Kevään puutarhakirjoja

 

kaupunkiviljelijan_opas.jpg

 

Melkein helmikuu! On siis aika jatkaa kevään 2013 uutuuskirjoihin tutustumista puutarhakirjojen osalta.

Salla Kuuluvainen, Rosemarie Särkkä: Kaupunkiviljelijän opas – löydä syötävä kaupunki (Wsoy)

Tämä opas antanee hyödyllistä tietoa sissiviljelijöiden lisäksi myös pienen kaupunkipihan tai -parvekkeen, miksei palstankin viljelijöille. 

Gummerukselta ilmestyy Varpu Tavin teos Villiinny kaupunkiviljelijäksi, jossa tuntuu katalogin mukaan olevan mukana paljon asiaa puhtaan ruoan terveysvaikutuksista.

 

 

puutarhalaatikoissa.jpg

Saila Routio: Puutarha laatikoissa (Minerva)

Tässä kirjassa on ainakin varmasti vinkkejä pienellekin pihalle, ja toisaalta suuremmallekin kasvihuoneiden ja kohopenkkien osalta. Saila on ystäväni, mutta uskallan silti kehua kirjaa – tai juuri siksi: Sailan puutarhaopit ovat minulle hyvin tuttuja lukuisista puutarhakeskusteluista ja olenpa kerran ollut kuunteluoppilaanakin, kun hän teki puutarhasuunnitelmaa toiselle ystävälleni.

 

uusipuutarha.jpg

Tanja Nieminen: Uusi puutarha (Karisto)

Ainakin täällä pääkaupunkiseudulla moni puutarha aloitetaan aivan alusta, kun uusia taloja putkahtelee sinne tänne. Tanja Niemisen Uusi puutarha on tarkoitettu ”uudispuutarhureille”.

 

lahjojapuurtarhasta.jpg

Debora Robertson: Lahjoja puutarhasta (Tammi)

Kirjassa on 100 lahjaideaa puutarhan antimista. Kuulostaa ehkä enemmän askartelu- kuin puutarhakirjalta, mutta toisaalta ainakin minä olisin ilahtunut puutarhatuliaisesta. Houkuttelevan kuuloinen teos siis! 

puutarhamaailma2013.jpg

Puutarhamaailma 2013 (Karisto)

Ja täytyyhän puutarhakirjojen äärellä myös vain haaveilla. Tämä suomalaisiin puutarhoihin ja mm. Chelsean 2012 puutarhanäyttelyyn vievä teos kuulostaa hyvältä haaveiluvälineeltä.

 

Valitettavasti en ole ainakaan vielä löytänyt kiinnostavaa puutarharakentamisen uutuuskirjaa, mutta vinkkaan myöhemmin, jos tulee vastaan. Nyt vinkkaan tästä kirjakoostetta tehdessäni löytämästäni kirjakaupasta: Puutarhakirjat myy nimensä mukaisesti vain puutarhanhoitoon liittyviä kirjoja. Jee ja hui!

 

Millaisista puutarhakirjoista pidät? Mikä on suosikkikirjasi?

 

Minun kotimainen suosikkihaaveilukirjani on Suomalaisia unelmapuutarhoja ja faktakirjoista taas Suomalainen luontopiha. Unelmien puutarhani taas on esitelty teoksessa Vildros och Kaprifol: trädgården på ön.

Kommentit (13)
 1. Minna Kontkanen, kiitos kommentista ja erinomaisen kiinnostavan kuuloisesta kirjavinkistä! Tänä keväänä tuntuu ilmestyvän paljon kirjoja kaupunkiviljelystä villiyrteistä, ruukkupuutarhoista (niitä kirjoja on ollut ennenkin), kaikenlaisesta kaupunkiin ja parvekkeelle sopivasta puutarhuroinnista. Hyvä, kannatan tätä trendiä lämpimästi!

 2. Hei Jenni S. ja muut!

  Kevään puutarhakirjojen aaltoon liittyy perjantaina 12.4. myös pienemmän kustannusyhtiön Pro Agrian 108-sivuinen Kaupunkiviljely, jonka tekijäkaartissa on kaupunkiviljelyn Suomeen tuoneen ympäristöjärjestö Dodo ry:n aktiiveja, Hyötykasviyhdistyksen puheenjohtaja Anu Ranta, ProAgrian hyötykasviasiantuntija Marja Kallela sekä monia muita. Kirja on ilmeisesti faktapainotteisempi ja reipasotteisempi kuin esimerkiksi Kuuluvainen – Särkän Kaupunkiviljelijän opas: samoja asioita tiiviimmässä muodossa, vähän vähemmän ihanaa fiilistelyä, hieman ekstrafaktoja, paljon tietolaatikkoja, todella paljon kuvia. Mahtavaa, että kaupunkiviljelyilmiö pääsee kansien väliin rytinällä!

  Kaupunkiviljely-opas tulee myyntiin ainakin ProAgrian nettikauppaan, Dodo ry:n Café Kääntöpöydälle Pasilan aseman Veturitalleille sekä ilmeisimmin myös Akateemiseen Kirjakauppaan.

  ystävällisin kevätterveisin
  Minna Kontkanen
  Kaupunkiviljely-kirjan toimittaja, toimittaja-yrittäjä
  kaupunkiviljelykoordinaattori / Kalasataman säkkiviljelmä, Helsinki

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *