Kevään puutarhakirjoja

 

 

Melkein helmikuu! On siis aika jatkaa kevään 2013 uutuuskirjoihin tutustumista puutarhakirjojen osalta.

Salla Kuuluvainen, Rosemarie Särkkä: Kaupunkiviljelijän opas - löydä syötävä kaupunki (Wsoy)

Tämä opas antanee hyödyllistä tietoa sissiviljelijöiden lisäksi myös pienen kaupunkipihan tai -parvekkeen, miksei palstankin viljelijöille. 

Gummerukselta ilmestyy Varpu Tavin teos Villiinny kaupunkiviljelijäksi, jossa tuntuu katalogin mukaan olevan mukana paljon asiaa puhtaan ruoan terveysvaikutuksista.

 

 

Saila Routio: Puutarha laatikoissa (Minerva)

Tässä kirjassa on ainakin varmasti vinkkejä pienellekin pihalle, ja toisaalta suuremmallekin kasvihuoneiden ja kohopenkkien osalta. Saila on ystäväni, mutta uskallan silti kehua kirjaa - tai juuri siksi: Sailan puutarhaopit ovat minulle hyvin tuttuja lukuisista puutarhakeskusteluista ja olenpa kerran ollut kuunteluoppilaanakin, kun hän teki puutarhasuunnitelmaa toiselle ystävälleni.

 

Tanja Nieminen: Uusi puutarha (Karisto)

Ainakin täällä pääkaupunkiseudulla moni puutarha aloitetaan aivan alusta, kun uusia taloja putkahtelee sinne tänne. Tanja Niemisen Uusi puutarha on tarkoitettu "uudispuutarhureille".

 

Debora Robertson: Lahjoja puutarhasta (Tammi)

Kirjassa on 100 lahjaideaa puutarhan antimista. Kuulostaa ehkä enemmän askartelu- kuin puutarhakirjalta, mutta toisaalta ainakin minä olisin ilahtunut puutarhatuliaisesta. Houkuttelevan kuuloinen teos siis! 

Puutarhamaailma 2013 (Karisto)

Ja täytyyhän puutarhakirjojen äärellä myös vain haaveilla. Tämä suomalaisiin puutarhoihin ja mm. Chelsean 2012 puutarhanäyttelyyn vievä teos kuulostaa hyvältä haaveiluvälineeltä.

 

Valitettavasti en ole ainakaan vielä löytänyt kiinnostavaa puutarharakentamisen uutuuskirjaa, mutta vinkkaan myöhemmin, jos tulee vastaan. Nyt vinkkaan tästä kirjakoostetta tehdessäni löytämästäni kirjakaupasta: Puutarhakirjat myy nimensä mukaisesti vain puutarhanhoitoon liittyviä kirjoja. Jee ja hui!

 

Millaisista puutarhakirjoista pidät? Mikä on suosikkikirjasi?

 

Minun kotimainen suosikkihaaveilukirjani on Suomalaisia unelmapuutarhoja ja faktakirjoista taas Suomalainen luontopiha. Unelmien puutarhani taas on esitelty teoksessa Vildros och Kaprifol: trädgården på ön.

Kommentit

tiia_

Mun lempparipuutarhakirja on McGee & Stuckey's Bountiful Container - sen avulla perustin USA:ssa asuessa oman kasvatuslaatikkopuutarhan pienelle pihallemme. Nyt mulla onkin haussa joku Suomen olosuhteisiin sopiva ja perusteellinen puutarhanperustuskirja, koska pihalla olis kamalasti kaikenlaista hommaa tulevana keväänä -  jee! :)

pirkko k (Ei varmistettu) http://elamaajaelamyksia.blogspot.fi/

Kiitos vinkeistä! Ihan pakko saada uusia kirjoja mutta hyvä jos sä esiluet ne ensin. Noista ei taida mikään olla vielä edes ilmestynyt?

pirkko k (Ei varmistettu) http://elamaajaelamyksia.blogspot.fi/

Innoissani unohdin vastata. Mun kaikkien aikojen inspiroivin puutarhakirjani on Paratiisi takapihalla, Paula Ritanen-Närhi. Siinä kirjassa näin ensimmäisen kerran oman haaveeni kuvina!

kultahillokala

Oi ihanaa! Haluan nuo kaikki! Pitää alkaa säästää ja pian:P ..Mä valmistuin joulukuussa puutarhuriksi ja ihanin tähän mennessä lukemani puutarhakirja on Karin Berglundin Unelmien kotipuutarha..totuuden nimessä kerron että se on vielä kesken, mutta onneksi on, ihanaa luettavaa:) Maanläheinen, hauska ja laaja teos puutarhahommista:]

Jenni S.

Tiia_, hahaa, kohta varmaan bongaan tuon puutarhakirjan jossain. Pari päivää sitten nimittäin näin sattumalta kirjakaupassa lempikeittokirjasi, tunnistin heti. Näytti houkuttelevalta!

Pirkko k, ole hyvä! En tiedä, luenko kaikkia noita kirjoja, mutta joku kevään uutuus on pakko lukea, muutenhan ei kevät tule. ;) Paratiisi takapihalla kuulostaa ainakin täydellisen nimiseltä puutarhakirjalta.

Kultahillokala, kuulostaapa hyvältä tuo Unelmien kotipuutarharin. Hauskuudesta plussaa: vakavat puutarhakirjat voivat olla ahdistavia ja jopa pelottavia (puutarhatunarista). Onnea valmistumisesta!

kultahillokala

Kannattaa tutustua, kerronta on sellasta mukavan jutustelevaa:) ja kiitos paljon, alan työt hiukka vähissä talvella, mut vielä mä näytän:P

Jenni S.

Kultahillokala, kiitos, pidän kirjan mielessä - ja toivottavasti se tulee joskus sopivalla hetkellä vastaankin.

Muistin eilen, että mulla on myös muutama puutarharomaani tai ainakin romaanimainen puutarha-aiheinen tietokirja lukematta. Pitää ehkä pitää puutarharomaaniteemaviikonloppu jossain vaiheessa, mutta ei vielä, ettei tule sietämätön kevätpakahdus.

Kyllä sä vielä näytät, pianhan kaikki puutarhamyymälät aukeavat ja tarvitsevat paljon kausityöntekijöitä!

(Ei varmistettu)

Hei Jenni! Mainitset, että sinulla on muutama romaanimainen puutarhakirja lukematta. Olisin utelias kuulemaa, mitä ne kirjat ovat. Etsin sellaisia kirjoja. Mielellään vaikka englanniksikin (ruotsiksi ja saksaksikin voisin yrittää taistella). Itselleni tulevat vain mieleen Mari Mörön kirjat, jotka ovat kyllä hauskoja.

Jenni S.

Hei Vierailija! En pääse juuri nyt kurkkaamaan kirjahyllyyn, mutta minulla on ainakin Hanna Tuurin puutarhakirja jonka nimeä en muita, Capekin Puutarhurin vuosi ja Väinö Kirstinän Puutarhassa-kirja. Aiemmin olen lukenut puutarha-aihetta sivuavista kirjoista Burnettin Salaisen puutarhan ja Thoreaun Elämää metsässä. Möröltä olen lukenut yhden kirjan, mutta se oli niin mainio, että mielellään lukisin lisääkin. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos Jenni vastauksestasi. Väinö Kirstinän kirja sekä Elämää metsässä pitää heti hankkia. Puutarhurin vuoden sain juuri postissa Puutarhakirjat.fi:stä! Juu. Minäkin olen lukenut Hanna Tuuria. Pidän hänen kauniin kuvailevasta, jotenkin rauhoittavasta tavasta kirjoittaa.

Ehkä tällaisia kertomuksia puutarhasta -kirjoja ilmestyy entistä enemmän lisääntyvän puutarhaharrastuksen myötä. Olen ymmärtänyt, että Englannissa puutarhasta tarinointi on suosittua. En vain ole päässyt sellaisten kirjojen äärelle, pitänee alkaa etsiä tietoa englantilaisista alan lehdistä. t. Pia

Jenni S.

Elämää metsässähän ei ole varsinaisesti puutarhakirja, mutta kyllä siinä luonnon ja omien viljelyksien merkitys korostuu, jos muuttaa vuodeksi metsään. Hyydyinkin juuri puutarhaosuuteen, papujen loputtomaan viljelyyn, kun yritin lukea vanhaa suomennosta joitakin vuosia sitten. Pari vuotta sitten taas ihan rakastuin uuteen suomennokseen filosofine pohdintoineen ja ekologisen kannanottoineen, ja erityisesti luonnon- ja erakkoelämän kuvauksineen. Tuntuu olevan kirja, jota joko kammoksuu tai rakastaa, ja minä jostain syystä molempia. Bloggaukseni kirjasta löytyy vanhan blogin puolelta, täältä

Minäkin uskon ja toivon, että puutarhatarinat yleistyvät! 

Hei Jenni S. ja muut!

Kevään puutarhakirjojen aaltoon liittyy perjantaina 12.4. myös pienemmän kustannusyhtiön Pro Agrian 108-sivuinen Kaupunkiviljely, jonka tekijäkaartissa on kaupunkiviljelyn Suomeen tuoneen ympäristöjärjestö Dodo ry:n aktiiveja, Hyötykasviyhdistyksen puheenjohtaja Anu Ranta, ProAgrian hyötykasviasiantuntija Marja Kallela sekä monia muita. Kirja on ilmeisesti faktapainotteisempi ja reipasotteisempi kuin esimerkiksi Kuuluvainen - Särkän Kaupunkiviljelijän opas: samoja asioita tiiviimmässä muodossa, vähän vähemmän ihanaa fiilistelyä, hieman ekstrafaktoja, paljon tietolaatikkoja, todella paljon kuvia. Mahtavaa, että kaupunkiviljelyilmiö pääsee kansien väliin rytinällä!

Kaupunkiviljely-opas tulee myyntiin ainakin ProAgrian nettikauppaan, Dodo ry:n Café Kääntöpöydälle Pasilan aseman Veturitalleille sekä ilmeisimmin myös Akateemiseen Kirjakauppaan.

ystävällisin kevätterveisin
Minna Kontkanen
Kaupunkiviljely-kirjan toimittaja, toimittaja-yrittäjä
kaupunkiviljelykoordinaattori / Kalasataman säkkiviljelmä, Helsinki

Jenni S.

Minna Kontkanen, kiitos kommentista ja erinomaisen kiinnostavan kuuloisesta kirjavinkistä! Tänä keväänä tuntuu ilmestyvän paljon kirjoja kaupunkiviljelystä villiyrteistä, ruukkupuutarhoista (niitä kirjoja on ollut ennenkin), kaikenlaisesta kaupunkiin ja parvekkeelle sopivasta puutarhuroinnista. Hyvä, kannatan tätä trendiä lämpimästi!

Kommentoi