannut itse sitä ennen Uusi makasiini -ehdotuksen, joka näytti modernien ja geometristen ehdotusten keskellä hyvällä tavalla vaatimattomalta sekä sympaattiselta.

keskustakirjasto4.jpg

Kirjastoihmisten suosikkeihin kuului tämä Book Forest, joka leikittelee kirjan muodolla. Pohdimme, että ehdotus näyttää hienolta ja persoonalliselta tässä kuvassa, mutta miten mahtaisi olla luonnossa, kun rakennusta ei kuitenkaan pääsisi katselemaan tästä perspektiivistä.

keskustakirjasto6.jpg

Alan ammattilaiset iloitsivat myös ehdotuksesta Flux, jossa kirjastorakennuksen muotoa on haettu Pasilan pääkirjastosta. Minua ilahdutti ehdotuksen sisäkuvassa näkyvä lasiseinä. Kiasmassa käydessä on mahtavaa, kun tuntee melkein olevansa Mannerheimin tien yllä, ja tässä on samaa fiilistä.

keskustakirjasto8.jpg

Lopuksi: näyttelytila oli kaikessa karuudessaan inspiroiva, vähän kuin Espoon WeeGee-talo.

keskustakirjasto3.jpg

Ja vielä: sumuinen satama oli hieno ekstrataide-elämys.

keskustakirjasto9.jpg

 

Metropolin sykkivä sydän -kisa jatkuu niin, että arkkitehtuurikilpailun 2. vaihe käynnistyy syys-lokakuussa. Silloin julkistetaan 6-8 tuomariston suosikkia. Voittaja on määrä ilmoittaa ensi vuoden kesällä.

Jännittävää!
 

Lisätietoja: 

www.keskustakirjasto.fi

kilpailu.keskustakirjasto.fi

Kommentit (5)
  1. Toi Töölönlahden kirjastopuisto vaikuttaa näistä kivoimmalta! Mä olin viime kesänä töissä Helsingissä ja tukikohta oli bunkkerin kellarissa eikä silloin tila kyllä vaikuttanut yhtään kivalta. 😀 (En kylläkään ole käynyt siellä yläkerroksissa.)

  2. Hyviä kuvia onnistuit ottamaan! Jännä seurata syksyllä pääseekö joku omista suosikeista jatkoon!
    -Sara

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *